6 nasvetov pri izvedbi strojnih inštalacij iz prakse

Od izvedbe naših grobih strojnih inštalacij je preteklo že precej časa in ta trenutek v hiši živimo že nekaj mesecev. Tako lahko iz praktičnega vidika napišem nekaj dobrih praks glede izvedbe strojnih inštalacij.

1. Imejte izdelan dober PZI načrt strojnih inštalacij

O izdelavi naših načrtov PZI strojnih inštalacij sem že pisal. Na tem mestu lahko še enkrat poudarim pomembnost teh načrtov. V načrtih strojnih inštalacij so v grobem zajeti naslednji deli:

 • načrti vodovodnih inštalacij, ki vključujejo toplo, hladno vodo in pogosto še cirkulacijo vode. Zraven vodovoda so zajete še ustrezne odtočne in kanalizacijske cevi, kjer je pomemben del ustrezno odzračevanje. Zaradi ustvarjanja podtlaka v odtočnih ceveh v določenih sifonih ali kanaletah voda iz sifona odteče in tako pogosto prihaja do neželenega smradu iz odtokov ali sifonov.
 • načrt ogrevanja in hlajenja. Pomembna je optimalna moč ogrevanja (najpogosteje toplotne črpalke), ter načrti napeljave talnega ogrevanja oz. radiatorjev.
 • načrt prezračevanja oz. centralne rekuperacije, kjer je veliko dilem glede kuhinjske nape in kamina. V primeru kamina je potrebno zagotoviti dodatni dotok zraka iz zunanjosti pod kamin. V primeru prisilnega prezračevanja z rekuperacijo kuhinjska napa z odvodom zraka v zunanjost odpade, saj v tem primeru prihaja do prevelike razlike v tlaku (napa iz prostora odvede preveč zraka). Slišal sem sicer tudi že za rekuperacijo, ki v primeru vklopa kuhinjske nape izključi delovanje centralnega prezračevanja a kaj več o tem niti nisem raziskoval. Zato bo tudi v našem primeru v kuhinji otočna napa z ogljenim filtrom, brez neposrednega odvoda zraka v zunanjost.
Del naših PZI načrtov strojnih inštalacij z vidnimi načrti prezračevanja in razvodov vej talnega ogrevanja

Zraven vseh omenjenih načrtov je zelo pomemben del načrtov natančen popis potrebnega materiala in del, kar je osnova za pridobitev ponudb izvajalcev. Le tako boste lahko realno primerjali različne ponudbe.

2. Uredite nadzor nad izvedbo inštalacij

Čeprav je prijatelj, ki je izdelal naše načrte strojnih inštalacij tudi nadzornik strojnih del, sem našim izvajalcem strojnih inštalacij tako zelo zaupal, da sem nadzor preskočil. To bi ta trenutek zagotovo spremenil. Tukaj je bilo ogromno usklajevanj in skrbi, ki sem si jih povzročil sam, ko sem z izvajalci usklajeval različne detajle pri izvedbi.

3. Nadometno ali podometno?

Če so podometni WC kotlički praktično že del večine novogradenj, smo pri podometnih armaturah še nekoliko zadržani. Pri podometnih WC kotličkih zraven estetskega vidika precej dodane vrednosti doda prihranek pri prostoru. Vgradni WC kotliček ni nameščen v prostoru, ampak v steni pod ometom. Določene izvedbe, predvsem lesenih hiš z optimalno sestavo zunanjega ovoja ne omogočajo vgradnjo kotličkov v steno, zato so ti zamaknjeni v prostor in obzidani.

Pri WC kotličku bodite pozorni še na izbiro tipke, ki jo boste v zadnji fazi namestili na kotliček. Različni modeli vgradnih kotličkov namreč omogočajo različne možnosti kombinacij tipk. Sami smo izbrali WC kotliček Geberit Duofix s PO UP320, ki zraven največje palete možnih kombinacij tipk omogoča še vgradnjo modula za odzračevanje neprijetnih vonjav Duofresh.

Pri podometnih armaturah večjih prihrankov pri prostoru v kopalnici ni, gre bolj ali manj za estetsko lepšo izvedbo. Vsekakor je pomembno dejstvo tudi to, da je potrebno točen model armature (oz. vsaj proizvajalca) določiti že v fazi izvedbe strojnih inštalacij. Sami smo v tej fazi imeli preveč skrbi z drugimi detajli, zato točnega proizvajalca in modela armatur v času izvedbe grobih razvodov inštalacij še nismo izbrali. Tako smo se odločili za klasične nadometne armature.

Vgradni oz. podometni kotlički so po mojem mnenju danes obvezni, glede podometnih armatur pa se zanje odločite, če ste prepričani o želenem modelu in proizvajalcu že v fazi izvedbe inšalacij.

4. Naredite načrt notranje opreme

Čeprav smo pri nas že v PGD načrtih okvirno določili elemente v kopalnici, kopalniško pohištvo do začetka opremljanja še ni bilo natančno izbrano. Na začetku predviden dvojni umivalnik širine 140cm, smo nadomestili z umivalnikom širine 120cm. Zato je bilo potrebno pri montaži kopalniških omaric nekaj improviziranja, da smo ustrezno speljali odtoke. Tako bi ta trenutek zagotovo že v fazi projektiranja naredil natančne načrte notranje opreme kopalnice s kopalnišim pohištvom.

