Gotovi parket Weitzer Charisma, krtačen, oljen

Pri izbiri talnih oblog za našo hiško nismo želeli sprejemati kompromisov. Že od vsega začetka smo vedeli, da bo večino površin hiše obloženih s parketom. Tega bi najraje imeli tudi v kopalnici a na koncu nisem zbral dovolj poguma za to 🙂

Zakaj smo izbrali parket?

Razlog za parket je preprost. Gre za naraven material, ki je topel in domač, sam pa sem ga navajen že iz svojih mlajših let. Bolj kot ne vsi v naši družini radi hodimo bosi in tudi otrok si ne predstavljam sedeti in igrati na mrzlih keramičnih tleh. Alternativa parketu, zraven keramike je tudi laminat in zadnje čase vinil a sam menim, da ti materiali v bivalne prostore ne sodijo. Pogosto se investitorji za keramiko in vinil odločajo predvsem zaradi manjše občutljivosti, lažjega vzdrževanja in sanacije poškodb. A tudi parket je po brušenju lahko ponovno kot nov.

Pred desetljetjem se je v večini novogradenj uporabljal masivni lamelni parket, ki je bil sestavljen in deščic spojenih na mrežici za lažjo montažo, še pred tem pa so bile to večje deščice položene v obliki ribje kosti. Danes je večina parketov v novogradnjah dvoslojnih ali troslojnih gotovih parketov. Parketi so sestavljeni iz večih slojev predvsem zaradi talnega ogrevanja in posledično raztezkov in krčenja. Pri uporabi masivnega parketa lahko zaradi talnega ogrevanja hitro pride do fug in razpok. Večina današnjih gotovih parketov je tudi ustrezno površinsko obdelanih. Najpogosteje je ta obdelava olje ali lak, zraven tega pa še kar nekaj izpeljank z mat lakom ter kombinacijo laka in olja.

Pri nas smo se odločili, da bo parket oljen. Ta obdelava ni toliko površinsko občutljiva za praske in morebitne poškodbe. Je pa potrebno oljene parkete vzdrževati, kar pomeni vsakih nekaj let ponovno naoljiti. Tudi struktura desk parketa nam je všeč grčasta, zato je izbira ves čas težila k kmečki deski, ki je manj do srednje grčasta, grče pa črno kitane.

Na kaj paziti pri izbiri parketa?

 • DEBELINA VRHNJEGA SLOJA. Parketi so bili pred desetletji v obliki ene deščic, ki so bile iz enega sloja. Danes so parketi večinoma dvo ali troslojni. To pomeni, da je deščica parketa sestavljena iz treh plasti lesa, ki so običajno med seboj križno zlepljene za preprečevanje deformacije. Običajno sta dve spodnji plasti iz lesa smreke, zgornja plast pa je najpogosteje hrast. Pri izbiri je zraven dobre obdelave zelo pomembno paziti na debelino vrhnjega sloja. Vrhnji sloj je namreč sloj masivnega lesa, ki ga je moč brusiti. Če je tega sloja manj je seveda tudi možnost brušenja manjša. Običajno so debeline vrhnjega sloja med 2,5 in 3,6 mm.
 • OBDELAVA VRHNJEGA SLOJA. Kot že zapisano je najpogostejša obdelava parketa in njegovega vrhnjega sloja lak ali olje. Pri lakiranem parketu gre lahko za sijajni ali mat lak. Tako pri uporabi lakiranega parketa na vrhnjem sloju nanos laka in z lesom nimamo neposrednega stika. Druga pogosta opcija je oljen parket. Gre za večkratno oljen parket, ki prodre v pore lesa in poskrbi za ustrezno zaščito in vodoodbojnost. Glavna prednost oljenega parketa je enostavna možnost popravil. Tukaj lahko mesto poškodbe enostavno pobrusimo in naoljimo ter poškodba ne bo vidna. Pri večjih poškodbah lahko mesto tudi polakiramo ali na mestu poškodbe ustvarimo grčo s temnim kitom in mesto naoljimo. Pri lakiranem parketu je v primeru poškodbe potrebno lakirati celotno površino parketa.
 • OBDELAVA ROBOV. Vsak deščica parketa ima lahko različno obdelan rob deščice. Ta je lahko običajno odrezana, lahko pa so robovi pobrani. Pobrani so lahko na vseh straneh – 4V ali na dveh straneh – 2V. Pri parketih s pobranimi robovi je med spojem dveh deščic tako imenovana “fuga”. Številni polagalci svetujejo izbiro parketa s pobranimi robovi, saj v primeru gibanja parketa (krčenja in širjenja) težko pride do ostrih robov na spoju dveh deščic. Pri večjih deščicah naj bi bila ta gibanja dokaj velika.

