Betonski temelj za ograjo

Pri naši hiški je končno prišla na vrsto tudi okolica. Prva v vrsti bo naša dvoriščna ograja, ki v tem trenutku še ni dokončno izbrana. Tukaj kolebamo med lamelno ALU ograjo, ki ne potrebuje vzdrževanja in leseno ograjo, ki mi je po izgledu bolj pri srcu.

Da bo ograja zares stabilna je potrebno izdelati ustrezni temelj. Temelj se glede na vrsto ograje razlikuje. Pri lažjih panelnih in žičnih ograjah je dovolj že točkovni temelj. Za ostale, bolj masivne izvedbe ograj pa se priporoča pasovni temelj. Na temelj se na koncu namestijo stebrički, ki bodo glavna opora ograji.

Za natančni načrt temelja se ja najbolje obrniti na izbranega ponudnika, ki bo svetoval glede ustreznega temeljenja.

Načrt za temelj naše dvoriščne ograje

Izkop za temelj

Prvi korak pri izdelavi našega temelja so bila zemljska dela. Naredili smo izkop v širini 50 cm in globini 70 cm.

izkop za temelj ograje

Betoniranje AB podstavka

V drugem koraku smo pripravljeno gradbeno jamo napolnili z betonom, ki je še dodatno ojačan z armaturo. Opaž za podstavek ograje, ki bo skrit v zemlji niti ni potreben. Tako smo podstavek betonirali neposredno v zemljo. Beton smo naročili kar iz bližnje betonarne in v prvem dnevu izvedbe je bil AB podstavek za temelj že izdelan.

betoniranje podstavka ograje

Opaž in armatura za betonski temelj ograje

Na betonski podstavek se v naslednjem koraku pripravi opaž za tanjši temelj oz. AB zid. Nanj bo kasneje pritrjena ograja. Del tega temelja običajno gleda iz zemlje, zato je tukaj pomembna natančnost izvajalca, da bo temelj raven in lep na izgled.

opaž za temelj
opaž in armatura za ograjo

Betonski temelj je smiselno dodatno ojačati še z armaturo. Ta bo poskrbela za statično trdnost temelja. Armatura se dokaj enostavno pripravi iz železnih palic in stremen, ki se med seboj povežejo z žico. Armatura se tekom opaženja vstavi na mesto temelja. Dodajo se še distančniki, ki poskrbijo, da armatura tekom betoniranja ostane na svojem mestu.

armatura za ograjo

Na obeh skrajnih robovih temelja smo dodali še dodatno armaturo, ki bo poskrbela, da se robovi ob montaži nosilcev ograje ne bodo odkrušili.

Pred betoniranjem temelja je nujno potrebno pripraviti še električne kanale za senzor vrat, elektronsko ključavnico, elektromotor in druge elektro elemente ograje. To se da vgraditi tudi naknadno a je v tem primeru omenjeno napeljavo težko “skriti” v beton.

Betoniranje betonskega temelja

Točno ob uri tretjega dne je pripeljala še druga hruška z betonom. Za podstavek in temelj dolžine 15m smo skupaj porabili 5m3 betona. Naš mojster je beton enakomerno razporedil in vibriral. Z vibriranjem betona povečamo njegovo gostoto, zapolnimo pore (izločijo se mehurčki), posledično pa se poveča tudi tlačna trdnost betona.

betoniranje temelja ograje

Čez nekaj ur je mojster na vrh betonskega temelja posul še kvarc, ki izboljša mehansko obstojnost in temelj dodatno ščiti pred obrabo. Ob nanosu kvarca je vrhnji sloj še dodatno zgladil.

betoniranje betonskega temelja ograje

Ob odstranitvi opaža je naš temelj pripravljen za dokončno izbiro in montažo ograje.

4 misli o “Betonski temelj za ograjo”

   1. Pozdravljeni g.Uros

    V ceno 80€ t/m je zajeto vse kar se vidi v tem prispevku… del pod zemljo in nad njo kar se vidi na zadnjih slikah?

    1. Goran to je okvirna cena koliko je izdelava betonskega temelja znesla pri nas. Vsekakor ceno in ponudbe preveri pri mojstih v svoji okolici.

Dodaj odgovor