Idejna zasnova okolice in vrta

Medtem, ko smo v hiši zaključili vse večje projekte, je po enem letu od vselitve prišla na vrsto tudi naša okolica. Pri okolici smo že poskrbeli za odvodnjavanje z ustreznimi ponikovalnicami, drenažo okrog hiše, tampon za dovoz in grobo izravnavo terena. Že eno leto se odločam tudi o dvoriščni ograji in vrsti tlaka na dovozni poti, ključna stvar naše okolice pa je še ustrezna zasaditev.

Ker glede okolice izkušenj in idej nismo imeli, sva se odločila za nasvet poprositi strokovnjaka oz. krajinskega arhitekta. Ob iskanju ponudnikov za izdelavo idejne zasnove okolice naju je pot priporočil zanesla do krajinske arhitektke Rebeke Črepnjak – 070 821 531, rul.si. Z Rebeko smo se super ujeli že na prvem sestanku in se takoj dogovorili za sodelovanje. 

Ob prvem srečanju sva opisala svoje želje in z radovednostjo prisluhnila vsem nasvetom. Tukaj smo že uskladili končni tlak dovozne poti in terase, ki bo po najinih željah iz istega materiala – tlakovca. Glede zasaditve in zelenja pa sva Rebeki pustila proste roke pri načrtovanju. Ključno vodilo nama je bilo to, da vrt ne bo zahteval preveč vzdrževanja.

idejna zasnova privatnega vrta z bazenom
Prva verzija idejne zasnove z bazenom, ki je bila deležna zgolj nekaj manjših popravkov
3d vizualizacija načrta okolice hiše perspektiva
3D vizualizacija načrta okolice nam je omogočila lažjo predstavo
predlog zasaditve okolice hiše
Idejna zasnova vsebuje tudi merilo za določitev natančnih pozicij zasaditve v okolici
idejna zasnova okolice hiše drevesa
Drevesa, ki so umeščena v idejno zasnovo naše okolice in vrta
IDZ idejna zasnova privatnega vrta grmovnice in trajnice
Grmovnice in trajnice, ki bodo krasile kotičke okrog hiše

Prva različica IDZ okolice in vrta je praktično že vključevala vse bistvene sestavine, ki sva jih želela. Pri zasaditvi smo vključili precej grmovnic in trajnic ter okrasnih trav, našli pa smo tudi primerna drevesa. Največji izziv je bilo najti ustrezna drevesa ob dovozni poti, kjer je širina zasaditve zgolj dva metra, a smo tudi za to našli ustrezno drevo. Pozabili nismo niti na otroški kotiček, ter prostor za manjši zelenjavni vrt z visokimi gredami.

Velik del razmisleka je bil namenjen vgradnemu bazenu. Zanj smo bili praktično že odločeni in mu našli idealno mesto pred hišo. Kasneje sva se z ženo Mojco odločila, da bomo z vgradnim bazenom počakali, da otroka nekoliko odrasteta in bomo zaenkrat izbrali samostoječi bazen na vrtu.

idejna zasnova domačega vrta
idejna zasnova okolice hiše
idejna zasnova okolice dovoz hiše z drevesi

Popis zasaditve

Končni del idejne zasnove okolice naše hiše je IDZ popis zasaditve. Pri popisu zasaditve gre za natančni seznam zelenja za zasaditev. Zraven zelenja je vključen tudi popis gradbeno – obrtniških zemeljskih del, ki so pri zasaditvi potrebna.

IDZ popis zasaditve je osnova za primerjavo ponudb različnih vrtnarij in vrtnih centrov. Tako smo pripravljeni na lov za našim zelenjem za zasaditev. Kmalu po obisku prvih vrtnih centrov smo ugotovili, da bo v letošnji sezoni precej izzivov z iskanjem naših želenih drevesnih vrst. Ponudba zelenja je namreč zaradi velikega povpraševanja ta trenutek zelo majhna.

IDZ popis zasaditve
IDZ popis zasaditve

Ali bi se še enkrat odločila za IDZ privatnega vrta?

Za okolico, vrt in zasaditev resnično nismo imeli idej, zato nam je idejna zasnova vrta iz strani krajinskega arhitekta prišla zelo prav. Že na prvem srečanju smo dorekli končni rezultat sodelovanja z natančnimi načrti in popisom zasaditve. Predviden je bil tudi en popravek načrta.

Z našo krajinsko arhitektko smo odlično sodelovali, večkrat smo se slišali po telefonu, dvakrat se je oglasila na objektu, dodatno pa smo se pred končnim načrtom dogovorili še za skupni obisk vrtnega centra. S končnim rezultatom smo več kot zadovoljni.

2 misli o “Idejna zasnova okolice in vrta”

    1. Anže cene načrtov za krajinsko arhitekturo so zelo različne od projekta do projekta. Odvisno od vaših specifik, želja, števila obiskov na lokaciji, drevesnicah, konec koncev tudi velikosti zemljišča in obsega zasaditve …

Dodaj odgovor