Kako in kaj smo izbrali?

Za cenovno ponudbo gotovega parketa in izdelavo stopnic s polaganjem smo se obrnili na 5 različnih podjetij. Tako so ponudbo za nas pripravili RM Parketi, Dom parketi, Žiher parketi in IŽA inženiring. Večina od ponudnikov se je tudi oglasila na objektu in predstavila vzorce iz svoje ponudbe. V grobem med ponudniki večjih razlik ni, zato je na koncu odločitev glede izbire ustreznega ponudnika pretehtala pri montaži oz. polaganju. Miha iz podjetja IŽA Inženiring in njegovi polagalci so se na koncu še najbolje izkazali s polaganjem brez zaključnih letvic in tudi po zadnjem priporočilu zanj smo bili dokončno odločeni. Po primerjavi med modeloma Admonter Ondo in Weitzer Charisma smo na koncu izbrali parket Weitzer Charisma. Naročilo je vključevalo še dvokomponentno lepilo.

Karakteristike izbranega parketa Weitzer Charisma:

 • HRAST RUSTIK
 • ČRNO KITANE GRČE
 • 4V POBRANI ROBOVI
 • KRTAČEN
 • 100% NARAVNO OLJEN
 • DIMENZIJE 2245x193x14mm
 • MASIVNA PLAST 3,6mm
 • 30 LETNA GARANCIJA NA PARKET

Čeprav si je z nekaj deščicami kar težko predstavljati izgled končnega prostora sva se na koncu pred dokončno izbiro modela z Mihom dogovorila za nekaj vzorcev, ki sva jih nekaj dni preučevala 🙂

vzorci parketa IŽA Miha Borko
Miha Borko iz podjetja IŽA inženiring nas je prepričal s ponudbo

Cena parketa

Cena parketa je odvisna od vseh zgoraj naštetih dejavnikov, na katere moramo paziti pred nakupom – od končne obdelave, pobranih robov, na koncu pa jasno ceno oblikuje tudi sam proizvajalec. Tudi končna kvadratura je lahko en dejavnik, kjer se da pridobiti še kaj količinskega popusta. V našem primeru je z upoštevanimi pripravljalnimi deli, parket s polaganjem in lepilom znesel 55€ za kvadratni meter.

Cena izdelave stopnic iz parketa je okvirno 50€ / kos. Tudi pri stopnicah lahko nastane kakšen nepredviden strošek. Pri nas je bila to izravnava višin stopnic, kar sem že opisal v enem izmed prejšnjih prispevkov.

Ustrezna vlažnost estriha pred polaganjem parketa

Pred polaganjem parketa je bilo potrebno poskrbeti za ustrezno vlažnost estriha. V našem primeru je od izvedbe estriha konec maja do meritev vlažnosti preteklo 5 mesecev. V tem času smo hišo po nasvetu ustrezno zračili s prepihom. Prišel je dan resnice, ko je na hišo prišel naš parketar. Ta je merilec položil na tla in nas razveselil z novico “tla so suha” in primerne vlažnosti, 0,42% 🙂

Dovoljena vlažnost pri polaganju parketa na cementni estrih s talnim ogrevanjem je maksimalno 2%. Pri naravnem sušenju estriha naj bi bilo tranjanje sušenja 1 cm na 2 do 3 tedne. Pri sušenju s ciklom talnega gretja pa lahko ta postopek še precej pohitrimo.

merjenje vlažnosti estriha
Merjenje vlažnosti estriha

Polaganje gotovega parketa

Izurjeni mojstri podjetja IŽA so poskrbeli za polaganje parketa v naši hiški. Parket je v vseh bivalnih prostorih razen predprostora in kopalnic. Zraven tega smo z istim parketom oblekli tudi stopnišče.

Mojstrom smo zadali svojevrsten izziv – polaganje parketa z minimalno fugo ob steni. To pomeni, da v nobenem prostoru, razen spalnih sob ne bo lajsnov (slovensko obrobna zaključna letev 🙂 Za polagalce je svojevrsten izziv v natančnem rezanju parketa, saj morajo biti letvice ob steni bolj ali manj enako oddaljene od stene in v isti liniji za lepši izgled. To nam je na koncu oz. natančneje polagalcu tudi odlično uspelo.

