Jupiii, imamo lesena okna in vrata ;-)

Lesenih oken in vhodnih vrat smo se na tej točki gradnje najbolj veselili. Kot sem že zapisal je pri nas obveljala odločitev za lesena okna in vrata, naknadno pa je pretehtala še odločitev za ALU zunanje profile, ki bodo les na zunanji strani dodatno zaščitili.

Za dobavitelja smo izbrali Mizarstvo Žlahtič iz Ptuja. Podjetje je znano sicer predvsem po večjih objektih in izvrstnih referencah, zato v začetku niti nismo vedeli, da izdelujejo stavbno pohištvo tudi za nas manjše končne potrošnike a priporočilo me je pripeljalo do njih.

Mogoče še nisem zapisal a pred in po izbiri dobavitelja smo za praktično vsako podjetje, ki izdeluje stavbno pohištvo slišali in brali pohvale in seveda tudi kritike. Enako je veljalo za našega izbranega dobavitelja, kjer je bilo največ kritik na račun zamude pri dobavi. Na koncu, ko imamo okna in vrata zmontirana, lahko zapišem zgolj vse pohvale podjetju in predvsem Damjanu, ki je za nas vodil postopek izdelave in okna ter vrata dobavil še predčasno in so posledično celo nekaj dni počakale v proizvodnji, da smo pripravili vse potrebno za montažo.

Ker sem sam nekoliko bolj radovedne sorte in me zanima tudi sam nastanek oken in vrat je Damjan praktično vsak korak izdelave fotografiral in posnel kratek video iz katerih sem sestavil filmček poteka izdelave oken od prihoda lesa v proizvodnjo, do montaže na objekt. Rezultat je viden v nadaljevanju 😉

1. NATANČNE IZMERE ODPRTIN

Samo montažo stavbnega pohištva smo že konec leta 2018 planirali na spomladanske mesece leta 2019, saj smo želeli, da se hiša in predvsem ostrešje še nekoliko posuši. To smo tudi dosegli. Tako smo s podjetjem Žlahtič v sredini februarja opravili drugo srečanje na objektu, kjer je vodja Damjan natančno izmeril vse odprtine in na podlagi meter risa natančno določil višine in dimenzije oken ter drsnih in vhodnih vrat.

2. IZDELAVA NAČRTOV ZA PROIZVODNJO

Ko smo imeli dimenzije znane so sledili zelo natančni načrti vsakega posamičnega okna in vrat. Tukaj smo zgolj še uskladili par detajlov in višin oken. Na tej točki sem tudi dodatno prilepil še stirodur na eno izmed špalet, da smo dobili enake višine oken, drugih posebnosti pa ni bilo. S potrditvijo načrtov smo potrdili začetek izdelave.

Še največ usklajevanj smo imeli z vhodnimi vrati, kjer je Mizarstvo Žlahtič vhodna vrata izdelalo povsem po naši meri, kar je tudi glavna prednost mizarjev. Naju je po eni strani to mogoče celo nekoliko zmotilo, saj sva morala specificirati vsak detajl a je na koncu žena dorekla vse specifike 🙂 Odločili smo se tudi za odklepanje s prstnim odtisom skritim na notranji strani ročaja in elektronskim pogonom ključavnice.

3. PROIZVODNJA

Izredno veseli smo bili, da smo imeli tudi dostop do same proizvodnje in bili informirani o napredku le te. Tako smo že komaj čakali na kakšno fotografijo naših oken in rezultat je bil iz dneva v dan lepši. Medtem nas je Damjan spomnil tudi še na okenske police in glede na izgled oken in vrat ni bilo dileme, tudi notranje okenske police bodo lesene, enake barve kot okna in vrata.

4. MONTAŽA

Nastopil je dan D 🙂 Okna in vrata so prispela na naš objekt. Ekipa je vse skupaj najprej pridno raznosila do svojih mest, nato pa okno po okno namestila na svoje mesto. Tukaj lahko omenim, da smo izbrali klasično montažo (ne RAL), kjer se okna in vrata najprej pritrdi na steno (vijaki na levi in desni strani), odprtine med oknom in špaleto pa se zapolni z mehkocelično montažno peno.

Največ dela je zagotovo bilo z drsno steno, ki je celotna merila kar 5 metrov in pol. Tukaj je monterska ekipa najprej namestila celotno okovje, nato pa naslednji dan zmontirala še tri velika okna, vsako težko okvirno 120kg.

5. ZAKLJUČEK IN UPORABA

Rezultat je na koncu nad pričakovanji. Okna in vrata so resnično prava umetnina Mizarstva Žlahtič. Izbran je prvovrsten les s čudovito strukturo in tudi barva, ki je v notranjosti beljena je zadetek v polno. Tudi ALU profili, ki jih je podjetje GTR-AL dobavilo za naše mizarje so bili zagotovno vredni nekaj dodatnih tisočakov in bodo olajšali naše vzdrževanje in zagotavljali doživljenjsko garancijo.

Največjo skrb smo imeli sicer nad funkcionalnostjo drsne stene, kjer je drsni element v širini 1,8m. A tudi tukaj je bila skrb odveč, vrata drsijo čudovito in jih lahko z lahkoto premika tudi nežnejši spol oz. tudi naši otroci so se že poigrali z njimi 🙂

4 misli o “Jupiii, imamo lesena okna in vrata ;-)”

 1. Pozdrav!
  Pratim Vaš blog i zaista je pun korisnih informacija. Zahvaljujem na tome.
  Osobito mi se sviđa izbor drvene stolarije .
  Zanima me da li je stolarija izvana aluminijska ili je to samo lakirano u antracit boji?
  Mario

 2. Pohvale za odlicen blog, predvsem za laike kot sem jaz 🙂

  Zakaj klasicna montaza in ne RAL? Cena vem, da je 2x drazja pri RAL, je bil tukaj se kaksen drugi razlog?

  lp,
  David

Dodaj odgovor