3 nasveti za varnost doma v času dopusta

alarm dsc

Poletje je čas dopustov in s tem odsotnosti od doma, kar vse prepogosto izkoristijo nepridipravi. Običajno doma ne hranimo predmetov večjih vrednosti a že dejstvo, da se je nekdo sprehajal po našem domu ne pusti najboljših občutkov. Tako sem tokrat zbral nekaj nasvetov s katerimi lahko naredite nekaj preventive pri zaščiti doma.

Ob odhodu od doma velja dvakrat preveriti ali ste zaprli vsa okna ter izključili luči in električne aparate. Velja tudi nasvet, da računalnik, televizor, modem in ostale vrednejše električne aparate izključite iz vtičnice. S tem jih zaščitite zoper indirektni udar strele, ki lahko preseneti v poletnih mesecih in povzroči škodo na električnih napravah.

V primeru daljše odsotnosti od doma je priporočljivo zapreti še glavni dovod vode in izklopiti ogrevalne sisteme ter plin.

1. IZKLOPITE FACEBOOK IN INSTAGRAM

Najcenejša rešitev je, da na dopustu enostavno izklopite telefon in socialna omrežja – velikokrat je ta rešitev sicer najtežja 🙂 Z objavami iz dopusta bo vaš dom lahko hitra tarča nepridipravov. Če ne gre brez, si lahko na Facebooku enostavno nastavite skupine bližnjih prijateljev in objave delite le z njimi. Nenavsezadnje lahko utrinke iz dopusta objavite ob vrnitvi domov.

2. POSKRBITE, DA BO VIDETI KOT DA STE DOMA

Veliko lahko pri preventivi naredite s tem, da niti ne bo videti kot da ste na dopustu. Tukaj je nekaj praktičnih nasvetov:

  • Spreminjajte pozicije senčil in nikakor ob odhodu na dopust ne pustite senčil spuščenih. Če bodo senčila ves dan spuščena bodo vsi vedeli, da ste na dopustu.
  • Avto pustite na dovozu. Če imate pri hiši dva avta, drugega nikakor ne postavite v garažo ampak ga pustite pred njo. Tako bo videti kot da ste doma. Seveda je dobro poskrbeti za zavarovanje proti toči ali nekomu zaupati, da avto v primeru napovedi toče zaščiti.
  • Izpraznite poštni nabiralnik. Poln poštni nabiralnik je lahko še en znak, da ni nikogar doma. Zaupajte sosedu, da vam izprazni poštni nabiralnik.
  • Z vtičnico s časovnikom ali pametno vtičnico lahko enostavno simulirate vašo prisotnost. V vtičnico vključite namizno luč ali reflektor in nastavite tedenski časovnik za vklop vtičnice. Tako se lahko večkrat zvečer samodejno prižge luč v vaši hiši. Seveda obstajajo še naprednejše simulacije prisotnosti.
  • Uredite okolico, pokosite travo in v okolici hiše pustite kakšne igrače, ki nakazujejo vašo prisotnost. Bodite inovativni 😉
pametna vtičnica
Pametna vtičnica v katero priključite luč in s tedenskim časovnikom simulirate prisotnost

3. NAMESTITE HIŠNI ALARMNI SISTEM

Tretja možna rešitev je tehnično varovanje doma z namestitvijo ustrezne alarmne naprave. Namen alarmne naprave je z različnimi senzorji zaznati nepooblaščen vstop v stavbo ter to javiti preko sirene in sporočila lastniku objekta. Alarmni sistem lahko povežeš še z varnostno službo, ki v primeru alarma poskrbi za ustrezno intervencijo.

Sami smo alarmno napravo namestili že takoj ob vselitvi v hišo. O tem sem več zapisal tukaj.

hišni alarmni sistem

Dodaj odgovor