Izdelava ravne strehe Bauder – 2. del

izdelava ravne strehe bauder

Doslej smo na ravni strehi že nanesli osnovni bitumenski premaz in privarili parno zaporo iz bitumenskih trakov
Bauder Super AL-E PLUS , kar smo opisali že v prejšnjem prispevku. Dokončanje ravne strehe smo imeli v planu žele v letu 2019 a se je krovec Srečko Jelen ponovno izkazal kot zaupanja vreden in ravno streho dokončal še pred prvim snegom. Še enkrat lahko rečem, da sem zelo zadovoljen z izbiro vseh izvajalcev do 3. gradbene faze in bi jih zagotovo ponovno izbral. Dobro je vedeti, da smo naklon ravne strehe na terasi uredili z naklonskim estrihom, na garaži pa bomo do naklona prišli z naklonskim stiroporjem (EPS), ki bo dodan neposredno na termoizolacijo.

4. TERMOIZOLACIJA

Tako kot klasična streha potrebuje tudi ravna streha dovolj termoizolacije, ki objekt ščiti pred zunanjimi temperaturami razlikami. Debelina termoizolacije je odvisna od želene izolativnosti. Običajno se za termoizolacijo ravne strehe uporabi stirodur (XPS) – še posebej, če je ta pohodna, v primeru nepohodne ravne strehe pa lahko tudi ekspandiran polistiren (EPS).

Zraven strehe je po notranji strani in vrhu potrebno izolirati tudi atiko. Zunanja stran se običajno izolira kasneje v sklopu izvedbe fasade. Atika se običajno izolira s tanjšim stirodurjem, v našem primeru smo izbrali stirodur debeline 5 cm.

V PZI načrtu je detajl atike izgledal nekako tako:

Tako pa v praksi 🙂

Detajl izvedbe atike
Naprava za natančen razrez stiroporja
Lepilo za EPS
Termoizolacija atike v širini fasade
Atike to zimo zagotovo ne bo zeblo 🙂

5. NAKLONSKI STIROPOR

V primeru, da smo naklon izvedli z naklonskim estrihom nam naklonski stiropor odpade. Če naklona nimamo, ga lahko enostavno dosežemo z naklonskim storoporjem (EPS). Priporočljivo je, da je naklon ravne strehe 2°, zato smo ta naklon izbrali tudi sami. Naš izvajalec ravne strehe – krovstvo Srečko Jelen je na termoizolacijo hitro položila še naklonski stiropor. Sam bi zagotovo še enkrat izbral naklonski stiropor (kot alternativo naklonskemu estrihu, če je to možno), saj nam ta še dodatno doprinese k toplotni izolativnosti strehe, cena pa je praktično enaka (pogosto sem zasledil, da je naklonski stiropor drag).

7. STREŠNA PVC FOLIJA

Pred namestitvijo folije smo za dodatno zaščito na izolacijo oz. naklonski stiropor namestili še sloj filca 300g/m2. Tega sem ponovno kupil kar v maloprodajni trgovini podjetja Filc v Mengšu (po ugodni ceni se da dobiti filc nižjega razreda s kakšno manjšo napako a je dobro prej poklicati in preveriti zalogo). Za folijo smo s krovcem izbrali PVC folijo BAUDER Thermofol U 20. Folija je armirana s sintetično tkanino in na spodnji strani dodatno prevlečena s tkanino iz umetnih vlaken. Primerna je za polaganje z lepljenjem, mehanskim pritrjevanjem ali z obtežitvijo. V našem primeru jo bomo na koncu obtežili s prodcem.

Folijo je krovec spretno oblikoval in varil trake med seboj, da so bili stiki dobro spojeni. Sproti je s posebno iglo preverjal zavarjenost stikov. Največ dela je bilo s trikotnim izzidkom terase pred hišo, kjer je veliko vogalov. Na obeh delih ravne strehe smo naredili tudi dva odtočnika, ki bosta kasneje speljana v žleb.

detajl zavarjenega vogala folije Bauder

7. PLOČEVINASTE KAPE ZA ATIKO

Ko je bila strešna folija ustrezno zavarjena so prišle na vrsto pločevinaste kape. Kot pri strehi smo tudi tukaj zaupali proizvodom Kovinarstva Bučar. Kot pri ostali pločevini smo tudi tukaj izbrali enako barvo RAL 7016 – antracit. Ko bi že mislil, da pri kapah za atiko večjih posebnosti ni, se tudi tukaj pojavlja specifika glede načina pritrditve pločevine na atiko – s podkonstrukcijo in skritimi vijaki ali z vijačenjem na atiko. Kljub prepričevanju našega krovca, da se kape zmontirajo s podkonstrukcijo na katere se kape samo nataknejo (pri teh je prednost tako estetski vidik, kot tudi tehnični, saj se pločevina lahko prosto razteza in krči), smo se odločili za cenejšo opcijo, kjer se pločevina na atiko pritrdi z vidnimi vijaki na vrhu.

8. PRANI PRODEC

Strešno folijo smo pred vplivi iz okolice obtežili in zaščitili s pranim prodcem. Pred tem je bil tudi na strešno folijo položen še filc 200g/m2 v dveh plasteh, ki folijo dodatno zaščiti pred mehanskimi poškodbami. Na filc je bil nato nasut prani prodec in ravna streha nad garažo je zaključena.

