Izdelava ravne strehe Bauder – 1. del

Ravna streha je v sodobni arhitekturi zmeraj bolj popularna in estetsko privlačna. Žal v marsikaterih občinah prostorski akti še zmeraj preprečujejo izvedbo ravne strehe. Tako je bilo tudi pri nas, kjer smo lahko ravno streho izvedli zgolj na terasi in garaži.

Izdelavo ravne strehe smo zaupali krovcu, za katerega smo dobili največ priporočil. Izbrani krovec je Srečko Jelen. Srečko je specialist za izdelavo ravnih streh in če bi izbirali še enkrat, bi zagotovo še enkrat izbrali Srečka. Čeprav cena ni bila najugodnejša, so bile predlagane rešitve, produkti za ravno streho Bauder in izvedba ekipe resnično vrhunska. Material za ravno streho smo dobavili pri podjetju Obenauf v Mariboru, kjer so se izkazali s pravočasno dobavo materialov in odličnim razmerjem med kakovostjo in ceno.

1. NAKLONSKI ESTRIH / NAKLONSKI XPS

Ravna streha v resnici ni popolnoma ravna, saj je vodo iz strehe potrebno odvesti stran od hiše z ustreznim odvodnjavanjem. Zaželjeno je, da je naklon ravne strehe vsaj 2° (minimalni naklon površine definira standard ONORM B3691). To je možno doseči z naklonskim estrihom ali naklonskim stiroporjem (EPS) / stirodurjem (XPS). V našem primeru smo se na garaži odločili uporabiti naklonski EPS, s katerim smo še dodatno povečali izolacijo, na terasi pa smo zaradi specifične oblike terase po posvetu krovca izvedli naklonski estrih, kjer je izdelovalec estriha naklon izdelal glede na specifike. Pri odtokih iz ravne strehe in s tem nakloni je dobro biti pozoren, da so odtoki speljani stran od hiše, predvsem iz vidika varnosti.

2. BITUMENSKI PREMAZ

Prvi korak pri izdelavi ravne strehe je bitumenski premaz. Mi smo izbrali premaz Bauder Brukolit. Bitumenski premaz je namenjen kot osnovni hladni premaz, ki zapolni razpoke in pore v betonu ter je tako vez med betonom in bitumensko hidroizolacijo. Bitumenski premaz se na beton nanaša z valjčkom, delo pa opravimo sorazmeroma hitro. Zelo pomembno je, da je površina pred nanosom premaza čista in suha, nujno pa je potrebno, da se premaz pred naslednjim slojem dobro posuši.

3. PARNA ZAPORA

Naslednji korak je sledil dan po bitumenskem premazu, ko je bil ta popolnoma suh. Krovec Srečko Jelen z ekipo je dostavil parno zaporo Bauder Super AL-E PLUS. Gre za kvalitetnejšo parno zaporo iz bitumenskih trakov s posipom, ki izboljša mehansko odpornost zgornje površine, debeline 3,9 mm. Sestavljen je iz kombinacije aluminija in poliestra ter steklene tkanine. Zaradi zaščitnega sloja (skril) je trak izjemno odporen na mehanske ter zunanje vplive (nezaščitenega lahko pustimo do 6 mesecev), pri čemer že takoj zagotavlja polno vodotesnost. To je posebej pomembno, če v pozni jeseni ne uspemo izvesti celotnega strešnega sestava in nas ujame zima. 

Bitumenski trakovi se na površino ravne strehe premazano z bitumenskim premazom varijo po celotni površini traku, posamezna trakova pa se prekrivata vsaj 8 cm, čelno pa 10 cm. Pomembno je, da trak privarimo še 30 cm na višino atike, kar je sicer najbolj zamudni del polaganja.

Glavni namen parne zapore je preprečevanje prehajanja vlage iz objekta v konstrukcijo in izolacijo ravne strehe, kjer bi lahko kondenzirala. Parna zapora pa služi tudi kot sekundarno varovanje objekta pred vdorom vode v primeru mehanske poškodbe zgornje plasti strehe zaradi izrednih razmer.

1 misel o “Izdelava ravne strehe Bauder – 1. del”

  1. Pingback: Izdelava ravne strehe Bauder - 2. del - Naša hiška - gradnja hiše v živo

Dodaj odgovor