Kako do dovoljenj za izdelavo vrtine za ogrevanje na geotermalno energijo?

Že od samega začetka gradnje smo imeli v mislih ogrevanje na geotermalno energijo, natančneje toplotno črpalko voda-voda, ki je dolgoročno privlačna naložba. Med sodobnimi možnostmi je ta po priljubljenosti sicer še zmeraj manj priljubljena kot zrak-voda, ki je najpogosteje izbrana opcija pri novogradnjah. Pri ogrevanju voda-voda je glavni vir ogrevanja podtalnica. Za ta namen je potrebno izdelati dve vrtini – prvo preko katere se voda črpa v toplotno črpalko in druga na razdaliji vsaj 15m preko katere se ohlajena voda vrača nazaj v podtalnico.

toplotna črpalka voda voda
vir: spletna stran www.zerox.si

Že med pridobivanjem gradbenega dovoljenja smo izbirali ustrezen vir za ogrevanje naše hiške in glede na možnost izkoriščanja geotermalne energije, se nam je to zdela odlična možnost. Tako smo se pozanimali tudi o postopku za pridobitev ustreznih dovoljenj. Za pomoč pri tem smo se obrnili na podjetje GIH, Judita Črepinšek. V našem primeru bi za dovoljenje potrebovali naslednjo dokumentacijo:

 • dovoljenje za raziskavo podzemnih voda,
 • črpalni test,
 • hidrogeološko poročilo

Okvirna cena za pridobivanje celotne dokumentacije za nas je bila 700€ + ddv in vključuje upravne takse. Potrebna dovoljenja se sicer razlikujejo od lokacije do lokacije.

Kaj kmalu smo ugotovili, da se nahajamo na ožjem vodovarstvenem območju, a že takratni klic na Direkcijo Republike Slovenije za vode je namignil, da večjih ovir za pridobitev dovoljenja ni. Tako smo se odločili pripraviti vlogo za analizo podzemnih voda, ki je prvi od potrebnih dokumentov za pridobitev soglasja. A ob podani vlogi se je zataknilo že na prvi stopnički. Lokalni upravitelj vodovodnega omrežja je glede naše vloge podal negativno mnenje, kljub zakonskim določbam, da je vrtina za namen ogrevanja na našem območju dovoljena.

Tako smo sami podali obrazložitev s strokovnim mnenjem in zakonskimi podlagami, a žal je imelo mnenje komunalnega podjetja večjo težo. Komunalno podjetje je v svoji obrazložitvi sicer utemeljilo, da je vrtina dovoljena za studenec in to možnost bomo po vsej verjetnosti tudi izkoristili. Končn odločitev Direkcije za vode se je glasila: “Vrtanje in izvedba vodnjakov za uporabo geotermalne energije za ogrevanje ni dovoljeno.”

Tako bomo s podjetjem Zerox elektro-strojne instalacije v hiši izvedli ločene vodovodne inštalacije za wc kotličke, pralni stroj in zunanji zalivalni sistem, ki bo lahko za potrebe po vodi koristilo vodo iz studenca.

3 misli o “Kako do dovoljenj za izdelavo vrtine za ogrevanje na geotermalno energijo?”

 1. Zakaj je bilo zavrnjeno soglasje za vrtino ” z namenom ogrevanja objekta”? Ali je bil naveden kašen argument?
  Zaradi podnebnih sprememb se temperatura podtalnih voda stalno viša, toplotna črpalka pa odvzema toploto-hladi podtalno vodo.

 2. Najprej pohvale blogu. Res se mi, laiki, veliko naučimo o samem postopku pridobivanja raznih dovoljenj in gradnje same. Ker se čez prispevke še nisem prebila v celoti, se že vnaprej opravičujem, če na kakšno od mojih spodnjih vprašanj že obstaja odgovor.
  Tudi sami smo trenutno v fazi planiranja in se soočamo s podobnimi vprašanji, zato me zanima naslednje:
  -Koliko vas je stala dodatna/ločena vodovodna inštalacija?
  – Koliko vas je stala izvedba studenca? Koliko je vrtina globoka?
  – Ali ste pridobili vodno dovoljenje za koriščenje podtalnice v sanitarne namene?
  – Za kateri način ogrevanja hiše ste se odločili?
  Hvala, lep pozdrav in uspešno gradnjo še naprej!

Dodaj odgovor