Dvoriščna ograja in vrata

dvoriščna ograja

Dvoriščna ograja in vrata so pri nas en izmed zadnjih večjih projektov. Naša parcela je na dveh straneh že obdana s sosedi, na eni strani pa v širini 23 metrov meji na cesto, kjer je tudi dovoz do parcele in na tem delu je predvidena dvoriščna ograja. Mesto dovoza smo grobo vrisali že na načrte, natančno mikrolokacijo pa smo določili po enem letu bivanja v hiši. Pri vožnji in uporabi v tem letu smo najbolje videli katera pot je za nas optimalna.

Z dvoriščno ograjo smo želeli na prvem mestu pridobiti nekaj dodatne zasebnosti. Saj veš tisto, ko se v kopalkah sprehajaš okrog hiše in imaš občutek, da te lovijo vsi pogledi iz ceste 🙂 Zraven tega pa poskrbeti za varnosti naših dveh malčkov, da po pomoti ne skočita za žogo na cesto, ki je na trenutke z objestnimi vozniki res nevarna.

1. Temelj za dvoriščno ograjo

Da bo ograja stabilna je na prvem mestu potrebno poskrbeti za ustrezni temelj za dvoriščno ograjo. Tega je potrebno prilagoditi vrsti ograje. Tako je na tem mestu fino natančno vedeti kakšna bo ograja in natančno določiti odprtino za dovoz in osebni prehod. Tudi način odpiranja je potrebno določiti, saj je v primeru samonosnih drsnih vrat potreben še temelj na katerega bodo pritrjena drsna vrata.

Pri temelju smo težko čisto pravi vzor, saj smo temelj za fiksni del ograje pripravili za ALU ograjo, ki je na koncu za fiksni del nismo izbrali. Vseeno je bila nosilnost dovolj dobra, da smo nanjo postavili zidano ograjo. Tudi na mestu osebnega prehoda sem odprtino temelja moral še nekoliko prilagoditi.

Pri izvedbi temelja za dvoriščno ograjo ne pozabite na ustrezne elektro vodnike. Te boš potreboval na vsaki strani vrat za senzor, pri osebnem prehodu za elektronsko / magnetno ključavnico, za motor vrat in še opozorilno lučko. Če imaš že izbranega izvajalca ograje, ti bo ta pripravil natančen načrt potrebne električne napeljave za dvoriščna vrata. Naše načrte lahko najdeš v nadaljevanju prispevka.

2. Izbira dvoriščne ograje in vrat

Za dvoriščno ograjo in vrata sta najpogosteje uporabljena materiala kovina in les. Pa tudi kombinacija betona in zidane izvedbe. Če se osredotočimo na kovino, lahko zraven klasične kovinske mreže danes pogosto opaziš panelno ograjo, ki je sestavljena iz kovinskih panelov umeščenih med stebre. Velikokrat lastniki panelne ograje zastrejo s PVC trakom ali lesenimi deščicami, da preprečijo radovedne poglede. Ta izvedba je med cenejšimi.

Nekoliko bolj estetska a cenovno dražja izvedba je lamelna ograja, ki je sestavljena iz lamel različnih oblik umeščenih med stebre. Nenazadnje pa ne pozabimo omeniti še kovanih ograj, ki so lahko prava umetnina a običajno ne nudijo tolikšne zasebnosti. Ti dve izvedbi sta dražji zaradi večje količine potrebne kovine za izdelavo. Pri izbiri ne porabite primerjati še materiala iz katerega je izdelana ograja – jeklo, inox ali aluminij. Spogledovali smo se tudi z gabioni – gre za kovinsko mrežo ali panele, ki se napolnijo s kamenjem (na voljo je veliko različnih barv in oblik).

Pri dokončni odločitvi za vrsto ograje na dvorišču smo si vzeli kar nekaj časa. V tem času smo opazovali po okolici in se odločili, da bomo fiksni del ograje zazidali in zidu nadeli fasadno obleko, drsni del vrat in osebni prehod pa bo iz aluminijaste lamelne ograje. Zidani del bo barvno skladen s fasado bele barve naše hiše, samonosna drsna vrata in osebni prehod pa bo antracit barve RAL 7016, ki je skladna s pločevino in žaluzijami naše hiše.

Za fiksni del naše dvoriščne ograje smo izbrali betonske zidake debeline 20cm, ki smo jih zazidali do višine 1,5m. Zidake je nato naš fasader Dušan Horvat oblekel v fasado (mrežica, lepilo, osnovni premaz in zaključni sloj), da bo barva ograje popolnoma skladna z barvo hiše.

3. Izdelava samonosnih drsnih vrat in osebnega prehoda

Izdelavo ALU samonosne drsne ograje in osebnega prehoda sem zaupal podjetju ALUin. Glede na primerjavo 4 različnih ponudb je bila ponudba resnično konkurenčna, zelo dobra pa je bila tudi izkušnja s Sandijem iz ALUin. Do okvirne ponudbe sva prišla že preko telefona, cena pa se v enem letu odločanja ni kaj veliko spremenila, kljub podražitvi materiala. Ko sem v tem času izvedel, da je podjetje ograjo izdelalo že nekaj prijateljem in je bil izdelek brezhiben, sem vedel, da bo to prava izbira tudi za nas.

Ob potrditvi ponudbe se je ekipa izvajalca oglasila na izmerah in pripravila natančni načrt samonosnih drsnih vrat in osebnega prehoda. Za lamele v vratih in osebnem prehodu smo izbrali lamelo “solza”, ki je zelo močna in odporna lamela. Lamela je med manj občutljivimi, saj nima ravnih površin kjer bi lahko zastajala umazanija.

4. Montaža samonosnih drsnih vrat in osebnega prehoda

Od potrditve ponudbe, do montaže naših vrat sta pretekla le 2 meseca. Ker še nismo imeli pripravljenega vsega potrebnega, so morali monterji počakati dva tedna, kar se verjetno ne zgodi pogosto 🙂 Vesel sem, da to za izvajalca ni bila težava in so lahko vrata do montaže počakala na našem dvorišču. Naposled smo le uredili fasado na naši ograji in vse je bilo pripravljeno za montažo vrat.

Prvi dan montaže sta mojstra namestila osebni prehod in samonosna drsna vrata, dan kasneje pa je sledil še elektro del z namestitvijo motorja za pogon vrat in elektronsko ključavnico za osebni prehod. Montaža je bila končana in vrata že pridno uporabljamo.

5. Končni izdelek

Končni rezultat je točno takšen kot smo si ga želeli. Z ograjo smo na prvem mestu poskrbeli za varnost otrok, da brez nadzora ne zaidejo na cesto. Hkrati smo tudi nekoliko zakrili poglede, da se lahko brezskrbno v kopalkah sprehajamo okrog hiše 🙂

Za konec še enkrat pohvale ekipi in Sandiju Očko iz ALUin za profesionalen odnos. V teh časih, ko ima večina izvajalcev polne roke dela in cene rastejo v nebo je njihova ponudba prizemljena in odnos ter dosegljivost na nivoju. Z veseljem priporočam in delim kontakt 041 462 150, sandi.ocko@aluin.si.

p.s.: upam, da Sandi ne bo imel nič proti glede na to, da sploh ni želel nobene omembe. To je najmanj kar lahko naredim ob tako super izdelku 😉

1 misel o “Dvoriščna ograja in vrata”

  1. Zelo lepo.. Bi prosil še za info. glede poštnega nabiralnika in hišne številke. Hvala in lp.

    Ps Upam, da je vse ok, če kopiramo kakšne vaše ideje. 😉

Dodaj odgovor