Jedilna miza in stoli

Jedilna miza in stoli so svoje mesto v hiši tako kot večina ostale notranje opreme dobili že v času projektiranja hiše. Ko smo bili tik pred nabavo, smo izbirali zgolj še material, končno obdelavo, podnožje in nenazadnje tudi velikost.

Z velikostjo smo imeli še največ izzivov, saj nismo želeli, da bi miza zavzela preveč prostora, na drugi strani pa smo želeli dovolj veliko za vse obiske prijateljev in družinskih članov. Za lažjo predstavo o končni velikosti v prostoru smo si pomagali kar s fasadnim stiroporjem, ki smo ga postavili na predvideno mesto mize. To nam je bilo precej v pomoč.

Odločili smo se, da bo miza velikosti 2,20 x 1m, izdelal pa jo bo mizar iz hrastovega lesa. En od detajlov jedilne mize je tudi rob, kjer so v grobem štiri možne izvedbe – ravno rezan (90°), rezan pod kotom 45° v obe možni smeri ali pa živi rob, kjer je rob naraven (nerezan). Ravno živi rob je tisti, ki sem ga imel že dolgo v mislih, zato glede obdelave roba pri nas ni bilo dileme, jezilna miza bo imela živi rob, ki ne bo brušen ali rezan in bo zgolj ščetkan. Z mizarjem smo tako dorekli dimenzije, material in obdelavo roba in naša miza je začela nastajati 🙂

Ob utrinkih iz mizarske delavnice smo se odločili še o končni zaščiti oz. obdelavi lesa. Tudi tukaj je možnosti več, prevladujeta pa lak in olje. V našem primeru smo se zaradi boljše odpornosti odločili za lak. Večjih skrbi glede jedilne mize in njenih poškodb nimam, saj lahko v tem primeru vrhnji sloj enostavno obrusimo in ponovno lakiramo in imamo spet popolnoma novo mizo. Kakšnih dodatkov v obliki stekla na mizi tako ne bomo uporabili.

V istem trenutku smo se odločili tudi glede podnožja mize, ki smo ga želeli izdelati po naši meri. Izdelavo je prevzel kar prijatelj. Prvo podnožje, kjer je bilo železo debeline 5mm za našo masivno leseno mizo ni bilo dovolj stabilno, zato smo izdelali novo podnožje debeline 10mm.

Načrt za našega mizarja. Končne dimenzije lesenega dela mize smo na koncu še nekoliko spremenili

Stoli za jedilno mizo

Seveda ni jedilnice brez jedilnih stolov in te smo izbrali že pred mizo, o tem sem že pisal tukaj. Našo jedilnico bodo krasili super moderni jedilni stoli Flower new, ki smo jih našli v Harvey Normanu. Za piko na i smo izbrali stole različnih barvnih odtenkov in tako še dodatno popestrili osrednji prostor hiše.

Stoli so sedaj v uporabi že en mesec in se zares odlično obnesejo. Je pa res, da si naša malčka pogosteje umivata roke, da bodo dalj časa ostali čisti 🙂 Sicer pa je opcija prevleke na stolih tudi odstraniti in očistiti.

Tudi glede cene stolov se da še kaj izpogajati, kar smo bili nekoliko presenečeni in zelo zadovoljni. V času korona krize, ki je ravno takrat nastopil pa se je Harvey Norman izkazal še z brezplačno dostavo. Vsa čast!

Končni rezultat

Masivna hrastova miza z živim robom, lakirana, s črnim podnožjm in stoli so končno našli svoje mesto v hiši in ustvarili našo jedilnico. Še en izmed trenutkov, ki smo ga nestrpno pričakovali in tudi prvo kosilo je bilo še posebej okusno 🙂

10 misli o “Jedilna miza in stoli”

    1. Andreja pri Harvey Normanu je tako, da se moraš izpogajat za ceno. V času našega nakupa je bila redna cena okrog 160€ a smo izpogajali ceno okrog 120€, kot jo vidim tudi ta trenutek v ponudbi 🙂

  1. Pozdrav, kakšen lak je na tej mizi? Imamo oljeno hrastovo mizo in nismo zadovoljni z finišem, morali bi ga lakirati

  2. Pozdravljen,
    Je miza dovolj toga, glede na njeno velikost in da je brez prečnih povezav kovinskega podnožja?
    Hvala in lep pozdrav,
    Blaž

Dodaj odgovor