Izkop, polaganje geotekstila in tamponsko nasutje

Z velikim pričakovanjem smo na naši parceli dočakali prvi delovni stroj. Za začetek je bilo potrebno urediti površinski odriv humusa do trde podlage. Tla pri nas so zelo trda in gramoznata, plast zemlje na vrhu pa je bila v debelini okrog 20 centimetrov. Zemljo smo odložili na ločen kup in jo bomo na koncu uporabili za ureditev okolice. Po dobri uri ali dveh dela je bila podlaga pripravljena.

Na trdo podlago sem položil gradbeni filc, katerega funkcijo sem opisal že v prispevku 1. Geotekstil ali filc – gradnja hiše od temeljev do strehe. Filc sem položil po celotnem delu nasutja, torej pod hišo in tudi dovozno potjo. Tako se tampon, ki ga bomo začeli navažati ne bo mešal s podlago. Uporabili smo filc gramature 300g / m2 slovenskega proizvajalca Filc d.o.o. (maloprodajna trgovina v Mengšu). Samo polaganje je izredno preprosto, saj se filc enostavno razprostre po površini, med posameznimi vrstami pa sem naredil 30cm prekrivanja. Tudi pri vožnji težke gradbene mehanizacije čez geotekstil se ta ni pretrgal, kar priča o njegovi funkciji in kvaliteti.

Ko je bil filc položen je na parcelo zapeljal že prvi kamion za tamponsko nasutje, sledilo jih je še okrog 30, da smo celotno površino hiše in dovozne poti dvignili za 60 – 100cm.

Utrinek 1. delovnega dne si lahko ogledate v nadaljevanju 😉

Dodaj odgovor