Polaganje cevi talnega ogrevanja

Izvedba talnega ogrevanja je sledila takoj za polaganjem izolacije tal. S polaganjem se nam je v resnici že zelo mudilo, saj smo imeli do izvedbe estrihov le še en dan za rezervo.

Ponovno so bili mojstri vseh naših inštalacij (podjetje Zerox) ob pravem času na svojem mestu.

Pri izvedbi in polaganju cevi talnega gretja smo se odločili za Tacker sistem, kjer se cevi s spenjačem fiksirajo v stiropor. Pri omenjenem sistemu ni potrebe po sistemskih ploščah, kar v končnih številkah pomeni 2-3€ prihranka po kvadratnem metru.

1. Folija za talno ogrevanje (3 slojna)

Na stiropor je bila najprej položena folija za talno ogrevanje. Glavna sestavina folije je aluminij, ki odbija toploto od tal. Zraven tega so na foliji še izrisana mreža, ki je v pomoč pri polaganju cevi.

Položena folija za talno ogrevanje

2. Polaganje cevi talnega gretja

Naši inštalaterji so za talno gretje uporabili cevi como-pex 16×2.0, ki so v kolutih po 600m. Samo polaganje smo izvedli s sistemom Tacker. Gre za pritrjevanje cevi talnega gretja s sponkami, ki jih s spenjačem enostavno pritrdimo v folijo in stiropor. Delo je hitro in celotno hišo sta dva mojstra položila v enem dnevu.

Spenjač s Tacker TECE dolgimi sponkami
Polaganje cevi talnega gretja s sistemom Tacker
V garaži smo se zadnji hip odločili položiti cevi talnega ogrevanja, so pa razpeljane zelo redko
Cevi talnega gretja v utilityu, prav tako zelo na redko položene

3. Priključitev razdelilne omare in tlačni preizkus

Ko so bile vse cevi talnega gretja položene, so se fiksno priključile na razdelilni omarici (vsako nadstropje ima svojo omarico s potrebnim številom ogrevalnih vej). Ko so bile cevi spojene, smo cel sistem napolnili z vodo pod pritiskom. Stanje pritiska na manometru sem kar fotografiral in dva dni za tem spremljal ali bi prišlo do kakšnega padca v pritisku – to bi pomenilo, da sistem pušča. V tej fazi je morebitne napake še enostavno popraviti. To se seveda ni zgodilo in pripravljeni smo na estrihe.

Razdelilna omarica z 9 vejami v pritličju, kjer se cevi iz vseh prostorov pritličja srečajo in vodijo do toplotne črpalke
Tlak vode v sistemu talnega gretja sem pridno preverjal

6 misli o “Polaganje cevi talnega ogrevanja”

    1. Okvirna cena za celotno izvedbo talnega ogrevanja je 2.500€. Končnega obračuna po sklopih še nimam in bo objavljen, ko bomo tako daleč.

  1. Zdravo,

    koliko krogov si imel, si imel ločen krog za kopalnico in reguliral ločeno kopalnico in ostale prostore ali imaš en krog in pač ventile prilagajaš glede na letni čas? Hvala in lep pozdrav

    1. Dejan zdravo. Skupaj imamo 18 krogov. Vsak prostor ima seveda svoj krog, večji prostori pa jasno tudi več krogov. Imamo pa klasične ventile, kjer lahko prilagajaš pretok na ventilu in s tem tudi jakost ogrevanja prostora v katerem je krog.

Dodaj odgovor