Inštalacija za klimatsko napravo

Čeprav sem sam imel “v glavi”, da klima ob odlični izolaciji v hiši niti ne bo potrebna, je v fazi izvedbe inštalacij najugodneje urediti tudi potrebne inštalacije za kasnejšo montažo klimatske naprave za ohlajanje prostorov v vročih poletnih dneh. Hišo se seveda da ohlajati tudi preko toplotne črpalke a ta ne bo poskrbela za razvlaževanje, še manj pa si želim, da bodo tla hiše v poletnih mesecih preveč mrzla. Tukaj sem zelo pogosto slišal še za “vlažna tla” oz. kondenz na tleh, ki je posledica prevelike temperaturne razlike med temperaturo v prostoru in temperaturo tal.

Prve inštalacije, ki smo se jih lotili pri naši hiški so bile tako inštalacije za klimatsko napravo. Inštalacija je obsegala ustrezne cevovode in električni vodnik za komunikacijo med zunanjo in notranjo enoto. Kasneje v fazi elektro inštalacij je sledil še ustrezen električni dovodni kabel do notranje enote 3 x 2.5mm.

Ključno pri montaži klime in pripravi inštalacije je izbira najprimernejše lokacije postavitve notranje enote. Tukaj smo imeli še največji izziv a na koncu v bivalnem delu pritličja inštalacije namestili v dnevni sobi, v spalnem delu nadstropja pa na hodniku. V hiši tako klimo na steni že pričakuje škatla z ustreznimi dovodi, ki smo jo kasneje zaprli z okrasnim pokrovom in zankrat tudi prekrili z ometom.

Izvedbo smo zaupali podjetju Klimit, ki so preverjeni strokovnjaki za klimatizacijo in ogrevanje. Z ažurno izvedbo in strokovnim svetovanjem smo več kot zadovoljni. Tako nas čaka le še nakup klime, če bo to res potrebno 🙂

Dodaj odgovor