Vizualizacija fasade in izbira fasadnega sistema

Ustrezno vrsto in debelino fasade smo izbrali že v fazi izdelave PZI arhitekture. Ta se izbere predvsem glede na želeno energetsko učinkovitost hiše. V našem primeru smo tako že v fazi načrtov določili EPS fasado toplotne prevodnosti λD = 0.039 W/m2K. v debelini 18 cm Tako smo se že v fazi zidanja opirali na debelino fasade, saj so določeni deli strehe in predvsem ravna streha brez napušča in v teh predelih je potrebno obrobe strehe narediti natančno glede na kasnejšo debelino fasade.

Izbira fasadnega sistema

Pri pridobivanju ponudb za izvedbo fasade večina fasaderjev že ponuja točno določen fasadni sistem proizvajalca, katerega ta največ izdeluje. Razlog za to je poznavanje materiala in nižja cena, ki jo lahko izvajalec z istim materialom ponudi. Ponavadi to tudi ni najbolje, saj fasader niti ne ponudi fasadnega sistema, ki je lahko boljši a z njim nima izkušenj. Sam sem želel primerjati različne sisteme in cene na trgu, zato sem preveril opcije, ki na trgu obstajajo. Če v fazi PZI tudi debeline še ne bi natančno določili, bi zagotovo primerjal še fasado iz steklene volne.

Najpogosteje sem se srečal s fasadnimi sistemi Demit (Weber), Jubizol (Jub), Baumit in Roefix. Obstajajo tudi drugi, manj znani fasadni sistemi in fasadni sistemi pod lastno znamko večjih trgovskih verig (Jager, Top Dom ipd.), ki jim sam toliko ne zaupam, zato jih niti nisem primerjal.

Po primerjavi različnih ponudb in pogovoru z različnimi fasaderji je bil naš favorit izbran. Odločili smo se za preizkušen Demit original fasadni sistem podjetja Weber.

Fasadni sistem Demit original je sestavljen iz:

 • EPS izolacijske plošče Webertherm Demit Original 0.039 W/m2K, debeline 18 cm,
 • XPS izolacijske plošče za izolacijo podzidka XPS 300 WB, debeline 18 cm,
 • lepila webertherm demit stirofix,
 • fasadne mrežice 4 x 4 mm,
 • malte za izdelavo armirnega sloja webertherm demit original,
 • weber osnovni premaz za omete,
 • zaključni omet weberpas topDry.

Zraven osnovnega sistema smo dobavili še vogalnike, odkapne in okenske profile, fasadna sidra SD-5, 240 mm in nenazadnje nepogrešljivo poliuretansko peno.

Posebnosti fasadnega sistema Weber Demit

Pri ostalih fasadnih sistemih kakšnih hudih posebnosti nisem zaznal, sta pa pri fasadnem sistemu Demit posebnosti kar dve. Prva posebnost je v sami izolacijski plošči, ki je z zarezami, druga pa prav poseben zaključni sloj.

EPS-F izolacijska plošča s preklopom in zarezami v rastru 10×10 cm. Prednosti fasadne plošče z zarezami naj bi bile boljša elastičnost in manj možnosti za razpoke, preklop med ploščami pa zmanjša možnost za nastanek toplotnih mostov med ploščami.

Zaključni omet topDry je inovativni izdelek podjetja Weber. Gre za t.i. hidrofilni zaključni sloj, ki ob dežju in kondenzaciji vlago prerazporedi po površini in se tako suši hitreje. Tako naj bi bilo tudi manj možnosti za nastanek lis na fasadi, ki so posledica alg in plesni.

Vizualizacija fasade

Za izbiro barve zaključnega sloja je zelo pomembna natančna predstava hiše z različnimi barvnimi odtenki. Pri tem nam je izredno pomagala grafična vizualizacija, ki so jo izdelali pri Webru. Na podlagi dveh poslanih fotografij so njihovi grafični mojstri pripravili enostavno aplikacijo za spremembe barve na različnih pozicijah same hiše.

Tako je izgledala naša fotografija hiše, ki smo jo pripravili za izdelavo vizualizacije. Idealno je, če na fotografiji enakomerno zajamemo dve stranici hiše in da na hiši ni motečih elementov. Verjetno sami nismo bili najboljši vzor in so imeli za pripravo vizualizacije kar nekaj izzivov 🙂

To so pa čudovite vizualizacije, ki so jih grafični oblikovalci obdelali in pripravili za izbiro različnih barv na različnih pozicijah hiše.

Priznati moram, da je z mojim prenosnim računalnikom Macbook bilo nekaj težav, saj aplikacija za delovanje potrebuje vtičnik Flash, ki ga je bilo nato potrebno prenesti. Obe postavitvi in grafični vizualizacije fasade delim tudi z vami, da jih preizkusite še sami 😉

http://e-studija.weber-terranova.si/main.html?prefab=0&link=6000

http://e-studija.weber-terranova.si/main.html?prefab=0&link=6001

Baza ostalih fasadnih študij podjetja Weber je na voljo na povezavi http://e-studija.weber-terranova.si/main.html, kjer lahko še sami naročite študijo za svojo hišo. Sami smo se odločili za prvo barvno variacijo, ki je izpostavljena zgoraj. Kako vam je všeč? No ostajamo odprti še za vaše predloge dokler ne pridemo do zaključnega sloja 😉

3 misli o “Vizualizacija fasade in izbira fasadnega sistema”

 1. Lep pozdrav,

  Mi bomo letos prenovili 40let staro hišo, ki ima samo omet (Celje). Imate kak kontakt zanesljivih fasaderjev, imate vi mogoče kak nasvet na kaj paziti?

  hvala,

  Nejc

Dodaj odgovor