Izbira zidarja za gradnjo hiše. Od nezaupanja, gradnje, do reklamacij in težav

Naša hiša ima že streho, a vredno je zapisati o izkušnji glede izbire izvajalca za gradbena dela (zidarja) do strehe. Znano je, da je tudi v gradbeništvu čas krize že zdavnaj za nami, kar se kaže v zasedenosti gradbincev in pri nekaterih tudi v visokih cenah.

Lov za gradbincem sem začel že v trenutku pripravljenega končnega načrta za gradbeno dovoljenje, ko sem se sestal z enim izmed prvih okoliških gradbincev. Glede na potek sestanka in naslednje korake sem iz strani gradbinca pričakoval ponudbo, a ta se je odločil, da ponudbe niti ne bo pripravil, naenkrat je bil do konca leta že polno zaseden. Prva izkušnja mi je pobrala precej dobre volje.

Kako najti dobrega gradbenega izvajalca?

Zatem sem se iskanja našega gradbinca lotil tako, da sem pogledoval po izvajalcih okoliških novogradenj, nekaj mnenj in izvajalcev pa sem našel tudi na spletu. Žal razni forumi in spletne ocene glede gradnje še niso dovolj zanesljive, da bi podajale natančne informacije glede zanesljivosti in izkušenj strank. Tako sem ogovoril tudi nekaj okoliških graditeljev glede izkušenj z zidarji. Večina jih je izpostavljala dodatna dela, ki so investicijo precej podražila.

Sam sem v ožji krog glede na ustvarjeno mnenje, odzivnost in ceno uvrstil naslednje gradbene izvajalce:

 • LESKO, Simona Murko s.p. Priporočilo za izvajalca sem prejel s strani svaka, ki je zasledil, da gradbinec izvaja gradnjo večih hiš v okolici. Jože Lešnik, ki vodi podjetje me je takoj po povpraševanju poklical in dorekla sva termin srečanja. Ob dogovorjeni uri sva se srečala, pogledala načrte in dorekla nekaj manjših detajlov, že čez en teden pa me je na e-pošti pričakala tudi prva ponudba za gradnjo hiše do 3. gradbene faze, ki je bila v pričakovanih okvirjih. Ponudba je vsebovala dve postavki – gradbena dela in streho s krovskimi deli, kar mi je porajalo kar precej dvoma glede obsega del in morebitnih dodatnih delih ter posledično višanja ponudbe med samo gradnjo. 
 • Gradbeništvo Rokavec, Robert Rokavec. Izvajalca sem zasledil ob vsakodnevni poti v službo, kjer je gradil stanovanjsko hišo. Na moj klic se je prijazno odzval g. Stanislav. Ker sem imel takrat pripravljen že popis materiala, sem mu ga tudi poslal, zato je na podlagi popisa pripravil ponudbo. Odzivnost Stanislava je bila več kot odlična, pripravil pa je tudi več variacij ponudbe – z Dry-Fix sistemom in lastno dobavo zidakov. Priznam, da sem zaradi odzivnosti in izkušnje s Stanislavom gradbeništvo Rokavec skoraj že izbral za izvajalca. Z njim sem se srečal dvakrat, ogledal pa sem si še hišo, ki so jo zgradili. Glede na dobre izkušnje bi Gradbeništvo Rokavec vsekakor priporočal kot odzivnega in cenovno ugodnega. Tudi začetek gradnje je bil predviden v razumnih rokih.
 • MZ Gradbeništvo, Drago Zorec. Priporočilo za g. Draga sem prejel od dveh prijateljev. Po uvodni nedosegljivosti sva se dogovorila za srečanje, kjer me je ob koncu Drago zapeljal še do bližnje hiše, ki so jo gradili. Na podlagi pripravljenega popisa je Drago pripravil podrobno specifikacijo del s cenami, ki so bile konkurenčne. Za MZ Gradbeništvo se na koncu nisem odločil zaradi daljšega časa začetka del.

Za realno primerjavo med ponudbami je vredno pripraviti še popis del in materiala

Za gradnjo sem zraven zgoraj zapisanih treh izvajalcev prejel še 5 ponudb drugih izvajalcev. Za realno primerjavo med ponudbami je vredno pripraviti še popis del in materiala za gradno do 3. gradbene faze, kar je običajno vključeno v PZI del projekta. To sem ugotovil po prvi prejeti ponudbi, ko je bilo delo in material ovrednoteno samo pod dvema postavkama. Tako je težko oceniti potreben / dejanski material in strah pred dodatnimi deli, ki se pojavaljajo med gradnjo je velik. Najdražja ponudba se je v našem primeru od najcenejše po enakem popisu del razlikovala za kar 80%! Sam veliko razliko med ponudbami za isti obseg del pripisujem stanju na gradbenem trgu, kjer imajo izvajalci dovolj (preveč) dela in lahko za projekte zastavijo nerealno visoke cene, ki jih nekateri tudi potrdijo. Od treh izvajalcev ponudbe niti nisem prejel.

