Inštalacija za klimatsko napravo

Čeprav sem sam imel “v glavi”, da klima ob odlični izolaciji v hiši niti ne bo potrebna, je v fazi izvedbe inštalacij najugodneje urediti tudi potrebne strojne inštalacije za klimatsko napravo, ki bo ohlajala in razvlaževala hišo v vročih poletnih dneh. Hišo se seveda da ohlajati tudi preko toplotne črpalke a ta ne bo poskrbela za razvlaževanje, še manj pa si želim, da bodo tla hiše v poletnih mesecih preveč mrzla. Tukaj sem zelo pogosto slišal še za “vlažna tla” oz. kondenz na tleh, ki je posledica prevelike temperaturne razlike med temperaturo v prostoru in temperaturo tal.

Prve inštalacije, ki smo se jih lotili pri naši hiški so bile tako inštalacije za klimatsko napravo. Inštalacija je obsegala ustrezne cevovode in električni vodnik za komunikacijo med zunanjo in notranjo enoto. Kasneje v fazi elektro inštalacij je sledil še ustrezen električni dovodni kabel do notranje enote 3 x 2.5mm.

Ključno pri montaži klime in pripravi inštalacije je izbira najprimernejše lokacije postavitve notranje enote. Tukaj smo imeli še največji izziv a na koncu v bivalnem delu pritličja inštalacije namestili v dnevni sobi, v spalnem delu nadstropja pa na hodniku. V hiši tako klimo na steni že pričakuje škatla z ustreznimi dovodi, ki smo jo kasneje zaprli z okrasnim pokrovom in zankrat tudi prekrili z ometom.

Izvedbo smo zaupali podjetju Klimit, ki so preverjeni strokovnjaki za klimatizacijo in ogrevanje. Z ažurno izvedbo in strokovnim svetovanjem smo več kot zadovoljni. Tako nas čaka le še nakup klime, če bo to res potrebno 🙂

predpriprava za klimo
strojne inštalacije za klimatsko napravo
klimit montaža klimatskih naprav
notranja podometna doza za klimatsko napravo
kapeljava za klimatsko napravo

9 misli o “Inštalacija za klimatsko napravo”

 1. Zdravo,

  Ta blog je res zelo v pomoč!

  Ena vprašanje, vam je bilo poleti 2019 /2020 vroče? Ste pogrešali klimo oz. jo kupili?

  LP Milan

  1. Milan v hišo smo se vselili 2020 in hude potrebe po hlajenju letos ni bilo. Je pa vsekakor veliko odvisno od primernega zračenja, senčenja in izolacije. Torej zračiti čez noč in zjutraj, okna obsijana s soncem senčiti ipd. Že s tem lahko ogromno narediš.

 2. Poštovani,
  sve pohvale za blog !!!
  kako se pripremamo za sličnu “avanturu” 🙂 čitam već noćima kao manijak, ali sam krenuo čitati u “rikverc” tako da dođem na kraju na temelje odakle ću početi.

  Zanima me par detalja oko klime:
  – kako vam cijevi i instalacije idu preko gornje ploče od prizemlja i kako je stiropor izolacija na tom dijelu fasade napravljen ?
  – kako ste zatvorili (maskirali) cijevi unutra kuće

  Ako imate fotografije bio bih Vam zahvalan.

 3. Hvala za pohvale 🙂

  – cevi so speljane pod izolacijo, stiropor pa je v tem predelu izrezan, da pokrije cevi
  – v prostoru je narejena predpriprava oz. doza za podometno predinštalacijo klimatske naprave

  1. Hvala,
   vidio sam slučajno na nekoj drugoj temi jednu fotografiju kako su išle cijevi oko ruba gornje ploče.
   Lep pozdrav 🙂

   bob graditelj

  1. Tadej, vse je odvisno od potrebnih količin napeljav. Ne razmišljaj o strošku v tej fazi, zagotovo je veliko ceneje in lepše to naredit že ob gradnji. Za ponudbo pa se obrni na mojstra iz svoje okolice.

 4. Pozdravljeni. Mene pa zanima kako ste resili cevi in kable zunaj na fasadi, glede na to da je se niste dal klime? Vam cevi in kabli strlijo ven iz fasade al je kaka rešitev da se skrijejo in potem uporabiš ko potrebujes klimo? Hvala na odgovoru.
  Lp Franci

Dodaj odgovor