ALU-LES okna in vhodna vrata

O razlogih za izbiro lesenih oken in vrat sem že pisal, prav tako tudi o izdelavi in montaži, nisem pa še opisal razlogov za izbiro aluminijastih profilov za naša lesena okna in vrata in prav je, da navedem razloge tudi za to.

V osnovi smo razmišljali o plastičnih oknih, kjer smo hitro primerjali med leseno alternativo in se po dolgotrajnem razmisleku odločili zanjo. Sedaj, ko so okna in vrata na svojem mestu smo prepričani, da je bila to prava izbira, saj prostoru dodajo svojevrstno toplino. Odločitev, ki je za tem še nekaj časa visela v zraku, pa so bile še ALU maske oken in vhodnih vrat. Odločitev je bila vse prej kot lahka.

Različna barva oken znotraj – zunaj

K odločitvi za ALU maske nas je dobronamerno prepričeval že izvajalec, podjetje Žlahtič, kjer je Damjan Habjanič kot vodja izdelave našega stavbnega pohištva podrobno razložil vse detajle in nas usmerjal k najboljšim rešitvam. Naša želja je bila okna in vrata iz zunanje strani dobro zaščititi – to je bilo možno le z debeloslojnim nanosom barve antracit, na notranji strani pa smo želeli imeti naravno barvo z vidno strukturo lesa. Omenjena kombinacija je najzahtevnejša za izvedbo, saj je potrebno vsa okna in vrata zelo natančno barvati na obeh straneh in obe strani tudi zelo natančno zaščititi, sa se barva ne preliva na drugo stran. Tako se tudi sama izvedba v dveh ločenih barvah znotraj – zunaj podraži za okvirno 10 – 15%. Pri ALU maskah je dela sicer podobno, saj je potrebno alu maske pritrditi na stavbno pohištvo a končni izgled naj bi bil lepši, saj so celotna okna in vrata prebarvana v enotno barvo – v našem primeru beljena, ALU maska na drugi strani pa je lahko v poljubni barvi.

Funkcija ALU mask

Naloga ALU mask je predvsem zaščita osnovnega materiala. Najpogosteje se ALU maske uporabljajo pri lesenih oknih, kjer ščitijo osnovni material – les. Nekoliko manj pogosto pa bi se naj ljudje odločali za ALU maske na PVC stavbnem pohištvu, kjer je vloga ALU profila zraven zaščite še barva oz. dekor. Pri PVC oknih je kot dekor najpogosteje uporabljena folija, ki lahko skozi čas razpoka ali zbledi, zato se lahko zaščiti z ALU maskami na zunanji strani. ALU maske na stavbnem pohištvu naj bi temu nudila doživljenjsko garancijo nad obstojnostjo.

Izbira dobavitelja in montaža ALU mask

En in skorajda edini dobavitelj ALU mask za večino slovenskih proizvajalcev stavbnega pohištva je podjetje GTR AL. Običajno sicer proizvajalec sam komunicira z dobaviteljem ALU mask a v našem primeru smo bili radovedni in spremljali celoten postopek. Tako nam je Tomaž Gornjak predstavil potek od natančnih dimenzij, ki jih pripravi podjetje izdelovalec stavbnega pohištva, do dobave sestavljenih ALU profilov na koncu montaže le teh na stavbno pohištvo.

Cena ALU mask za okna

Cena je na koncu en izmed dejavnikov odločitve ali bomo okna in vrata zaščitili z omenjenimi maskami. Če pogledamo dolgoročno je iz vidika vzdrževanja in barvanja ALU maska zelo racionalna rešitev, saj stavbnega pohištva ni potrebno vzdrževati. Če pogledamo še vidik ekstremnih vremenskih pogojev in s tem toče je v primeru lesenih ali plastičnih oken te zelo težko kvalitetno popraviti. Pri ALU profilih je to nekoliko enostavneje, saj se lahko profili zamenjajo z novimi.

Še zanimivost, podjetje GTR-AL kot novost nudi tudi nadgradnjo že vgrajenih oken, kjer lahko naknadno vgradijo ALU maske.

ALU maska na lesenih HST dvižno drsnih vratih
ALU maska na lesenih vhodnih vratih

10 misli o “ALU-LES okna in vhodna vrata”

 1. Pozdravljeni,ker tudi sami nacrtujemo hiso s zelo podobno dimenzijo okenj,me zanima koliko je bila cena vasih okenj. Iskrena hvala.

  1. Katja cena je precej relativna stvar, saj je odvisna od količine in dimenzij oken, načina montaže, barve, ALU mask …, pri nas je bilo skupaj z vhodnimi vrati in ALU maskami nekaj čez 20 tisočakov.

 2. Pozdralvjeni,

  kako to, da ste se odločili za montažo lesenih oken pred ometi in estrihi in če bi še enkrat bi zamenjali zaporedje?

  Lp

 3. Pozdravljen.

  Zanima me, kakšna je bila cena steklene stene z drsnimi vrati. Sam načrtujem nekaj podobnega in da malo vidim kako pa kaj.
  Hvala

 4. Pozdravljeni,
  zanima me, ce imate v otroskih sobah navadna balkonska vrata?
  Zgoraj na “balkonu” nimate ograje ali francoskega balkona, kako ste resili z visino parapeta?
  Hvala in LP

  1. Drži Ana, v otroških sobah so navadna balkonska vrata, smo pa na vrata dodali ključavnice. Na drugi strani je sicer ravna streha z atiko višine 30cm, po potrebi torej lahko še kdaj v prihodnje dodamo ograjo, če bomo ugotovili da bi se streha uporabljala kot terasa. Višino parapeta smo uskladili z izvajalcem, da je stavbno pohištvo nekoliko višje in posledično nad višino strehe, ni pa zidu oz. parapeta pod vrati.

Dodaj odgovor