Estrihi

estrihi

Že nekaj dni za izvedenimi inštalacijami talnega gretja in tlačnim preizkusom so na hišo prišli mojstri podjetja Andrej Domanjko s.p. Andrej je znan kot zelo pedanten in natančen izvajalec, zato smo bili na podlagi priporočila hitro odločeni za izvajalca, kljub nekoliko višji ceni od konkurence. Odločili smo se za klasične estrihe, ki bodo v debelino merili 7cm. Tukaj sicer obstajajo tudi samorazlivni estrihi, ki naj bi bili bolj ravni a odkrito rečeno prav resno o drugi opciji niti nismo razmišljali. Za kvadratni meter izvedbe estriha je cena znašala 9€.

Na gradbišče je najprej zapeljal kamion s peskom, takoj za tem pa tudi cement za izvedbo estriha. Glavni pripomoček izvajalcev je še mešalec, ki pripravljeno zmes skozi cevi potiska v hišo.

Izdelava estriha

Mojstri so v razmerju zmešali pesek, cement in vodo, dodali pa smo še superplastifikator, kot dodatek estrihu pri talnem gretju. Ta se k omenjeni mešanici doda z razlogom večje trdnosti, obstojnosti, vodonepropustnosti in zmanjša možnost pokanja betona. Mešanica se preko cevi transportira v prostor, kjer se prosto nanese na tla položena s cevmi talnega gretja. Mešanica se nato enakomerno razporedi po prostoru na ustrezno višino in na koncu s posebno krožno gladilko zgladi do končne oblike.

V garaži in utilityu je izvajalec za doseganje še boljše trdnosti dodal mikroarmaturo – železne žičke, ki še bolje povežejo estrih v kompaktno enoto.

Prerez tal v nadstropju – EPS izolacija, folija in estrih s cevmi talnega gretja

1 misel o “Estrihi”

Dodaj odgovor