5. Kanaleta

Tuš in pršni prostor je del kopalnice, ki je še nedolgo bil ločen del s tuš kadjo in kabino. Danes se tuš in pršni prostor umešča v kopalnico čimbolj enotno, v istem nivoju in najpogosteje s stekleno steno. Tukaj je tako pomemben detajl breznivojska tuš kad ali tuš kanaleta. Slednja je najpogostejša izbira pri modernih hišah. Tudi tukaj je izbira zelo velika, ne smemo pa pozabiti tudi ustrezne vodotesne vgradnje. Zraven talnih kanalet poznamo še kanalete s stenskim odtokom.

Pri uporabi kanalete smo spoznali, da je en izmed najpomembnejših detajlov kanalete sama higiena in čiščenje. Naši kanaleti nismo namenjali preveč pozornosti in danes bi izbiro kanalete zagotovo spremenili. Izbrali bi kanaleto, ki je bolj higienična.

Naša kanaleta in umazanija, ki se v njej nabere ob uporabi
Tuš kanaleta Geberit Cleanline (vir: Geberit.si)

6. Prisilno prezračevanje z rekuperacijo

Sodobne hiše so popolnoma zatesnjene z drobnimi detajli pri gradnji in sodobnim stavbnim pohištvom. Posledično je potrebno takšne hiše tudi bolje zračiti kot je bilo potrebno hiše naših staršev, ki so se tudi pri zaprtih oknah same zračile :-). Da ne bi z prekomernim odpiranjem oken izgubljali energijo, je sodobna opcija izbira sistema za prisilno prezračevanje.

Veliko sem prebral in izmenjal mnenj na temo prisilnega prezračevanja oz. rekuperacije. Zraven centralnega prezračevalnega sistema je opcija še lokalno prezračevanje z rekuperatorjem in odvodom v zunanjost v vsakem prostoru. Na tem mestu pri novogradnjah zagovarjam izvedbo centralnega sistema za prezračevanje. Če druge možnosti ni, pa preostane tudi alternativa lokalnih rekuperatorjev. Tudi če v prvi fazi bivanja v hiši samega rekuperatorja še ne boste imeli, bo investicija v centralno napeljavo prezračevalnih cevi zadnja možnost ob sami gradnji.

Razlog v prid centralni rekuperaciji je predvsem v boljši učinkovitosti centralnega prezračevanja. Pri lokalnih rekuperatorjih je za primerljive pretoke zraka kot pri centralnih, te potrebno uporabljati na višjih močeh. To je v praksi neuporabno predvsem zaradi hrupa, ki ob tem nastaja. Tudi pri ceni večje razlike med lokalno in centralno rekuperacijo ni. Za investicijo v prisilno prezračevanje oz. rekuperacijo lahko izkoristite tudi nepovratna sredstva Eko sklada.

Kaj bi spremenili?

 1. Zamenjali bi kanaleto, razloge sem zapisal v točki zgoraj.
 2. Podometne armature. Čeprav so naše armature Blitz v črni barvi zares privlačne, bi zagotovo še enkrat razmislil o vgradnji podometnih armatur.
 3. Do WC školjke bi že v fazi inštalacij pripeljali električni priključek, tega bi dodali tudi v razdelilno omarico talnega ogravanja. Čeprav se ta trenutek to zdi marsikomu nepotrebno je to še ena stvar na katero me je opozoril že en izmed vodovodarjev. WC školjke z modulom Geberit Duofresh s samodejnim odvajanjem vonjav iz školjke so danes že realnost, prav tako tudi samodejni dvig pokrova školjke in funkcija WC prhe. Vse te novodobne funkcije za svoje delovanje potrebujejo elektriko. Investicija za električno napeljavo do teh mest je zares minimalna, možnosti, ki jih lahko pri tem pridobimo pa neomejene. V našem primeru smo tako do WC kotličkov elektriko pripeljali v fazi finomontaže, kjer smo pred fasado po zunanji strani stene elektriko pripeljali na zadnjo stran WC školjke.
 4. V hiši smo zraven vodnega filtra namestili še mehčalno napravo. Ker so glede uporabe mehke vode za pitje in kuhanje marsikje še zmeraj pomisleki, bi ta trenutek do umivalnika v kuhinji napeljal ločeno linijo vode, ki ne bi bila mehčana. Tako bi za pitje in kuhanje uporabljali nemehčano vodo.

S čem smo zares zadovoljni?

 1. Mehčalna naprava je bila odlična investicija. Po nekaj mesecihj v hiši in velikih steklenih površinah v tuših hude potrebe po čiščenju vodnega kamna ni in to je zlata vredno (če nimaš najete čistilke 😁).
 2. Brezšumne odtočne cevi. Če ima hiša vsaj eno nadstropje in v pritličju ne želiš zvoka vode iz odtokov, bodo brezšumne odtočne cevi odlična rešitev.
 3. WC školjke brez roba, umivalniki in kopalniško pohištvo Geberit odlično služi svojemu namenu in je tudi estetsko vrhunsko.
 4. Armature Blitz v črni barvi so bile sicer nekoliko tvegana izbira zaradi čiščenja a bi ta trenutek izbiro prav gotovo ponovili.
 5. Toplotna črpalka Panasonic je izredno tiha, majhna in brez vidne napeljave. Njena polna funkcionalnost pa se bo izkazala v zimskih mesecih, takrat zapišem tudi več o uporabi v svoji polni zmogljivosti
 6. Z načrti PZI strojnih inštlacij. Naši načrti PZI so bili zares popolni, saj mi specifike tega področja niso toliko poznane kot elektro in drugi deli. Lahko napišem zgolj, da nič ne narediti drugače, kot je zapisano v PZI načrtu strojnih inštalacij – če že, pa se prej posvetujte s projektantom.

Dodaj odgovor