Lesena ali plastična okna? Odločili smo se za les!

Pri gradnji hiše je ena izmed pomembnejših odločitev tudi izbira stavbnega pohištva – oken in vrat. Okna in vrata so pomembna investicija tako iz estetskega, kot energetskega vidika, domu pa dodajo tudi posebno vrednost, udobje in domačnost.

Za družinske hiše sta med najpogostejšimi materiali za stavbno pohištvo uporabljena plastika (PVC) ali les, v redkih primerih pa tudi aluminij. Zraven osnovnih materialov so tukaj še kombinacije les-alu in plastika-alu, kjer aluminij služi kot zaščita osnovnega materiala pred zunanjimi vplivi. Čeprav smo bili sami v začetku praktično odločeni za plastiko je na koncu pretehtala odločitev za les. Zapisal bom nekaj razlogov za odločitev.

IZGLED

Točka, kjer o plastiki ne bi izgubljal besed. Ena izmed ključnih točk za izbiro lesa je tudi izgled. Les v dom prinese toplino in domačnost s svojo lesno strukturo, medtem, ko plastika izgleda ceneno. Glede na vrsto lesa se za okna največkrat izbere les iglavcev – smreka ali macesen. Pri nas smo se odločili za les smreke. Cena za macesen je bila v našem primeru okvirno 15% višja od osnovne cene. Da ohranimo vidno strukturo lesa in za povrh okna v notranjosti vseeno zaščitimo bo les smreke beljen. Tako barva smreke ne bo porumenela, temveč bo ohranila naraven videz.

Izgled beljenega lesa smreke na notranji strani okna

VZDRŽEVANJE

Na stavbno pohištvo imajo največji vpliv zunanji dejavniki, kot so sonce in UV svetloba, načenjajo pa jih tudi padavine, še posebej, če je stavba moderne arhitekturne zasnove brez napuščev.

Pri PVC oknih vzdrževanje oken praktično ni potrebno, to lahko trdimo predvsem za okna, ki so v celoti bele barve (nekateri viri sicer navajajo, da lahko tudi bela okna razbarvajo oz. porumenijo a iz lastnih izkušenj temu ne bi dal prav). V primeru barvnega zunanjega dekorja se na plastično okno v večini primerov namesti folija z izbranim dekorjem. V nekaterih primerih izkušnje kažejo, da tudi omenjene folije niso čisto brezskrbna rešitev, saj lahko celo razpokajo, kar hitro poviša ceno vzdrževanja. Druga alternativa je tudi barvan profil plastičnih oken, kar na slovenskem trgu ponuja podjetje Mik iz Celja.

poškodba na plastičnem oknu
Primer poškodbe folije na PVC oknu

Lesena okna je potrebno vzdrževati. Nekatere to prestraši in se za to za njih ne odločajo in tudi sami smo bili v začetku med njimi. Tukaj lahko na prvem mestu veliko pripomore ustrezna izbira barve. Tako smo se temu podrobneje posvetili in posledično izbrali debeloslojni nanos barve na zunanji strani okna. Glede na pogovore in izkušnje različnih prijateljev in konec koncev tudi pri starših tudi pri lesenih oknih vzdrževanje ni zahtevno – potrebno je kaj smirkovega papirja in barve ter vsakih nekaj let okna po potrebi prebarvati, s tem pa lahko po svoji želji barvo tudi spremenimo, kar je lahko še dodaten plus.

Iz vidika zaščite pred zunanjimi vplivi se plastična in lesena okna pogosto kombinirajo z zunanjimi ALU profili. S tem naj bi se življenjska doba podaljšala za vsaj 2x, ni pa potrebnega vzdrževanja zunanjosti. V našem primeru smo ugotovili, da alu profili pri ceni pomenijo 25% dodatka k osnovni ceni tako plastičnih, kot lesenih oken.

CENA

Cena je velikokrat pomemben dejavnik pri izbiri. Plastična okna so največkrat prva izbira prav zaradi nizke cene in to je pritegnilo tudi nas. Če primerjamo razmerje med ceno in kvaliteto je zagotovo pvc v prednosti pred lesom, še posebej, če ima novogradnja prezračevanje z rekuperacijo ali pa boste dosledno skrbeli za zračenje.

NARAVA

Naravni materiali so kolikor se le da del vsakdana naše družine. Tako me pogosto že v službi “zmoti”, ko kdo od sodelavcev pije vodo iz plastenke namesto pogosto boljše vode iz pipe. Na koncu se vsi zavedamo tudi problematike ustreznega ločevanja, zbiranja in reciklaže materialov, ki pogosto pristanejo na napačnih mestih in v obliki mikro plastike tudi na naših krožnikih. Les je tukaj še zmeraj na prvem mestu kot naravni material in to se odraža v domačnosti in toplini, ki ga prinaša v dom.

