Črne kopalniške armature / pipe

Še en izmed končnih detajlov pri opremi kopalnice je izbira ustreznih kopalniških armatur oz. pip. Tukaj tako ne gre brez armatur za umivalnik, armatur za kad in armature za tuš.

Vgradne podometne ali nadometne armature?

V grobem se armature ločijo na podometne in nadometne. Pri klasičnih nadometnih armaturah se armature namestijo na steno oz. umivalnik. Pri podometnih se podometni del armature vgradi že v fazi izvedbe grobih strojnih inštalacij kot že samo ime pove, pod omet. Ko se izvaja končna finomontaža pa se zgolj še namestijo upravljalne pokrivne plošče. Takšne pipe morajo biti tako obvezno nameščene direktno na steno, glavni razlog za izbiro podometnih armatur pa je predvsem estetski vidik. V primeru podometnih armatur je tako potrebno zelo hitro (pred ometi) tudi izbrati model armatur.

Pri nas smo se odločili za klasične nadometne armature in ni nam žal. Na koncu se je nabral kar zajeten spisek potrebnega materiala 🙂

Pri nas je bil seznam potrebnih armatur sledeč:

  • 5 x armatura za umivalnik (2 x za dvojni umivalnik v glavni kopalnici, 1 x za umivalnik v kopalnici za goste, 1 x umivalnik v pralnici in 1 x umivalnik v garaži)
  • 2 x armatura za tuš (1 x glavna in 1 x kopalnica za goste)
  • 1 x armatura za kopalno kad

Kromirana ali barvana?

Zraven klasičnih kromiranih armatur so zmeraj bolj popularne armature v različnih barvah.

Glede na številne detajle v črni barvi, smo se tudi pri kopalniških armaturah pogosto poigravali z mislijo o armaturah v črni barvi. Seveda smo imeli cel čas v mislih vodni kamen, ki je bele barve in na črni toliko bolj opazen a tudi glede tega smo imeli v mislih mehčalno napravo za zmanjšanje vodnega kamna.

Še ena skrb pri izbiri armatur v barvi je bila občutljivost barve na čistila. Tudi na to skrb so podali številne odgovore in nas pomirili proizvajalci, ki v večini primerov nudijo isto garancijo tako na barvane, kot kromirane armature. Glede občutljivosti se v praksi med seboj ne bi smele razlikovati.

Odločitev o armaturah v črni barvi je padla ob obisku enega izmed salonov, kjer je bil zraven črne armature tudi izlivni sifon črne barve.

Končna odločitev in izbira modela črnih kopalniških armatur

Letošnji sejem DOM sva z ženo obiskala tudi z namenom izbire ustreznega proizvajalca in modela naših bodočih armatur. Tukaj je zagotovo med bolj znanimi Hansgrohe o katerem smo tudi sami precej razmišljali a glede na našo odločitev za črno barvo ustrezne ponudbe nismo našli.

Pot na sejmu naju je vodila do armatur Blitz. Presenečena sva bila, da so omenjene armature še proizvod iz Slovenije. Bila je ljubezen na prvi pogled 🙂

Zraven klasičnih kromiranih izvedb ponujajo armature še v čudovitih barvah: črni, beli, sivi in barvi lesa. Res sva bila navdušena nad razstavnimi modeli in naša končna odločitev je bila jasna, izbrali bomo armature Blitz. Še ena izmed enkratnih zadev je ta, da so v kompletu pip tudi izlivni sifoni v barvi pipe. Zraven črne pipe je tako v kompletu še črni izlivni sifon in dve cevi za priklop na kotni ventil.

Izbrane armature:

Zraven armatur so bili potrebni še kotni ventili in sifoni in na enem mestu smo našli še ves omenjen material za končno vodovodno finomontažo, ki sem jo opravil kar sam. Končni rezultat je več kot odličen, kajne? 🙂

7 misli o “Črne kopalniške armature / pipe”

  1. Pozdravljeni,
    Zanima me kako ste zadovoljni z armaturo po teh mesecih uporabe, ali so kakšni problemi?
    Hvala in lep pozdrav
    Sonja Pustotnik

Dodaj odgovor