Hidroizolacija temeljev hiše

hidroizolacija fragmat za hišo

Hidroizolacija temeljev hiše je prišla na vrsto 3. delovni dan na našem gradbišču. Hidroizolacijo temeljev smo izvedli na podložnem betonu 20 cm izven sten in se bo nato vertikalno po steni stikala na podložnem betonu.

hidroizolacija temeljne plošče gradnja hiše

Detajl hidroizolacije temeljev hiše (vir: Fragmat):

 1. AB temeljna plošča 25 cm
 2. XPS termoizolacija 8cm
 3. IZOTEKT P4 plus, polno navarjeni stiki
 4. osnovni premaz IBITOL HS
 5. podložni beton
 6. tamponsko nasutje

Na podložni beton so gradbinci podjetja Lesko najprej nanesli bitumenski premaz IBITOL HS slovenskega proizvajalca Fragmat. Temu je sledila še glavna zaščita temeljev proti vodi in vlagi – bitumenski trakovi IZOTEKT P4 PLUS prav tako podjetja Fragmat, ki se z gorilnikom z 10 cm prekrivanjem privari na podlago. Hidroizolacija temeljne plošče in podložnega betona je bila položena v dveh plasteh. Večina izvajalcev za hidroizolacijo zaupa izdelkom Fragmat, zato tukaj nisem veliko razmišljal o cenejših alternativah. Hiška je sedaj zaščitena proti vlagi iz tal.

Na začetku smo podložni beton premazali s hladnim bitumenskim premazom IBITOL HS. Gradbinci so ga razlili po podlagi in razvaljali z valčkom. Ta premaz služi kot osnovna podlaga za boljši oprijem bitumenskih trakov.

hidroizolacija fragmat

Pomemben del pri hidroizolaciji temeljev so detajli okrog dovodov elektro in strojnih inštalacij. Ti morajo biti zelo dobro izvedeni.

hidroizolacija fragmathidroizolacija gragmat za hišo

Bitumenski hidroizolacijski trak pripravljen na varjenje na površino. Ob robu traku so s križci v razkoraku 5cm označene dolžine od roba traku, da lahko hitro vidimo ali so preklopi narejeni z ustreznim zamikom.

hidroizolacija gragmat hidroizolacija gragmat

hidroizolacija gragmat hidroizolacija fragmathidroizolacija gragmat

Naš končni izdelek. Zaščiten podložni beton s horizontalno hidroizolacijo temljev hiše 20 cm izven temelja za stik vertikalne hidroizolacije je izgledal nekako tako.

hidroizolacija gragmat za hišo

4 misli o “Hidroizolacija temeljev hiše”

 1. Pingback: Termoizolacija temeljne plošče hiše - Naša hiška - gradnja hiše v živo

 2. Pozdravljeni,
  Hidroizolacijo ste položili na podložni beton. Ste kasneje na temeljni AB plošči (25cm) še enkrat polagali hidroizolacijo? Kaj pa spoj med AB ploščo in opeko? Ste med njih polagali hidroizolacijo?

  Lp, Jan

Dodaj odgovor