Izdelava ostrešja za hišo

izdelava rusta

Zidarska dela smo do tega trenutka imeli zaključena do betonske vezi nadstropja (po domače venca). Tukaj so zidarji pred betoniranjem venca, že v samo konstrukcijo namestili sidra oz. vijake, na katera bo kasneje na hišo pritrjeno leseno ostrešje.

Tudi tukaj je šlo vse kot po maslu in dodatnega usklajevanja med zidarji in tesarjem-krovcem ni bilo potrebnega. K temu je bil najbolj zaslužen načrt PZI konstrukcij, kjer so bili natančno definirani vsi detajli okrog ostrešja. Dimenzije vseh tramov, šperavcev in ostalih sestavin ostrešja je s statičnimi izračuni določil statik Branko Jug. Za vsak slučaj se je pred montažo na objektu oglasil še tesar, a pripomb ni bilo – še ena potrditev, da so zidarji odlično opravili svoje delo.

pzi konstrukcije

Izdelavo ostrešja in strehe smo zaupali podjetju Srečko Jelen s.p. Za Srečka smo izvedeli na podlagi priporočil za odlično opravljena dela, predvsem ravne strehe s katerimi ima največ izkušenj. Čeprav je bil tudi Srečko že zelo zaseden za izvedbo, sem vesel, da lahko izvedbo zaupamo njemu.

Tudi ekipa tesarjev je dela začela kot dogovorjeno. Najprej so namestili leseno ogrodje za strop v nadstropju (na katerega bom kasneje položil OSB plošče, da bo strop pohoden), kasneje pa še šperavce. Vsa dela za izdelavo konstrukcije stropa in ostrešja so bila zaključena v dnevu in pol. Kmalu bomo imeli streho nad glavo 🙂

izdelava ostresja

izdelava rusta

tesar za hiso

Dodaj odgovor