Hišni alarm DSC

Po toči zvoniti je prepozno. In pogosto je ravno pri alarmnih sistemih tako, da se v stanovanjih in hišah namestijo šele takrat, ko pride do kakšnega neljubega dogodka v obliki vloma. In verjamem, da vsakdo pozna nekoga, ki se mu je to že pripetilo. Čeprav večina od nas v hiši ne hrani posebnih vrednosti je že sam občutek, da se je nekdo sprehajal po našem domu resnično neprijeten. Sicer nas kar nekoliko pomiri bližina sosedov a vseeno imamo že od začetka gradnje hiše v mislih alarmni sistem.

Žični ali brezžični alarmni sistem?

V grobem se alarmni sistemi delijo na žične in brezžične. Tukaj govorimo predvsem o komunikaciji med centralno enoto Prednost žičnih sistemov je predvsem v zanesljivosti in lažjem vzdrževanju. S kabli je običajno prenos podatkov in signala bolj zanesljiv in konstanten, hkrati pa ni potrebe po menjavi baterij, kot je to običajno pri brezžičnih, kjer se različni senzorji običajno napajajo na baterije. Čeprav so bili pred leti brezžični sistemi še dokaj nedovršeni in pomanjkljivi, danes to z napredkom tehnologije več ne drži in se lahko enakovredno kosajo z žičnimi.

Žični sistem:

+ zanesljivo delovanje in prenos podatkov
+ brez potrebnega vzdrževanja
+/- inštalacije je potrebno predvidevati že v času gradnje in izvedbe ostalih inštalacij

Brezžični sistem:

+ lažja naknadna namestitev, saj ni potrebe po inštalaciji s kabli
– možne motnje signala z motilci signala
– potrebno vzdrževanje z menjavo baterij

Izbira izvajalca tehničnega varovanja

Ko smo bili dokončno odločeni za tip alarmnega sistema, smo se za ponudbo obrnili na dve varnostni službi. Večina večjih ponudnikov zraven namestitve sistema zraven doda še mesečno pogodbo z vezavo na svojo centralo. V primeru prekinitve te pogodbe sistem nima zunanjega obveščanja na mobilno aplikacijo ali telefon, kar me je odvrnilo od odločitve za kakšno od omenjenih ponudb. Na srečo je ponovno pogovor med prijatelji nanesel na preverjenega izvajalca iz bližine in to je bila tudi naša končna odločitev. Alarmni sistem je dobavil in vzpostavil Milan Kristovič iz podjetja M – Varovanje. Sedaj, ko je vzpostavljen lahko le pohvalim tako ponudbo kot tudi odlično svetovanje in priporočila za izbrano opremo in specifike postavitve ter nastavitev. Milana je za ponudbo najlažje dobiti na e-mail mvarovanje@gmail.com ali telefon 031326046.

Montaža alarmnega sistema

Sami smo se odločili izvesti žični alarmni sistem, ki je v novogradnjah najpogostejši. Izbira je temeljila predvsem na zanesljivosti in dolgoročnih izkušenj ostalih.

Tako smo že v fazi elektro inštalacij uredili še potrebne inštalacije za alarmni sistem. Ta je vseboval inštalacije do osrednje alarmne centrale, ki obsega električno napajanje, UTP kabel za povezavo z internetom in UTP kabel za povezavo s telefonsko linijo. Inštalaciji do osrednje alarmne centrale je sledila še inštalacija alarmnih kablov iz centrale do senzorjev gibanja v večini prostorov, povezave do zunanje sirene, senzorjev dima, loma stekla in še nekaj zunanjih senzorjev za zaščito zunanje enote toplotne črpalke, seveda pa ni manjkala še napeljava do tipkovnic pri vhodu, ki omogočajo vklop in izklop alarmnega sistema.

inštalacije za alarmno napravo
Pripravljene inštalacije do alarmne centrale
nakup alarma cena

Naš komplet montaže alarmne naprave je vseboval:

 • Alarmna centrala DSC
 • Akumulator za centralo
 • Transformator za centralo
 • Tamper stikalo za centralo
 • Senzorji
 • Tipkovnice z LCD
 • GSM modul
 • Zunanja sirena z bliskavico
 • Akumulator za sireno
 • Montaža na pripravljene instalacije, programiranje in šolanje uporabnika

Strokovanjaki iz podjetja M – Varovanje so vse dobavljene dele praktično iz nič sestavili in na koncu med seboj povezali. Najprej je svoje mesto dobila centralna enota, kjer je bilo še največ dela medsebojno povezati vse senzorje, tipkovnice in sireno. V primeru izpada elektrike za napajanje alarma poskrbi še baterija, za obveščanje na GSM pa GSM modul. Temu bomo kasneje dodali še telefonsko linijo za obveščanje in mobilno aplikacijo.

Milan Kristovič iz podjetja M – Varovanje je poskrbel za vezavo centrale
Milan Kristovič M Varovanje
alarmna centrala DSC PC 1616
Alarmna centrala je skoraj že povezana, manjka še GSM modul in nekaj malenkosti 🙂
montaža IR senzorja DSC
Sledila je še montaža senzorjev gibanja
IR alarmni senzor DSC
alarmna naprava tipkovnica dsc
zunanja sirena z bliskavico DSC
Zunanja sirena je priključena, svoje mesto pa bo dobila ob zaključeni fasadi

Programiranje in zagon alarma

Ko so bili vsi kabli in elementi alarmnega sistema na svojem mestu je sledilo še končno programiranje. Ob tem se nastavijo potrebne zakasnitve ob vstopu v prostor (koliko časa po vstopu v prostor imamo za deaktivacijo sistema), morebitni nočni režim delovanja (v nočnem času so aktivni senzorji v prostorih, kjer se ne zadržujemo – garaža, kuhinja ipd.), obveščanje na GSM ali druge naprave. Na koncu smo določili še kodo za deaktivacijo in dodobra spoznali ostale funkcije, ki nam jih sistem omogoča.

V kratkem bomo poskrbeli še za vezavo alarmne centrale na eno izmed služb za varovanje, ki lahko odreagira v primeru intervencije in objekt nadzira v času naših odsotnosti. Takšne storitve so na voljo že od 10€ / mesečno, končna cena pa je odvisna od obsega in števila intervencij.

Po zaključeni fasadi bomo vsemu skupaj dodali še video nadzorni sistem s snemalnikom, o tem seveda prihodnjič 😉

programiranje hišnega alarmnega sistema
Tipkovnica za vklop in izklop alarma, ki jo je Milan ustrezno sprogramiral
tipkovnica za hišni alarm

5 misli o “Hišni alarm DSC”

 1. Pozdravljeni,
  zanima me ali ste namestili senzorje gibanja tudi v nadstropju in kje imate nameščeno centralno postajo?

  Hvala za vaš odgovor.

 2. Pozdrav,

  hvala na odličnoj i super korisnoj stranici. Zanima me kojim ste kabelima povezivali senzore, tipkovnicu i sirenu s centralom? Alarmnim kabelom 6AF22?

  Hvala 🙂

Dodaj odgovor