Izbira projektantov za izdelavo PGD (projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja)

Ena izmed zagotovo pomembnejših odločitev v postopku pred gradnjo je izbira projektanta oz. arhitekta, ki bo zasnoval ustrezno hišo. Na eni strani so želje vsakega posameznika – na drugi strani, strani projektanta pa to kako bo znal te želje razumeti in prenesti v načrt. V času pisanja tega prispevka smo ravno potrdili končno verzijo idejne zasnove in smo v postopku pridobivanja potrebnih soglasij, zato lahko ta trenutek zatrdim, da je bila izbira odlična izbira za naju.

Na začetku pred izborom projektantov sva na podlagi raziskovanja drugih načrtov in predvsem ponudnikov vzorčnih hiš ter izkušenj prijateljev imela že pripravljeno okvirno zasnovo notranjosti in zunanjosti, vsekakor pa se nama je zdelo zelo pomembno, da bo projektant znal usmerjati in s koristnimi predlogi oblikovati končno in smiselno podobo. Zamislila sva si hišo etažnosti P+1, z velikimi okenskimi odprtinami na južno stran.

Pri prvih korakih sta naju precej usmerjala tudi prijatelja Uroš in Monika iz arhitekturnega biroja BIRO BIRO, a sta bila v trenutku najine izbire projektanta polno zasedena s projektom Magna, zato sva bila primorana poiskati alternative (mimogrede ju zelo priporočama).

Tako je najino povpraševanje po izkušnjah, okvirnih ponudbah z okvirnim orisom najinih želja in osnutka različnim arhitektom, predvsem iz štajerske regije. Podrobnejše razgovore in ogled parcele smo opravili s podjetji:

  • Žiher projekt – g. Silvo Sok se je oglasil na parceli, kjer smo skupaj pogledali predvideno zasnovo in pozicijo zastavljene hiške. Ker Žiher izvaja tudi gradnjo montažnih hiš, sva dobila občutek, da bo projekt šel v smeri prepričevanja za gradnjo montažne hiše podjetja Žiher, zato se zanj nismo odločili. V primeru gradnje pasivne montažne hiše bi bilo razmišljanje v smeri podjetja Žiher zagotovo ustrezno a ta trenutek naju niso prepričali za gradnjo montažne hiše (čeprav sva bila odprta za pogovor).
  • Arhelabora – skupina deklet (če se ne motim v večini :-), ki so precej zagnane in cenovno med cenejšimi ponudniki iz okolice Ptuja. Srečali smo se na pijači in pogovorili o njihovem načinu dela. Pridobila sva tudi par primerov izdelanih idejnih zasnov a sva na koncu bila mnenja, da bi bilo ustrezneje izbrati ekipo z več izkušnjami.
  • Spigrad – tudi Simon iz podjetja Spigrad iz Maribora se je oglasil na parceli, kjer smo skupaj šli skozi načrt dela in potek projekta do pridobitve gradbenega dovoljenja. Simon je deloval zelo izkušen in nama je zaupal tudi konkretne predloge kako se lotiti vsega skupaj. Po sestanku sva bila precej navdušena in je bil tudi en izmed glavnih kandidatov v končnem izboru. Tudi Simon je poslal konkretni primer idejne zasnove za lažjo predstavo.
  • Arhitekturni studio DMG – v samem začetku sva precej časa namenila tudi idejnim zasnovam arhitekturnega studia DMG, kjer so nama bile zelo privlačne arhitekturne rešitve. Pridobila sva tudi ponudbo, ki je cenovno precej izstopala in je bila praktično dvakratnik ostalih ponudb. Tako sva omenjeno ponudbo izločila iz najinega izbora, tudi komunikacija z omenjenim birojem je na določeni točki nekako enosmerno obstala.
  • ArhiBIRO – po naklučju sem med ponudniki zašel tudi na spletno stran lokalnega arhitekturnega podjetja ArhiBIRO, ki se po naključju nahaja tudi v poslovni stavbi mojega delovnega mesta. Med njihovimi referenčnimi projekti se je nahajal projekt Prevoje, ki je bil po okvirni zasnovi zelo blizu najinim željam. Na najino srečo smo po prvem spoznavnem sestanku s projektanti dogovorili tudi osebni obisk pri lastniku objekta, kar je bila odlična izkušnja za pregled razporeditve, kot tudi pridobitve mnenja o projektantih. Takrat sva vedela, da bo ArhiBIRO tudi najina izbira. Sklenili smo, da jim bova zaupala izdelavo projekta PGD za gradnjo naše hiške.

 

1 misel o “Izbira projektantov za izdelavo PGD (projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja)”

  1. Pingback: Izdelava PZI arhitekture - Naša hiška - gradnja hiše v živo

Dodaj odgovor