Tako nam je ostala za zaključiti le še streha nad teraso, ki ima zaenkrat na vrhu zgolj strešno folijo in filc, glede uporabljenega materiala na vrhu pohodne strehe pa še kolebamo in smo odprti za vse predloge ter priporočila 😉 

Pločevinaste kape z vijaki na vrhu. Pogosto v izvedbi tudi brez vijakov

30 misli o “Izdelava ravne strehe Bauder – 2. del”

 1. Zdravo Uroš,
  zelo zanimiv članek, z veseljem sem ga prebral! Če ni skrivnost, zanima me, koliko €/m2 te je prišla ravna streha v tej sestavi?
  V idejni zasnovi moje hiše imam predvideno podobno streho in zato bi zelo rad vedel, kaj takšna rešitev pomeni iz stroškovnega vidika.
  LP, Nejc

   1. Pozdravljen! Mene pa zanima detajl, kako so ti rešili zaključek folije na delu kjer ni atike, torej tam kjer bo nekoč prišla fasada. Torej kako je rešeno oz. kako je folija tam pritrjena na opeko da ti do izdelave fasade na bo zamakalo? Hvala in LP

    1. Matej folija se po atiki nadaljuje na vrh atike, kjer je pritrjena pod kapo atike. Fasada pride pod kapo in tukaj ni nobene možnosti za zamakanje. Lahko mi tudi natančneje opišeš kje si imel v mislih in dodam še kakšno fotografijo. Pravkar smo namreč tudi že naredili fasado.

 2. Zdravo, lahko samo vprašam, kaj naredite, da zaščitite odtok iz strehe, da vanj ne leti ta prodec? Torej s čim je zaščiten izliv v žleb. Hvala in lep pozdrav, Vid

 3. Pozdravljen.
  Zanima me, zakaj sta s krovcem izbrala PVC folijo in ne TPO. Vam je tako svetoval krovec oziroma je PVC boljša izbira ali ste se odločili na podlagi cene?
  Lp,
  JK

 4. Pozdravljeni zelo lepo opisano vsako sledečo delo ter kateri materiali so se uporabljali. Zelo me je pritegnila terasa na ravni strehi saj vidim da če hočeš se vseeno da z kakovostnimi materiali zares naredit kot treba. Zanima me samo kakšne izvedba terase je to sicer vem da pohodna vendar pa obrnjena ali navadna za ravne strehe .. ter na kakšen način se lahko pol tukaj položijo ploščice
  Lp

  1. Dodal bi še kakovostnega izvajalca, ki kakovostno izvede in sam predlaga kakovostne materiale. Tukaj se splača primaknit kakšen € več 🙂

   Terasa je klasična izvedba ravne strehe z naklonom na vsako stran hiše. Tukaj nisem prepričan kakšne vse so opcije a mi se nagibamo v smeri, da bi položili les oz. umetni material za daljšo obstojnost. V tem primeru se na filc najprej izvede leseno ogrodje in nanj položijo deske. Tudi v primeru ploščic je običajno najbolje položiti keramiko, ki je večje debeline in se polaga na za to namenjene podstavke.

   1. Pozdravljen,

    Dober prispevek. Kaj je pa potrebno narediti, ce zelimo montirati soncne kolektorje na taksni streho in je potrebno privijacit konstrukcijo v tla. Kako se zascitijo tej vijaki, da ostane vodotesno?

    Hvala in lp

    1. Branko na to vprašanje pa žal nimam odgovora, ne izkušenj. Zapišem, če se bomo odločili za sončne kolektorje na ravni strehi, zankrat je strošek elektrike prenizek, da bi se izšlo.

 5. Pozdravljeni

  Zanima me kako je resen detajl kjer je narejen odtok iz ravne strehe, predvsem me zanima kako je reseno da ne pride voda pod filc, eps in hidroizolacijo. Hvala lp, Mitja

 6. Tudi jaz bi imel eno vprašanje. Kako je rešen detal ravne strehe, kjer se stikata garaža in hiša?

  Na parno zaporo (na steni hiše) je prilepljen eps (debeline kot je predvideno za fasado?) Kako je preko eps-a na steno hiše priterjena foljia.

  Hvala!

  LP Milan

  1. Milan parna zapora je zavarjena iz ravne strehe na hišo. Na to je prilepljeno 10cm EPS, sledi ravna streha, ki se zaključi na hišo v višini 40cm in zatem dodan še EPS poravnan v debelino fasade. Najbolje, da ti ta detajl zrišejo arhitekti.

 7. Pozdravljen,

  ker vidim, da še vedno pridno odgovarjaš, imam še jaz eno vprašanje. 🙂
  Tudi sam sem nabavil 2krat prani pesek (pri Podlesniku). Malo mi je čudno, ker je na otip zelo prašen. Če primerm nekaj kamnov v roko, je roka čisto prašna od finega peska. Je to normalno? Se mogoče spomniš, če je bil pesek za tvojo streho isti? Ali je bil na otip dejansko čutiti čist?

  Hvala!

  1. Miha, se trudim 🙂 Če je samo malo prašen ne bo hudega, dež ga bo ob prvi priliki opral. Glavno je, da ni noter vidnega finega peska, ki bi lahko vplival na obstojnost strešne folije. Sem že slišal za kar nekaj takšnih primerov, kjer ni preostalo drugega kot odstraniti prodec, ščistiti na nasuti novega.

 8. Uroš,

  res si zaslužiš vse pohvale za ta blog, ki mnogim investitorjem služi kot neprecenljiva referenca.

  Glede izvedbe ravne strehe me pa zanima naslednje, ali ste izvedli odvodnjavanje tudi na nivoju hidroizolacije (parne zapore). Na posnetkih nisem uspel tega videt.

  Lp,

  Damjan

Dodaj odgovor