Izravnava stopnic za parket

Zgodb s stopnicami sem že pred gradnjo naše hiške slišal precej, največkrat pa je bila težava z neustreznimi višinami in glej ga zlomka, tudi pri nas se je kljub vsem naporom zgodba ponovila 🙂

Že v samem začetku smo bili odločeni, da bodo naše stopnice v armirani betonski izvedbi in jih bomo izvedli že 3. gradbeni fazi zidanja hiše. Tako sem bil soočen z dejstvom, da se je pred zidanjem potrebno natančno odločiti tudi o vrsti obloge stopnic. Ker bo v naši hiši parket sta bili opciji za nas dve:

  • stopnice izdelane iz parketa, kjer je debelina obloge okvirno 1,5 cm
  • stopnice iz masivnega lesa, kjer je debelina masivne lesene obloge okvirno 3 – 4 cm

Odločili smo se za stopnice iz masivnega lesa in tako izdelali natančne PZI načrte z detajli dimenzij stopnic, ki so bili na gradbišču osnova za navodilo zidarjem .

PZI detajl stopnic

Ob izdelavi in betoniranju stopnic smo bili na dopustu in za ta del sem povsem zaupal zidarjem in nadzorniku in odkrito niti nisem nikoli kaj preveč preverjal in meril nobenih dimenzij.

Višine stopnic niso bile ustrezne

S situacijo me je seznanil izvajalec estriha, ki je zelo natančno preveril vse višine, tako glede odtokov, končnih višin tlaka in stopnic. Ugotovili smo, da so stopnice na vrhu skladne z zastavljenimi talnimi oblogami, nato pa so proti dnu zmeraj višje in prva stopnica je previsoka za 2cm. Če bi želeli ohraniti izbrane obloge stopnic iz masivnega lesa, bi preostala le izravnava z brušenjem oz. razbijanjem stopnic za odstranitev odvečne višine. Z udarnim kladivom sva zares že dobra prijatelja a za izziv se nisem odločil, saj bi lahko hitro naletel tudi na armaturo in s tem bi se zalogaj z rezanjem in armature še dodatno povečal.

Druga možnost se je ponudila kot na dlani. Stopnice lahko izvedemo tudi z oblogo iz parketa, kjer je debelina talne obloge 1,5 cm. V tem primeru je bila naša zgodba obratna. Prva stopnica je bila na ustrezni višini, na stopnice do vrha pa je bilo potrebno dodati izravnalno maso. Slišati je veliko enostavneje in naše stopnice bodo izdelane iz parketa. Na koncu smo ugotovili, da je to v bistvu še bolje, saj bodo stopnice identične parketu, kar bi bilo težje doseči z masivnim lesom.

Izravnava stopnic

Parket smo naročili pri podjetju IŽA, Miha Borko, ki bo poskrbel tudi za polaganje parketa in izdelavo stopnic. Tako je bilo v prvi fazi potrebno izravnati stopnice. Izravnava bi se lahko izvedla z lesenimi oblogami različnih debelin, da bi pridobili ustrezne višine. Po nasvetu polagalca pa smo se odločili za izvedbo z izravnalno maso. Tako ne bo prihajalo do “votlega zvoka” ob hoji po stopnicah zaradi različne podlage.

Na presenečenje smo že po nekaj dneh od dogovora na hiši opazili rezultat, izdelan je bil nov opaž, natančno določene višine in stopnice imajo nove, tokrat ustrezne višine in pripravljeni smo na talne obloge.

Dodaj odgovor