Hišni filter za vodo

hišni vodni filter trojček

V sloveniji imamo zelo čisto, predvsem pa pitno vodo in na to sem res ponosen. Žal pa vsi uporabniki v naši deželi nimajo enake kvalitete vode. K sreči obstaja precej enostavna rešitev – filter za vodo. O vodnem filtru je potrebno razmišljati že ob izvedbi vodovodnih inštalacij in ustrezno pripraviti vodovodni priključek za filter ob vstopu vode v hišo.

Zakaj filtrirati vodo?

Če je voda na svojem izviru čista, ni nujno, da bo čista tudi ob odprtju pipe pri končnem porabniku. Najpogostejši razlog za vodo slabše kvalitete je dotrajano vodovodno omrežje, kjer je danes še ogromno azbestnih cevi, pri pripravi vode pa se dogaja še predoziranje klora, občasno onesnaženje ipd.

S centralnim sistemom za filtracijo vode lahko preprečimo:

 • mehanske delce v vodi, kot so pesek, mulj, mivka in klor
 • slab vonj in okus
 • vodni kamen
 • mikroorganizme v vodi

Kateri vodni filter izbrati?

Še najbolje je že pred gradnjo narediti analizo vode in se glede na rezultate analiz in namembnost uporabe s strokovnjaki pogovoriti o ustrezni filtraciji. Obstajajo različni vodni filtri, ki so odvisni od namembnosti in kvalitete vode. Če mesta za centralni hišni filter nisi pripravil že ob gradnji, obstajajo tudi filtri, ki jih namestiš pod kuhinjskim pultom ali vsem znani vrči s filtrom.

V hišah so najpogosteje v uporabi hišni filtrirni trojčki, ki so sestavljeni iz treh zaporednih vodnih filtrov. Ti filtri si sledijo v zaporedju od prvega, ki iz vode odstrani najbolj grobe delce, do zadnjega, ki prefiltrira najbolj fine delce. Filtre oz. filtrirne kartuše je praviloma možno različno kombinirati, ponudniki pa običajno ponujajo že pripravljene filtrirne komplete.

Možne kombinacije filtrirnih kartuš:

 • grobi mehanski filter 50 mikronov, ki vsebujejo pralno mrežico ali pralni disk, obstaja tudi opcija z avtomatskimi samoizpiralnimi filtri
 • fini mehanski filter 5 – 50 mikronov, vsebuje polipropilenske filtrirne vložke, ki iz vode odstranijo fine delce
 • ogljeni filter, ki vsebuje aktivno oglje. Ti odstranijo do 99 % klora, klorovih spojin, vonjav, pesticidov, herbicidov ipd.
 • mehčalni filter, ki s polifosfati preprečujejo, da bi se vodni kamen nalagal na ceveh ali grelcih

Kateri filter za vodo smo izbrali mi?

Sami smo izbrali klasični hišni trojček za filtracijo vode.

Pri našem trostopenjskem centralnem filtrirnem sistemu prva kartuša s pralnim mehanskim filtrom ustavi večje mehanske delce. Druga stopnja s kartušo s finim filtrirnim vložkom iz polipropilena odstrani vse delce večje od 20 mikronov, kot so mulj, mivka in motnost vode. Tretja, zadnja stopnja odstranjuje klor, vonj in okus s filtrirnim vložkom z aktivnim ogljem.

hišni vodni filter trojček
Hišni filter za vodo – trojček

Sami dodatno koristimo še ionsko mehčalno napravo za odstranjevanje vodnega kamna, ki sem jo opisal tukaj.

Vzdrževanje in menjava filtrirnih vložkov

Kot vsak filter je tudi vodni filter potrebno ustrezno vzdrževati in redno očistiti ali menjati. Menjava filtrov je odvisna od uporabe in doseženih pretokov vode. Običajno se filter menja vsako leto, lahko pa tudi prej.

Postopek menjave filtrov je zelo preprost in ga izvedemo v naslednjih korakih:

 1. Zapremo dovod vode in iz pipe spustimo vodo
 2. Odvijemo vijake na vrhu filtra, da sprostimo pritisk v filtru
 3. S priloženim ključem odvijemo ohišje filtra, pri tem pripravimo brisačo in vrč kamor bo odtekla odvečna voda iz filtra
 4. Odstranimo ali očistimo filter
 5. Namestimo nov ali očiščen filter
 6. Privijemo ohišje filtra z novim filtrom
 7. Privijemo vijake na vrhu filtra
 8. Odpremo glavni dovod vode (ob zaključku zaradi varnosti dodatno preverimo ali smo ohišje vredu privili in ali na katerem od filtrov pušča voda)
izrabljen filter za vodo
Izrabljen filter za vodo
vodni filter prima filtri
Nove filtrirne kartuše

Cena filtrov za vodo

Cena našega centralnega filtrirnega sistema za vodo v hiši je bila 122€, nekaj je bilo potrebno dodati še za montažo, kar smo uredili z našim vodovodnim inštalaterjem.

Ob letni zamenjavi filtrov smo mehanski filter enostavno očistili, za menjavo ogljenega filtra in finega filtra iz polipropilena pa smo odšteli 20€.

Hišni filtrirni sistem in nadomestne filtre smo kupili v spletni trgovini Filtri za dom.

2 misli o “Hišni filter za vodo”

 1. Lep pozdrav.

  Prosil bu za kontakt vodovodarja/izvajalca za montažo teh filtrov in pa mehčalne naprave proti vodnemu kamnu.

  Hvala;

  Matej

Dodaj odgovor