Izdelava strojnih ometov

Strojni ometi so naslednje opravilo pri naši hiški. Za izvajalca ometov smo se odločili že konec lanskega leta na priporočilo izvajalca estriha (ta pride sicer na vrsto čez kakšen mesec).

Tokrat izvedbo ometov nisem uspel natančno spremljati, sem pa predvsem popoldan, ko sta izvajalca že zapustila hišo pogledal kako napredujejo dela.

Celotna hiša z utilityem in garažo je skupaj nanesla nekaj čez 500 kvadratnih metrov ometanih sten. Cena izvedbe naših strojnih ometov je znašala 7,5€ na kvadratni meter + ddv. Omete sta izvajala dva mojstra, ki sta za vse površine potrebovala manj kot dva tedna.

Obstajajo strojni ometi in ročni ometi a sam na tem delu nisem želel komplicirati in izbral strojne omete.

Vogalniki in zaščita stavbnega pohištva

Teden pred začetkom izvedbe ometov je pred hišo že stal silos z materialom. Ob dogovorjenem času sta na objekt prišla tudi mojstra, sam šef Danilo s svojim pomočnikom. Sam sem sicer še isti dan pričakoval kaj “akcije” in nanosa ometa na stene a tako hitro seveda ni šlo 🙂 Prva dva dneva sta izvajalca namestila vogalnike, armirala predele okrog vgradnih kotličkov in kritičnih mest med stenami ter nazadnje previdno zaščitila vso stavbno pohištvo. Sedaj, ko so ometi že izvedeni lahko zatrdim, da je bila zaščita naših lesenih stavbnih oken in vrat bila res odlična, saj ni nikjer opazne nobene umazanije ali poškodbe.

Pred ometi smo v zadnjem hipu zmontirali še lesene notranje okenske police, ki so bile prav tako lepo zaščitene s stirodurjem.

Priprava vogalnikov pred ometi
Zaščita oken in vrat z distančnikom ob oknu

Izdelava strojnih ometov

Pri izdelavi ometov je načeloma opcija ročnih in strojnih ometov, seveda pa je še večja izbira materialov, od apnenih, mavčnih, ilovnatih in različnih kombinacij. Po nekaterih navedbah so bolj natančni in ravni ročni a tukaj nismo izgubljali časa, izbrali smo material po priporočilu izvajalca. Apneni omet je bil za nas prva izbira, saj naj bi bil bolj naraven in bolje uravnaval vlažnost. Kot že zapisano izvedbe nisem uspel spremljati a rezultat me je navdušil.

Material

Strojni mavčno – apneni omet QUARZOLITH GK 30:

 • Zrnatnost: 0 – 0,08 mm
 • Tlačna trdnost: > 2,0 N/mm2
 • Izdatnost: 1 vrečo je potrebno zmešati z 20l vode, da dobimo ca. 40l mokre malte
 • Poraba materiala: 18 – 21 kg/m2 pri debelini ometa ca.15 mm.

Zaključek

Z izvedbo ometov smo izredno zadovoljni, najbolj pa nas je presenetila gladka izvedba, ki skorajda ne potrebuje glajenja in izravnave. Tudi na dnevu odprtih vrat ste bili obiskovalci presenečeni nad gladkostjo ometov, kar je še potrdilo moje presenečenje.

Dodatno presenečenje je sledilo ob meritvah za stekleno ograjo, kjer smo nameščali profil za stekleno ograjo ob stopnišču. Na razdaliji 3,5m smo preverili ravnino ometov in ne vem ali gre za naključje ali resnično mojstrovino, omet na omenjeni razdaliji odstopa v liniji zgolj 1mm 🙂

9 misli o “Izdelava strojnih ometov”

 1. Upam, da ste predhodno preverili širine (ki bi naj bile tipske) zidnih odprtin za notranja vrata. Sicer pa, če niso v standardu še ni prepozno (vse do malarije) da se uredijo 🙂
  Lp

  1. Ob izvajanju ometov so izvajalci nastavili leseni opaž glede na širino vrat, da je omet izveden natančno do linije.

 2. Pozdravljeni.

  Pozdravljeni.
  Sem preletel vaš forum in je zelo lepo narejen.
  Vsa pohvala da takšne izkušnje, ki jih potrebujejo novograditelji nesebično delite z drugimi.

  Me pa nekaj zanima.
  Ali je stirodur na špaletah kaj obdelan z mrežico in lepilom?
  Ali so na robovih samo kovinski vogalniki, ti so namreč malo kratki in segajo preko storodurja na steno?

  Lp, David

  1. David, stirodur je obdelan z mrežico in lepilom, nato pa je nanešen omet. Sem pa zamudil ta detajl, da bi ga podokumentiral 🙂

 3. Pozdravljeni,
  seveda so ti ometi gladki saj vsebujejo ogromno kemije v sebi in to sploh niso apneni ometi saj cementa v njih več kot apna. Najhuje pa je ko pogledaš v list o lastnostih kjer je navedena difuzija vodne pare cca 25, kar je štirikrat do petkret več kot pravi apneni omet ki ima vrednost 6 do 7. Torej je možnost plesni in vlage kar 4 krat večja od pravega apnenega ometa.
  V celi Nemčiji obstajata samo dva proizvajalca pravih apn ometov in sicer Hessler in Klimasan. Še dobro da imamo v Slo nekaj domačih pridelovalcev čistega gašenega apna. lp igor

  1. Igor vsakdo seveda izbere kar mu ustreza. Tudi glineni ometi so zadnje čase precej popularni. A kot rečeno izbereš kar ti najbolj ustreza in tudi koliko globoko lahko sežeš v denarnico.

 4. Na Goričkem sam obnavljam staro hiško, ki ima načete glinene omete. Večino gline sem nakopal in zgnetel sam,pomešal z žitno slamo -narezano in dodal malo peska. To sem delal na zunanjih stenah in mi je še kar uspelo. Seveda stene niso ravne ker je sama hiška vegasta. Sedaj pa iščem možnost, da bi za notranje omete nabavil bolj čisto glino brez trdih delcev v glini, da bi lažje izgotovil notranje stene- tudi, da bi bile lepše-gladke. Sprašujem za možnost nakupa take gline. Omet nanašam ročno z kelo. Vsakega odgovora in nasveta bom vesel. Želim, da hiška ostane čim bolj originalna tako kot se je nekoč živelo- skromno .revno. Ohranil bom tudi originalno črno kuhinjo in postavil -popravil domačo -kmečko peč

 5. Pozdravljeni, zanima me kdo vam je naredil omete, saj izvajalca nikjer nisem zasledil. Hvala za odgovor.

  Lep pozdrav,

  Simon

Dodaj odgovor