Kaj bi pri gradnji naredili drugače in kaj bi ponovili?

Veliko ljudi me vpraša kaj bi pri gradnji naredil drugače. Tudi sam sem to vprašanje pogosto postavil svojim prijateljem, preden sem začel z gradnjo in vsi nasveti so mi zelo pomagali pri snovanju naše hiške. Sedaj smo tudi sami pri zaključku gradnje in zato lahko z vami delim par stvari, ki bi jih pri gradnji druge hiše zagotovo spremenil 🙂 Veliko detajlov, ki bi jih lahko izvedli drugače, za seboj potegnejo dodatni finančni vložek. Zato bi vsekakor, preden bi to naredil drugače, 2x preveril ali je investicija v posamezen detajl sprejemljiva.

Glede same velikosti hiše in razporeditve prostorov smo z arhitekti zasnovali za naše potrebe optimalen dom na optimalni kvadraturi.

Kaj bi naredili drugače?

 1. Stavbno pohištvo v polni višini do stropa. Detajl, ki je bil predlagan že s strani arhitektov. Za okna in vrata do stropa, bi bilo potrebno že v fazi gradnje preklade zamakniti višje in pustiti odprtine v polni višini končnega stropa. S tem bi v hišo pridobili več svetlobe in tudi optično bi prostori delovali lepše. Je pa to detajl, ki bi ceno stavbnega pohištva precej povišal.
 2. Izbrali bi bolj higienično kanaleto. Kanaleta je en izmed detajlov, na katerega nismo bili pretirano pozorni. Našo kanaleto Peštan premium line bi takoj zamenjal za kanaleto Geberit Cleanline. Ob čiščenju naše kanalete sem resnično zaskrbljen nad umazanijo, ki se nabere v ohišju kanalete, zadovoljen pa nisem niti z izgledom.
 3. Ravna streha. Če bi naš OPN dopuščal, bi imela naša hiška v celoti ravno streho. To je detajl, kjer smo bili primorani enostavno sprejeti kompromis. Prinaša pa tudi dvokapnica svoje prednosti in ena izmed teh je prostor v podstrešju, ki ga s pridom izkoriščamo za odlaganje sezonskih stvari.
 4. Lokacija. Pri gradnji hiše je izredno pomembna lokacija. Z našo mlado družinico smo zadnjih nekaj let domovali v večstanovanskem bloku v mestu, kjer smo se z bližnjo infrastrukturo povsem razvadili in privadili mestnemu življenju. Sedaj se že eno leto privajamo na življenje izven mesta, kjer je trgovina, šola in druga infrastruktura dosegljiva le z avtomobilom. Če bi našli ustrezno gradbeno zemljišče v mestu, ki bi bila na drugi strani tudi cenovno sprejemljiva, bi tudi lokacijo izbrali drugo.
 5. Večji hladilnik. Sodobne kuhinje so najpogosteje opremljene z vgradno belo tehniko, kjer je ta običajno standardnih dimenzij. To velja tudi za vgradni hladilnik. Sami smo izbrali kombinirani vgradni hladilnik z zamrzovalnikom, kjer nam predvsem na treh policah zamrzovalnika primanjkuje prostora. Tukaj bi izbiro spremenili in izbrali ločen vgradni hladilnik in zamrzovalno omaro. K sreči lahko to v naši kuhinji tudi spremenimo.

Kaj bi pri gradnji še enkrat ponovili?

 1. Stavbno pohištvo v kombinaciji LES – ALU. Les da domu svoj čar in toplino, ALU maske v zunanjosti pa les trajno zaščitijo. Del, ki podraži investicijo, a je vreden svojega denarja.
 2. Kuhinja po meri, v polni višini do stropa. Osrednji prostor vsake ženske je kuhinja in ta naj bo zares sanjska. Že v fazi projektiranja razmisli o razporeditvi in se dogovori za informativni izris kuhinje. Priporočam, da izdelavo zaupaš mizarju.
 3. Notranja vrata s skritimi podboji. Čeprav bi jih ta trenutek izdelali v polni višini do stropa, so naša notranja vrata s skritimi podboji detajl, ki prostoru doda svoj čar.
 4. Parket. V hiši bi zagotovo še enkrat položili parket. Prav nobena podlaga tal se ne more primerjati z naravnim materialom. Še posebej, če so pri hiši otroci ali si najraje bos, je to obvezna izbira. Sam bi parket položil še v kopalnici 🙂
 5. Mehčalna naprava za vodo. Naprava, ki vodo v hiši naredi bolj mehko in s tem zaščiti vodovodno napeljavo in aparate, nenazadnje pa tudi olajša čiščenje. Naše armature in steklene stene smo z uporabo mehčalne naprave temeljito očistili vodnega kamna šele po treh mesecih uporabe. Če bi še enkrat izvedli inštalacije za vodo, bi dodali še en vodovodni priključek v kuhinji, kjer bi za pitje in kuhanje uporabljali nemehčano vodo. V tem primeru bi lahko vso vodo v hiši mehčali maksimalno.
 6. Prstni odtis za odpiranje in odklepanje vhodnih vrat. Že eno leto za odpiranje vhodnih vrat nismo uporabili ključa. Zasluga gre čitalniku prstnih odtisov in motorizirani ključavnici, ki nam omogoča odpiranje in odklepanje vhodnih vrat s prstnim odtisom, preko domofona ali mobilne aplikacije.
 7. Ločena vodovodna napeljava za WC kotličke in pralne stroje. Če želimo vsaj nekaj narediti za okolje, je smiselno razmisliti o zbiralniku deževnice ali vrtini za pridobivanje vode. Zbrano vodo lahko uporabimo za zalivanje, WC kotličke in pralne stroje. Za koriščenje “domače vode” za WC kotličke in pralne stroje, smo našo vodovodno napeljavo v hiši ločili.

Če si tik pred začetkom gradnje, sem zbral še nekaj malenkosti, na katere nikar ne pozabi:

 • k lesenim oknom se podajo tudi lesene police
 • s toplotno črpalko zrak – voda zagotovo ne boš zgrešil, zraven pa sodi tudi talno ogrevanje
 • centralni prezračevalni sistem za rekuperacijo bo poskrbel za konstantno svež zrak v hiši. V fazi gradnje priporočam izvedbo razvodov prezračevalnih cevi, naprava za rekuperacijo lahko počaka
 • podometni WC kotlički
 • modularna stikala in vtičnice, kjer je že v času gradnje potrebno izbrati ustrezne podometne doze
 • razmisli tudi o podometnih kopalniških armaturah …

7 misli o “Kaj bi pri gradnji naredili drugače in kaj bi ponovili?”

 1. Pozdravljeni Uroš,

  Že dlje časa spremljam blog, sedaj imam pa vprašanje glede polaganja parketa brez zaključnih letvic. Ste čez poletje opazili kakšne težave z raztezanje in posledično dvigovanjem parketa, se gotovi parket kaj manj razteza? Kakšen je bil pri vas minimalni odmik/minimalna fuga med parketom in steno? Ter ali slučajno veste s kakšno maso ste zapolnili fugo, bel akrilni kit, silikon, kakšna druga tesnilna masa?

  Lp, Matej

 2. Rad bi samo komentiral glede višine oken do stropa – kako bi pa potem rešili detajl škatle za žaluzije?
  Glede na vaše fotografije bi rekel, da je višina škatle do spodnjega roba AB plošče balkona/terase.

Dodaj odgovor