Betonske plošče in štokanje betona

Večino naše okolice smo grobo že uredili. Na dovozni poti in terasi smo položili tlakovec, posadili smo nekaj dreves, tudi podlago za zelenico smo pripravili in zadnji čas pred zimo posejali travno seme.

Pred začetkom urejanja okolice smo se za pomoč obrnili na krajinsko arhitektko, ki je pripravila natančen načrt oz. idejno zasnovo okolice in vrta. V predelu med dovozno potjo in teraso smo si zamislili betonske pohodne plošče in arhitektka je prišla do zanimive razporeditve in oblike betonskih plošč, ki nam je bila takoj všeč.

Ker se je počasi bližala izvedba, sem se podal na lov za ustreznim izvajalcem in izdelovalcem betonskih plošč. Ugotovil sem, da bo zelo težko najti izvajalca ali pa bi bila izdelava betonskih plošč popolnoma po meri precej draga opcija. Tako sem iskal večje betonske plošče, ki bi po obliki ustrezale načrtovanemu izgledu.

Načrt betonskih plošč, ki povezujejo dovozno pot s teraso

Betonske plošče

Med iskanjem sem naletel na ene in edine betonske plošče, ki so po izgledu podobne načrtovanemu izgledu in tudi cenovno ugodne. Plošče sem našel pri Cementninarstvu Korpnik blizu Celja. Betonske plošče so dimenzij 30/60 x 5 x 98 cm, armirane in na vrhu zaglajene. Cena ene plošče je znašala 14€.

Plošče sem pripeljal domov a s končnim izgledom nisem bil popolnoma zadovoljen, čeprav bi jih lahko že uporabili takšne kot so bile. Tako sem začel razmišljati o brušenju in štokanju, poigraval pa sem se z idejo, da bi plošče pobrusil kar sam. To sem naposled tudi naredil a moja diamantna brusilka svojega dela ni opravila po pričakovanjih, ali pa enostavno sam nisem bil dovolj spreten.

Tako sem se za brušenje betonskih plošč obrnil na Zbrusi.si oz. Marka Deu. Marka poznam že od prej, saj izdeluje odlične betonske letne kuhinje iz brušenega betona in prav letna kuhinja je naš projekt za naslednje leto. Marko je pristal na obdelavo betonskih plošč. Ker o končni obdelavi nismo bili točno odločeni, je Marko pripravil različne opcije na podlagi katerih smo sprejeli dokončno odločitev o obdelavi.

Brušenje betonskih plošč

Najprej smo želeli preveriti izgled betonske plošč, če bi jih pobrusili in tukaj je rezultat. Plošča mi po brušenju ni izgledala preveč privlačna. Razlog za to je tudi v samem nastanku plošče, ki je izdelana iz finega granulata in pri brušenju ne pride do izraza sestava oz. kamenčki v betonu. Tako smo hitro želeli videti izgled drugih možnosti.

Pri brušenem betonu smo zmeraj imeli v mislih tudi protizdrsnost, ki je v primeru brušenja slabša in so plošče predvsem ob dežju in padavinah precej spolzke.

Štokanje betonskih plošč

Zatem je naš mojster betonsko ploščo štokal. Pri štokanju gre za obdelavo betona, kjer z udarjanjem po površini betona odstranimo odvečen material in tako dobimo hrapavo reliefno podlago. Štokana betonska površina je na prvem mestu tudi protizdrsna.

Postopek štokanja betonskih plošč

Štokanje betona je obdelava, ki je časovno precej zahtevna in posledično tudi nekoliko dražja. Zato sem se na lastne oči prepričal o sami izvedbi štokanja, ki si jo lahko ogledaš v kratkem filmčku. Plošče se najprej pobrusijo z brusilko za štokanje, robovi pa se zaradi možnostjo lomljenja štokajo z ročnim kladivom. Na koncu sledi še brušenje robov, da je plošča končana.

Postopek štokanja betona

Polaganje betonskih plošč

Štokane betonske plošče bodo pri naši hiši povezovale dovozno pot s teraso. Tako na dovozni poti, kot tudi terasi smo pred kratkim zaključili s tlakovanjem in tako na teh dveh predelih položili tlakovec.

Odločili smo se, da bomo štokane betonske plošče položili na enak način kot je bil pred tem položen tlakovec. Najprej smo na ustrezno višino utrdili tamponsko nasutje, dodali do 5 cm gramoza frakcije 4 – 8 mm za posteljico in nanj enostavno položili betonske plošče. Betonske plošče smo položili v medsebojnem razmaku 10 cm.

Med štokane betonske plošče smo ob koncu nasuli prani prodec 16 – 32 mm, da smo dobili končno želen izgled pohodne površine med dovozom in teraso. S končnim rezultatom smo zelo zadovoljni.

Dodaj odgovor