Izvedba priključka na optično omrežje

Zraven izgradnje električnega, vodovodnega in kanalizacijskega omrežja (o tem sem pisal že lani) danes ne gre brez interneta in televizije, zato je prišla na vrsto še priključitev telekomunikacijsko oz. optično omrežje. Razpoložljiva telekomunikacijska omrežja so odvisna od lokacije objekta in so zavedena v prostorskem informacijskem sistemu občin (PISO). V sistemu lahko preveriš vso infrastrukturo v svoji občini https://www.geoprostor.net/PisoPortal/vstopi.aspx. Razpoložljiva telekomunikacijska omrežja in možne hitrosti interneta lahko preverite tudi pri izbranem ponudniku interneta.

Izbira ponudnika interneta in televizije

V bistvu ta trenutek niti nismo preveč primerjali in izbirali ponudnika, saj imamo še aktivno naročnino in vezavo pri ponudniku T2. Tam nam glede na potrebe povsem ustreza njihov paket Oranžni optimum, zraven pa uporabljamo še dva mobilna paketa. S storitvami smo zadovoljni, ključno pri tem pa mi je, da te brezhibno delujejo.

Zgolj informativno sem naredil še primerjavo z ostalimi ponudniki in je pri ceni glede na naše potrebe povsem primerljiv oz. še celo nekoliko cenejši (v primeru vezave za 24 mesecev) Telemach. Tako bi v primeru nove naročnine resno razmislil še o tej opciji, čeprav sem bil nedavno zelo razočaran nad njihovo tehnično podporo in neodzivnostjo.

Izvedba priključka na optično omrežje

Že pri izgradnji ostalih priključkov smo razmišljali o priključku za telekomunikacije. Tako smo ob razrezu ceste in priključku na kanalizacijsko omrežje dodatno položili cevi Stigmaflex skozi katere lahko položimo različne kable. Te je potrebno položiti do omarice oz. vozlišča operaterja do oz. neposredno v hišo. S gradbenih posegov v okolici v prihodnje ne bo potrebnih. S tem smo tudi olajšali delo za izgradnjo priključka v hiši, saj bo potrebno ustrezne kable zgolj potisniti od vozlišča v hišo.

Že ob priključitvi na kanalizacijo smo dodatno položili cevi Stigmaflex od vozlišča do hiše

Ob vselitvi v hišo smo pri našem operaterju podali zahtevek za izgradnjo novega priključka na novem naslovu. Izgradnjo priključka običajno financira izbrani operater, je pa tudi to odvisno od lokacije in ostalih pogojev. Če se nahajate na odročnih mestih se lahko zgodi, da boste morali izgradnjo priključka v omrežje delno ali v celoti financirati sami.

Od podane zahteve za izgradnjo do začetka del so minili kar trije meseci a naposled je le uspelo. Optično omrežje v našem naselju je v lasti Telekoma Slovenije in za izgradnjo je poskrbelo podjetje GVO. Skupaj so za celotni postopek izgradnje priključka potrebovali zgolj eno uro. Skozi že položene cevi Stigmaflex so napeljali optični kabel v hišo, kjer so ga spojili z dozo kamor bo kasneje priključen modem. V vozlišču ob cesti pa je bilo potrebno novo položeni kabel v hišo povezati še v omrežje. Delo poteka z naprednimi napravami, ki zavarijo optična vlakna. Sledil je zgolj še test ali je v hiši ustrezen optični signal in pripravljeni smo za priključitev.

Naša cev in mesto do priključitve na omrežje

Še teden dni počakamo, da naš operater dostavi modem in uredi priklop in končno bomo digitalizirani 🙂

Kaj sploh je optično omrežje?

Optično omrežje je namenjeno prenosu informacij s pošiljanjem svetlobe preko optičnih vlaknih. Svetloba tvori elektromagnetični nosilni val, ki je prilagojen prenosu informacij. Optična omrežja so uporabljena v telekomunikacijah, kjer nadomeščajo bakrene vodnike. Njihova prednost je v večji količini informacij, ki jih je mogoče prenesti po enem vlaknu na dolgo razdaljo, majhnih izgubah in neobčutljivosti na elektromagnetne motnje iz okolice. Tako so tudi hitrosti prenosa podatkov preko interneta po optičnem omrežju veliko višje (vir Wikipedia).

Dodaj odgovor