1. lekcija – pridobivanje ponudb izvajalcev le s popisom materiala

Odločili smo se, da bomo izvedbo gradnje naše hiše do 3. gradbene faze zaupali enemu izvajalcu. V ta obseg spada izkop oz. priprava gradbene jame, položitev osnovnih strojnih inštalacij (odtoki za vodo, kanalizacijo, zračenje),temeljne plošče, izgradnja zidov, strešne konstrukcije in položitev strešnikov ter montaža žlebov. Pred tem bo potrebno le še s strani geodeta zakoličiti natančno pozicijo objekta v naravi.

Najin arhitekturni biro nama je sicer že v začetku predlagal, da s pridobivanjem ponudb počakamo na popis materiala do 3. gradbene faze. A ker sem bil kot večina sam že neučakan in me je zanimala ponudba izvajalcev, sem se že s projektom PGD obrnil na nekaj različnih okoliških izvajalcev glede na priporočila in iskanje po spletu. Kar hitro sem ugotovil, da v projektu PGD niso definirani vsi detajli in sem moral z izvajalci opraviti sestanek, kjer smo podrobneje dorekli sestavo, izbrane zidake, dimniški sistem, strešnike itd., večina izvajalcev pa niti ni pripravila ponudbe, saj so zahtevali popis potrebnega materiala.

Tako ni preostalo drugega, kot to, da smo počakali na pridobljeno gradbeno dovoljenje in nato naročili še popis potrebnega materiala pri najinem arhitekturnem biroju. Po besedah arhitekturnega biroja je smiselno popis potrebnega materiala sestaviti šele po pridobitvi gradbenega dovoljenja, saj lahko morebitne spremembe ob pridobivanju le tega povzročijo spremembo sestave objekta in posledično ponovne izračune materiala, kar je hitro povezano z dodatnimi stroški za ponovne izračune. Pred tem je z delom začel tudi statik, ki bo v kratkem pripravil vse statične izračune in natančne količine potrebne armature oz. železa za armiranje betona.

V tem trenutku je smiselno tudi že izbrati zidake (Wienerberger, Goriške opekarne, Ytong …), sistem gradnje (malta, dryfix), obliko in proizvajalca strešnikov itd., saj lahko tudi to precej vpliva na končno ponudbo.

Torej ta trenutek čakamo na popis materiala za pridobitev ponudb izvajalcev. Tako bodo ponudbe tudi bolj primerljive, saj bodo vsebovale enako količino predvidenega materiala gradnje.

Določene popise vam lahko na podlagi načrtov ponudijo tudi že proizvajalci opeke in kritine, a o tem več v prihodnjem prispevku. Takrat vam pokažem še kako izgleda popis materiala.

grafični prikaz kot osnova za popis količin zidakov podjetja Goriške opekarne

1 misel o “1. lekcija – pridobivanje ponudb izvajalcev le s popisom materiala”

  1. Pingback: Ponudba za izgradnjo hiše do 3. gradbene faze - Naša hiška - gradnja hiše v živo

Dodaj odgovor