Izdelava PZI arhitekture

pzi načrti arhitekture stopnice

Preden so naši zidarji na ploščo položili prvi zidak, sem pri arhitektih naročil PZI (projekt za izvedbo) arhitekture za hišo. Izdelavo sem zaupal podjetju Arhi Biro, ki nam je pripravilo tudi že projekt za gradbeno dovoljenje (PGD) in popis materiala do 3. gradbene faze.

Pred izdelavo PZI arhitekture smo se skupaj z nadzornikom in ekipo dobili na sestanku, kjer smo dorekli posamezne detajle pri hiši. Posebni poudarki iz sestanka:

 • višine parapetnega zidu v 1. nadstropju
 • višina atike pri ravni strehi nad teraso in garažo
 • detajl odprtin z zidarskimi merami
 • detajl in izvedba preklad nad okni za zunanje žaluzije
 • detajl ravne strehe in izbira sestave uporabljenih materialov
 • detajl dveh podpornih stebrov na terasi, ki bosta izvedena iz vidnega betona
 • debelina izolacije in skrivanje / neskrivanje žlebov

Čez nekaj dni so bili natančni zidarski načrti v merilu 1:50 pripravljeni. Načrti PZI arhitekture vsebujejo ključne podatke za zidanje in bodo služili kot glavni načrt za zidarje na gradbišču.

Del načrtov PZI arhitekture delim z vami. Upam, da bodo tudi vam v pomoč.

PZI načrt pritličja. Na desni sliki so natančna navodila za zidarje z zidarskimi odprtinami. To so torej natančne širine med zidaki, kjer je okrog odprtin upoštevano še 2cm XPS in 1cm za vgradnjo stavbnega pohištva. Izrisani so še detajli okrog vrat na teraso.

pzi nacrt arhitekture za hiso pritlicje

Ker se pogosto zgodi, da investitorji popravljajo višine stopnic so arhitekti izdelali še natančen detajl višin stopnic. Pred tem se je bilo potrebno natančno že v tej fazi odločiti okrog obloge stopnic – tukaj smo izbrali lesene stopnice.

pzi načrti arhitekture stopnice

Zaradi nekoliko večjih razponov naše hiše bo strop nad pritličjem betonska armirana plošča. Na naslednjem načrtu so natančne dimenzije betonske plošče za katero bo potrebno pred betoniranjem pripraviti leseni opaž. Druga možnost za strop so še nosilci z opečnimi polnili, ki se ojačajo z mrežo in na vrhu zalijejo z betonom. Kot zapisano v našem primeru ta opcija ni prišla v poštev.

pzi arhitekture hisa plosca

Pri načrtih nadstropja večjih posebnosti ni bilo. Določili smo zgolj stik zidu na teraso, kjer so arhitekti pripravili načrt detajla. V štartu je bil izzidek zamišljen kot montažni zid, ki bi ga izdelali v fazi izdelave fasade in vanj skrili še žleb. Po tehtnem razmisleku smo se odločili za enostavnejšo opcijo, da bo zid kar zidan v sklopu hiše, tako bo tudi manj možnosti za kasnejše razpoke med konstrukcijo.

pzi načrt arhitekture hisa nadstropje

Med pomembnejšimi detajli je še PZI načrt ostrešja, ravne strehe garaže in ravne strehe terase. Tukaj smo natančno predvideli še vse debeline in višine izolacij. Na ravni strehi bo uporabljen naklonski stiropor v naklonu 2°, ki bo nadomestil naklonski estrih.

Zelo pomemben detajl je tudi detajl preklad nad okni, saj bo od tega detajla odvisna dobra izolacija okrog oken in preprečevanje toplotnega mostu.

pzi nacrt arhitekture ostresje ravna streha

En dan pred zidanjem so bili PZI načrti arhitekture pripravljeni. Tudi opeka Wienerberger Porotherm je že na svojem mestu za začetek gradnje. Naša hiška bo kmalu dobila svojo obliko.

 

6 misli o “Izdelava PZI arhitekture”

 1. Pingback: Zidanje hiše - od temeljev do strehe - Naša hiška - gradnja hiše v živo

 2. Pingback: Priprava špalet okrog oken - Naša hiška - gradnja hiše v živo

 3. Res bi bil hvaležen za informacijo glede tega, kako ste izolirali balkon v smislu prekinitve oz omilitve toplotnega mostu.
  Kolikor je razvidno iz slikic načrtov niste AB plošče nič prekinjali s kakšnimi “isokorb” prekinitvenimi elementi. Potemtakem ste verjetno balkon kompletno oblekli v izolacijo iz vseh strani?
  Za kako debelino izolacije ste se odločili? Ter kako ste to utemeljili.
  Sam sem trenutno v podobni situaciji in nisem prepričan, kakšno debelino izolacije izbrati. Po eni strani je tudi debela izolacija še vedno toplotni most. Po drugi pa veliko negativnih učinkov prepreči že srednja debelina izolacije. Večja debelina za sabo potegne tudi višji tlak v notranjosti, če želimo imeti nivo tlaka zunaj na nižjem nivoju.

 4. Peter balkon je izoliran iz vseh strani, nič drugega posebnega nismo izolirali. Že arhitekti so definirali toplotno izolacijo XPS debeline 8cm.

 5. Pozdravljen Uroš,

  Zanima me vaše mnenje o idealni širini garaže za eno vozilo. Garaža bi imela tudi vhod za pešce iz hiše (stranski vhod), vendar bi ob straneh vgradili police širine največ 40 cm.

  Vse pohvale spletnemu mestu.

  Lep pozdrav iz Zagreba
  Davor

Dodaj odgovor