Kako znižati ceno komunalnega prispevka

Cena komunalnega prispevka je zelo različna od občine do občine, na višino cene pa običajno najbolj vpliva velikost gradbene parcele, neto površina hiše in infrastruktura, na katero se bo hiša priključila.

Hitro je jasno, da lahko na velikost gradbene parcele in površino hiše sami vplivamo in tako tudi nemalo prihranimo.

Zmanjšati površino hiše?

Površina hiše je odvisna od vsakega posameznega graditelja. Nekateri prisegajo na majhne, spet drugi z velikostjo precej pretiravajo. Glavne razlika, ki sem jih sam opazil so pomožni objekti, garaže, nadstreški ipd., ki jih večinoma investitorji ne vključijo v osnovni objekt in jih gradijo kasneje kot nezahteven objekt. Sami smo se odločili, da bomo tako nadstrešek terase, kot tudi garažo s prostorom za 2 avtomobila, kolesa in kakšno vrtno orodje zgradili kar v sklopu hiše. Pri našem izračunu komunalnega prispevka je bila površina hiše v komunalnem prispevku zgolj nekaj sto eurov. Tako sem prišel do sklepa, da površina hiše nima velikega vpliva na ceno komunalnega prispevka.

Zmanjšati površino gradbene parcele?

Odlično je imeti veliko površino zazidljive parcele, a ko pridemo do komunalnega prispevka, ima velikost zazidljive parcele velik vpliv na višino komunalnega prispevka. Tako se zmeraj več graditeljev odloča za razparcelacijo – določitev manjše parcele znotraj obstoječe ali ustrezno razdelitev na več delov. Pri tem pa je potrebno biti pozoren na minimalno velikost gradbene parcele, ki nam jo določa občina.

Druga možnost je tudi določitev velikosti gradbene parcele, ki jo v projektu enostavno določi projektant, ponovno glede na omejitve velikosti gradbene parcele. S tem nimamo stroškov parcelacije in geodeta, zato je ta opcija tudi najbolj pogosto uporabljena v praksi.

Z zmanjšanjem velikosti gradbene parcele boste lahko prihranili tudi do več tisoč eurov.

Izračun v našem primeru je bil sledeč (Aparcela nadomestite s površino vaše parcele, Atlorisna nadomestite s površino vašega objekta). Upoštevajte, da se lahko v vaši občini izračun razlikuje.

Komunalni prispevek = (Aparcela x 9,33 x 0,7) + (0,9 x Atlorisna x 4,68 x 0,3) x 1

2 misli o “Kako znižati ceno komunalnega prispevka”

  1. Pozdravljeni,

    mene zanima, če ste tudi sami zmanjšali velikost gradbene parcele? Meni so neuradno zagotavljali, da to ni več možno in sicer projektant lahko to določi, vendar je na nas, da po končani gradnji v nekem roku zagotovimo, da vseeno pride do razparcelacije. Ali velikost gradbene parcele dejansko pomeni le tisti del, ki je namenjen “pozidavi”, torej dovoz, lopa, garaža, hiša, terasa itd.?

    In še eno vprašanje in sicer, če je “Atlorisna” površina bil le vaš objekt hiše z nadstreškom ali še kaj več?

    Hvala in lep pozdrav!

  2. Marko pri nas nismo, saj smo že ob nakupu imeli parcelo razdeljeno na zazidljiv in kmetijski del. Vsekakor je razparcelacijo potrebno narediti že na začetku, pred začetkom gradnje.

Dodaj odgovor