Jašek za perilo v hiši. Super ideja ali nepotrebna modna muha?

Zadnji trend pri gradnji hiš je “slavna” luknja oz. jašek med nadstropjem in pritličjem. Ja priznam, tudi meni je bila vedno všeč ideja o tem, da umazano perilo v kopalnici čudežno izgine 🙂

Luknja oz. jašek za perilo običajno služi za prenos umazanega perila iz kopalnice v nadstropju v nižje nadstropje, kjer se pogosto nahaja pralnica / utility / tehnični prostor. Luknji bi lahko rekli tudi bližnjica skozi katero perilo samodejno pade na pralni stroj v nadstropju nižje. Seveda to pride v poštev le v nadstropnih hišah.

Pa vendar se je dobro vprašati: kje bomo perilo sušili in koliko poti bomo imeli, ko bomo čisto perilo pospravili nazaj v omaro?

Pralnica in sušilnica

Sami smo pri načrtovanju hiše zmeraj želeli ločen prostor za pralnico, ki je v istem nadstropju s kopalnico oz. takoj zraven kopalnice. Tako smo funkcionalno razmišljali, da bomo po tuširanju umazano perilo prenesli v pralnico, kjer bomo perilo oprali, posušili in zlikali. Nato bo perilo romalo v omare, ki bodo v istem nadstopju. S tem bo pot našega perila najbolj optimalna.

Pralnica oz. sušilnica v bistvu niti ni neka nova ideja. Že v našem prejšnjem domu, stanovanjskem bloku smo imeli v nadstropju s štirimi sosedi skupno sušilnico. Zraven majhnega stanovanja je bil to super prostor, kjer smo sušili perilo.

Če dobro pomislim smo v teh sušilnicah v otroških letih prirejali tudi rojstnodnevne zabave, vzgajali balkonsko cvetje in še bi lahko naštevali. Skratka že od nekdaj se ga spomnim kot zelo priročen prostor, ki smo ga z veseljem uporabljali.

Tako je nastala naša pralnica, ki meri skupaj 6m2, v njem pa je prostora za dve stojali za sušenje perila. Zaenkrat uporabljamo le pralni stroj, po potrebi pa bi lahko nad ali pod pralni stroj dodali še sušilnega. K prvotnim načrtom smo v pralnici dodali še umivalnik, ki je zelo priročen v primeru zelo umazanega perila.

Če bi se odločali ponovno bi zagotovo naredili enako, vsekakor pa je dobro razmišljati v smeri, da bo med kopalnico in spalnimi prostori nekoliko večja razdalija, da se v nočnem času pranja hrup pralnega stroja ne sliši v spalnico. Je pa res tudi to, da so pralni stroji iz leta v leto tišji in tudi to več ni tako moteče.

Imejte v mislih, da bo s sušilnico v hiši nekoliko več vlage in je posledično potrebno poskrbeti za ustrezno zračenje. V primeru prisilnega prezračevanja z rekuperacijo pa je dodatna vlaga v hiši le plus in zaželena.

Luknja za perilo

Če ste podlegli ideji o luknji za perilo, bo potrebno v kopalnici najti mesto za luknjo. Zraven luknje bo potrebno razporediti prostore tako, da bo pralni stroj v prostoru pod kopalnico. Tudi to je lahko pogosto precejšnji izziv pri načrtovanju. Imej v mislih, da bo potrebno perilo zmeraj pospravljati iz pritličja v nadstropje, če so omare za perilo v nadstropju.

Najbolj smiselno je luknjo skriti v kakšno od kopalniških omaric, običajno pa jo je dobro še zaščititi s pokrovom, da otrokom ne pade na misel kakšna nova uporabna ideja.

Za samo cev po kateri bo potovalo perilo lahko poiščeš kakšno namensko rešitev, lahko pa uporabiš kar oranžno kanalizacijsko PVC cev.

Pralni in sušilni stroj v kopalnici

Če smo s prostorom zelo omejeni, bo najboljša rešitev kar pralni in po možnosti tudi sušilni stroj kar v kopalnici. Tudi v tem primeru lahko oba, skupaj s košaro za umazano perilo lično skrijemo v kopalniško pohištvo.

Kakšna pa je tvoja rešitev in kako si z njo zadovoljen/-zadovoljna? Bi pri sebi kaj spremenil/-a?

Dodaj odgovor