Z vsemi tremi naštetimi izvajalci v ožjem krogu sem opravil dva sestanka, nakar sem se na koncu za izvedbo odločal med podjetjem Lesko in Gradbeništvom Rokavec. Pri veliki večini izvajalcev se končni obračun opravi po dejanski količini potrebnega materiala, medtem ko je podjetje Lesko izstopalo po “ceni na ključ”. Veliko izvajalcev in projektantov me je namreč opozarjalo na dodatna dela, ki jih spretni gradbinci velikokrat izkoristijo za višanje cene projekta. Iz tega razloga smo z vodjem del pri podjetju Lesko in našim nadzornikom opravili še dodatni sestanek, kjer smo uskladili materiale iz popisa in potrebna dela, ter še enkrat prejeli zagotovilo za “izvedbo na ključ”. To pomeni, da cena gradbenih del iz ponudbe na koncu ne bo višja od ponudbe. Tako smo z nadzornikom sklenili, da bo gradbeništvo Lesko, Simona Murko s.p. naš gradbeni izvajalec oz. zidar do strehe.

Sedaj, ko so zidarska dela že zaključena, smo z izvajalcem opravili še primopredajo izvedenih del. Tako smo se sestali vodja del, izvajalec, nadzornik in moja malenkost. Ugotovili smo, da so bila dela izvedena brezhibno. Kot dogovorjeno v začetku sodelovanja se je končni obračun natančno skladal z vsemi ocenami in dodatnih del ni bilo (kljub nekaterim nekoliko večjim količinam, kot so bile ocenjene). Vsekakor odlična izkušnja tako z vodjem del – Jožetom, kot tudi z vodjem zidarjev Avnijem.

gradbeništvo simona murko s.p.

Težave in reklamacije (posodobljeno 1.2.2021)

Ob vselitvi v našo hiško se je pri bivanju pojavilo nekaj težav. Najprej smo ugotovili, da vodovodni odtok v garaži ne odvaja vode, dimnik, ki trenutno ni v uporabi pa je začel kondenzirati. Napake sem želel odpraviti kar sam a sem ugotovil, da to ne bo tako enostavno. Tudi strokovnjaki so me opozorili, da dimnik ni vgrajen po navodilih in posledično prihaja do zatekanja in kondenziranja.

Na veliko presenečenje se naš gradbinec na naše klice več ne odziva, z odvetniškim dopisom pa je od nas zahteval le pisno komunikacijo.

Kljub odlični izkušnji glede gradbenih del smo na koncu popolnoma razočarani nad izvajalcem, podjetjem Lesko. Jasno je, da vsakdo dela napake a glede na to kako se napake odpravijo velikokrat odloča kvaliteta vsakega posameznika. Z neodzivnostjo in iskanju izgovorov

4 misli o “Izbira zidarja za gradnjo hiše. Od nezaupanja, gradnje, do reklamacij in težav”

 1. Super za pravilno izbiro gradbenikov. Sama bi pa gradbeništvo Rokavec odsvetovala. Znanci imajo zaradi njihove nestrokovnosti in malomarnosti izjemne probleme. Žal. In kolikor mi je znano niso edini 🙁

  1. Pika vsak zidar ima svoje “cvetke”, tudi z našim ni šlo vse povsem gladko a tako je pri gradnji. Sodelavcu je gradil Rokavec in večjih pripomb ni imel. Tudi nekaj sreče je očitno potrebne 🙂

 2. Pozdravljeni,

  zanima me ali ste ugotovili kaj je bila težava za kondenzacijo dimnika?
  Je težava, da ta ni ustrezno izoliran?
  Kateri dimnik ste vgradili (npr. schiedel absolut)?

  Hvala vam!

  1. Peter zdravo. Ugotovili smo, da je dimnik neustrezno vgrajen, uporabljeni so celo različni zidaki (nismo prepričani ali so vsi od istega proizvajalca). Izvajalec je lani po naših navodilih ustrezno vgradil vsaj dimniško kapo in je sedaj bolje. Dimnik je Schiedel, točnega modela pa žal ne vem.

Dodaj odgovor