Pred polaganjem je bilo potrebno skrbno očistiti in posesati površine
WP Charisma
Pred polaganjem je obvezno, da parket nekaj časa “počiva” na sobni temperaturi v prostoru, kjer bo položen
Polaganje parketa
S polaganjem smo začeli pri prvi stopnici
Lepljenje parketa
Parket se na podlago lepi z dvokomponentnim lepilom
Polaganje parketa
Polaganje parketa
Polaganje parketa

Polaganje stopnic iz parketa zahteva svojevrstne spretnosti in izredno natančnost. Robovi stopnic so izdelani iz dveh deščic parketa, ki sta odrezani pod kotom 45° in zalepljeni v rob stopnice skupaj pod kotom 90°. Čela stopnice se zaradi lažje montaže fiksirajo z montažno peno, pohodni del pa enako kot ostali parket z lepilom. Na koncu se dodajo še enostranske letve na stopnicah, da te dobijo izgled masive.

Montaža stopnic iz parketa
Montaža stopnic iz parketa
Stopnice iz parketa
Stopnice iz parketa
Stopnice iz parketa
Končni izgled stopnice z letvami ob straneh
Weitzer Charisma IŽA Miha Borko
Polaganje parketa brez robnih letev, fugo smo zapolnili s tesnilno maso
Detajl ob stiku z ALU profilom, kjer bo nameščeno steklo
Weitzer Charisma
Končni izgled parketa Weitzer Charisma. Z izbiro smo izredno zadovoljni

Po položenem parketu smo vse hitro zaščitili s filcem, da ne različni mojstri ne bodo še pred vselitvijo poškodovali čudovitega izdelka. Še več fotografij objavim, ko iz parketa odstranimo zaščitni filc in hiško opremimo s pohištvom 😉

11 misli o “Gotovi parket Weitzer Charisma, krtačen, oljen”

 1. Jasmina zdravo. Parket večinoma suho čistimo z našim robotskim sesalnikom. Sem pa ravno danes parket mokro očistil z namenskim čistilom za parket. To čistilo vsebuje vosek in še dodatno ščiti oljen parket. Drugega vzdrževanja zaenkrat nismo imeli, bo pa potrebno verjetno v roku kakšnega leta parket naoljiti.

  1. Ne. Pri nas je parketar nekaj desk odnesel mizarju, ki je izdelal robove stopnic – odrezal jih je pod kotom 45 stopinj in jih zlepil.

 2. Spoštovani,

  številka 42 na merilcu vlage ni podana v procentih.
  Glede na izpis številke se prebere na tabeli kakšni % so.
  enota 42 je enako med cca 1,6% ali 1,7%

  lp,
  Janez

 3. Pozdravljeni,

  zanima me kako ste zadovoljni s parketom sedaj, ko je že nekaj časa v uporabi? Predvsem me zanima kako se obnese v kuhinji in občutljivost glede na razne udarnine? To da bi robot mokro čistil oljen parket verjetno odpade?

  Hvala za odgovor in lp,
  Tamara

  1. Tamara super, vsekakor pa je bila odlična izbira oljen parket, ki ni tako občutljiv. Tudi v kuhinji s parketom ni težav. Če kaj težkega pade na tla se težko izogneš kakšni udarnini a je tudi sanacija enostavna, če si občutljiva na to. Tudi mokro čiščenje parketa je možno in zaželeno, saj namensko čistilo vsebuje olje, ki ga dodatno ščiti. Sami sicer z robotom mokro ne čistimo, vzamemo raje vsake toliko v roke ročnega robota in mokro ščistimo 😉

 4. Pozdravljeni,

  kakšen je parket sedaj, ko je že nekaj časa v uporabi? Ali je zelo občutljiv? Imate parket tudi ob izhodu na teraso in kako je če se kdaj zgodi, da otroci pozabijo sezuti čevlje 🙂

  Hvala za odgovor in lep dan želim,

  Katja

  1. Katja parket je skoraj enak kot ob polaganju. Tu in tam se najde kakšna vdolbinica od padca igrač ali kuhinjske posode a moraš res dobro pogledat, da to vidiš. Seveda se da vse te poškodbe enostavno sanirati oz. povoskati. Da bi si kdo pozabil sezuti čevlje pa se nam res ne dogaja, saj smo najraje v hiši bosi. Se pa je odlično izkazal oljen parket, saj se tudi morebitne manjše praske hitro skrijejo ali sanirajo z oljenjem. Vsekakor toplo priporočam, še posebej, če so pri hiši otroci.

Dodaj odgovor