Cena gradnje hiše do 1. gradbene faze

cena-gradnje-hise-do-temeljev

1. gradbena faza običajno predstavlja začetek del na parceli vse do izdelane temeljne plošče objekta. V našem primeru je za večino del te faze poskrbel že sam gradbeni izvajalec, v lastni režiji smo opravili zgolj zemeljska dela. Že tukaj se da prihraniti kar nekaj denarja, razliko v ceni doprinese tudi izolacija pod temeljno ploščo, ne gre pa zanemariti še morebitno zahtevnost samega terena, dodatno odvodnjavanje ipd., ki lahko samo investicijo že v 1. gradbeni fazi precej podraži.

V 1. gradbeni fazi smo zajeli naslednja dela:

 1. Ureditev gradbišča. Pri nas je za ureditev gradbišča poskrbel sam gradbeni izvajalec. Ta del je predstavljal postavitev gradbene table (s podatki investitorja, izvajalca, nadzornika, gradbenega dovoljenja ipd.), postavitev gradbiščne ograje, začasnih sanitarij, zagotovili pa smo tudi ustrezen dovod vode in trofazni električni tok (ta je bil potreben za žago s katero je gradbinec rezal zidake).
 2. Zakoličba in postavitev gradbenih profilov. Zakoličba objekta je natančen prenos položaja in točk objekta v naravo. V našem primeru je bilo s koordinatami določenih 5 točk, ki jih je geodet na milimeter natančno prenesel na lesene palice, kjer so bili na vrhu pribiti še žeblji. Kasneje so gradbinci na žeblje povezali vrvico, ki je predstavljala robove temeljne plošče
 3. Izkop gradbene jame oz. odriv humusa. Odvisno od zahtevnosti samega terena ali glede na pridobljeno geomehansko poročilo (tega smo v sklopu pridobivanja gradbenega dovoljenja potrebovali tudi sami) je potrebno izvesti odziv vrhnje plasti zemlje oz. izkop. Če je teren zahtevnejši je dobro ob opravljenem izkopu vključiti še geomehanika, da si ogleda teren in poda mnenje glede na stanje terena.
 4. Izdelava tampona, finalna izravnava in utrditev terena. Ko je glede na tip temeljenja (pasovni temelji ali plavajoči temelji) izdelana gradbena jama je na vrsti gramoz za tampon. Pred tem je vsekakor dobro položiti tudi filc (geotekstil), ki preprečuje mešanje gramoza in podlage. V primeru debelejše plasti gramoza je zaradi boljše trdnosti tega potrebno navažati in valjati po plasteh, kot smo to naredili tudi sami. Utrjevanje terena smo izvajali z valjarjem in do ustrezne zbitosti terena valjali praktično cel vikend z vmesnim polivanjem s cisternami vode.
 5. Izdelava temeljne plošče. Izvedba temeljne plošče je v osnovi odvisna glede na tip temeljenja – ali bo izvedena s pasovnimi temelji ali kot plavajoča plošča. Razliko v ceni doprinese izvedba izolacije pod temeljno ploščo, kot smo storili tudi sami (cca. 2000€ ali več). V našem primeru je bila sestava temeljne plošče od spodaj navzgor – podložni beton, hidroizolacija, 8 cm XPS Fragmat, 25 cm betonska AB plošča. Tukaj na ceno vpliva tudi količina potrebne armature, ki jo v armaturnih načrtih predvidi statik. Pred začetkom izdelave temeljne plošče so se v tampon položili tudi potrebne cevi za odpadne vode in kanalizacijo ter dovodi za vodo in elektriko. V vročih poletnih mesecih je potrebno pri betoniranju temeljne plošče posebno skrb posvetiti še negi betona, da ta ne razpoka. V našem primeru smo v vročinskem valu tako z betoniranjem počakali en dan, da se je vreme nekoliko pooblačilo, takoj po zaključenem betoniranju pa smo na betonsko ploščo namestili čisto pravi zalivalni sistem, ki je poskrbel, da se plošča ni prehitro sušila in razpokala 🙂

Natančne cene je težko podati, saj se da nekatere zadeve urediti v lastni režiji, v določenih primerih pa tudi sam izvajalec stroška ne razdela tako natančno. Tako je strošek ocenjen zgolj okvirno. Po nekaterih ocenah cena 1. gradbene faze znaša med 5% – 10% stroška gradnje hiše.

Stroški gradnje do 1. gradbene faze:

 • ureditev gradbišča – 400€
 • zakoličba in postavitev profilov – 300€
 • zemeljska dela – 4.000€
 • temeljna plošča s podložnim betonom ter termo in hidroizolacijo – 10.000€

Skupaj okvirna cena do 1. gradbene faze 15.000€.

cena-gradnje-hise-do-temeljev

7 misli o “Cena gradnje hiše do 1. gradbene faze”

 1. L.P zanima me dvoje gradbena jama mora biti 17mx 13m globina 3.5m koliko m3 je zemlje.temeljna plošča 15mx11m debelina plošče 030m(30 cm) količina betona. cena za iskop in cena plošče po vašem cenikkku.vaš izkop in izdelava plošče.Hvala za odgovor

  1. Živjo,

   ponavadi se temeljna plošča uvršča že v drugo gradbeno fazo.

   Pa ko že pišem, moram res pohvalit tale dnevnik o gradnji hiše. Res izvirna ideja in zanimivo branje za vsakega, ki se loteva gradnje hiše.

   1. Temeljna plošča je prva faza, druga faza je klet (če jo hiša ima). V kolikor gre direkt za pritličje potem preskočite iz prve (plošča), direkt na tretjo (pritličje)

Dodaj odgovor