Kako smo se odločili mi?

V samem začetku pridobivanja ponudb smo se osredotočali na plastična okna, povprašali pa smo tudi po dveh lesenih alternativah pri podjetju Marles in M Sora. V osnovi se ponudbe med različnimi ponudniki niso veliko razlikovale, če pogledamo v detajle o katerih samih ponudniki v ponudbi niti niso preveč zapisali pa so razlike postajale očitne (izolacija v razširitvah, cena montaže – v našem primeru potrebno dvigalo oz. hiab za montažo HST drsne stene). Med ponudniki PVC oken me je še najbolj prepričalo podjetje Arcont IP, kjer so zelo dobro svetovali, še posebej okrog detajlov komarnikov in žaluzij, kjer so ostali ponudniki vključili zgolj osnovne žaluzije z vidnimi vodili, ki so v osnovi najcenejša. Zelo veliko razliko na koncu sicer prinese tudi kvalitetna montaža a to je v fazi odločanja težko primerjati – tudi mnenja in izkušnje so tukaj različna od primera do primera. V času izbora sem si tudi ogledal proizvodnjo PVC oken podjetij Mik in Arcont.

Prepričal nas je vonj po lesu. Ko smo bili že skoraj odločeni za plastiko, sem si ogledal še proizvodnjo lesenih oken v podjetju Žlahtič na Ptuju. Že sam vonj po lesu, kot tudi material se je vtisnil v nezavedni del spomina in od tistega trenutka tlel v meni 🙂 Po nekaj dneh smo pridobili še njihovo ponudbo za lesena okna in vrata. Na koncu smo sprejeli težko odločitev na podlagi vseh argumentov – naša hiška bo imela, kljub nekoliko višji ceni v primerjavi s PVC lesena okna in vrata podjetja Žlahtič. Izbrali smo les smreke 78mm, debeloslojno barvo RAL 7016 – antracit na zunanji strani in beljeno v notranjosti (še zmeraj nismo čisto prepričani ali bi raje za zunanjo stran izbrali ALU profil a cena za to ni zanemarljiva). Steklo bo trislojno, prevodnosti Ug = 0,6. Za zmanjšanje efekta rošenja na steklu bo uporabljen TGI distančnik med stekli. Skupna prevodnost okna bo okvirno Uw = 0.87 W/m2K.

Veselimo se že izmer 🙂

8 misli o “Lesena ali plastična okna? Odločili smo se za les!”

 1. Najprej pohvala za zelo objektivno objavo.
  Ker si res v dvomih glede ALU obloge, bi mogoče še enkrat razmislil, kajti južna stran je neusmiljena. Pri tastu je letve na horizontalnih površinah lesenih vrat sonce zelo uničilo in to že po 6 letih. Dočim kvaliteten PVC s tem nima težav.
  Jaz zidam v pasivni varianti, zato mi okna nad Uw = 0.8 W/m2K ne pridejo v poštev. Sam tudi nimam težav ali les ali PVC, vendar sem se na koncu odločil za PVC-ALU od Internorma. Predvsem so me prepričali detajli izolacije v profilu, način zaklepanja (brez kovinskih zapor), lepljeno steklo po celotnem obodu na okvir in poravnan izgled na zunanji strani. Njihovo leseno okno pa je za moje pojme brez konkurence. Lepljen les iz cca 20 plasti, potem pa 10mm poljubne masive + vse zgoraj opisano.
  Kar je pa edino važno, naj bo ljubezen za okni, pa nima veze kakšni so!

  1. Denis, je kakšna možnost, da stopiva v kontakt. Tudi jaz gledam okna od Internorma in sem priznam zmeden od vseh ponudb ter razprav na raznih forumih…
   Moj email : m.lesjak@leplast.com

   PS. Uroš se opravičujem, ker sem na tvojo stran dal vprašanje Denisu. Hvala za razumevanje

 2. Pingback: Imamo lesena okna in vrata - Naša hiška - gradnja hiše v živo

  1. Denis, splošna cena je zelo relativna stvar in ne vem ali vam zna sploh kaj koristit. Mi smo že v fazi načrtovanja pridobili par ponudb in se na podlagi tega odločali tudi o velikostih ipd. Predlagam, da pridobite ceno glede na vaše specifike. Definitivno na ceno vpliva zelo tudi HST drsna stena, elektronika pri vhodnih vratih, purenit pod vrati, količina …

   1. Pozdravljen, bi mogoče lahko objavili kakšno sliko oken od znotraj? Nagibava se namreč k beljen smreki, ampak ne veva, kje bi jo videla v živo. Hvala 🙂

    1. Anja lahko se tudi oglasite na ogledu. Slike so že v prispevku zgoraj, to je dejansko končna obdelava. Če bi se odločali še enkrat, bi zagotovo izbrali enako.

Dodaj odgovor