Izdelava podstavka za toplotno črpalko

O izbiri toplotne črpalke bom zapisal več prihodnjič, smo pa za našo hiško izbrali toplotno črpalko Panasonic. Preden bo toplotna črpalka postavljena pa je potrebno poskrbeti še za ustrezno podlago oz. temelj toplotne črpalke.

Podstavek se lahko kupi pri proizvajalcu, kar je nekoliko dražja opcija. Nekoliko cenejša je nakup betonskih blokov v kateri izmed betonarn. Ti so sestavljeni iz štirih betonskih blokov, ki se nato na želeni lokaciji podstavka sestavijo. Zadnja možnost, za katero smo se odločili sami je betoniranje podstavka. Naš inštalater je sicer omenil, da je podstavek najlažje kar zazidati a betoniranje se mi je zdelo vseeno primernejše zaradi svoje kompaktnosti.

Načrt za izdelavo podstavka sem dobil kar od uvoznika toplotne črpalke:

Načrt za izdelavo podstavka toplotne črpalke

Pred betoniranjem sem pod toplotno črpalko napeljal še dve cevi stigma. V eno sem že napeljal električne dovode do zunanje enote črpalke – napajalni, signalni in alarmni kabel. V drugo bodo inštalaterji napeljali še freonsko povezavo. Poskrbel sem tudi za ustrezno drenažo.

Ker nam je pri izdelavi temeljne plošče ostalo še nekaj XPS-a sem za opaž uporabil kar plošče izolacije, ki sem jih podprl z lesenimi deskami. Izgled opaža sicer ni bil najbolj estetski a opravil je svojo funkcijo. Sledilo je betoniranje in podstavek za toplotno črpalko je pripravljen.

Betoniranje podstavka toplotne črpalke

Po mojem “prvem resnem” betoniranju je bilo potrebnih še nekaj estetskih popravkov. Te sem enostavno uredil z diamantnim brusilnikom. S tem sem zgladil robove betona in še nekoliko poravnal višine in naš betonski podstavek je dobil odlično končno obdelavo in izgled brušenega betona. Seveda ni popoln a bo opravil svojo nalogo 🙂

2 misli o “Izdelava podstavka za toplotno črpalko”

Dodaj odgovor