Lesene okenske police

Lesene okenske police so še ena stvar na katero je potrebno biti pozoren takoj po 3. gradbeni fazi. Okenske police se običajno vgradijo takoj po vgradnji stavbnega pohištva.

Materiali notranjih okenskih polic

Zraven notranjih okenskih polic je seveda potrebno poskrbeti tudi za zunanje okenske police. Pri zunanjih je potrebno biti ob izbiri materialov bolj pozoren, da bodo materiali odpornejši na zunanje vremenske vplive in UV žarke, medtem ko smo pri notranjih okenskih policah precej bolj svobodni glede izbire želenega materiala.

Materiali okenskih polic:

  • PVC oz. plastične okenske police
  • granit
  • marmor
  • umetni oz. tehnični kamen
  • lesene okenske police, te so primerne le kot notranje okenske police
  • okenske police iz aluminija, te so sicer večinoma uporabljene kot zunanje police

Naša izbira okenskih polic

Sami smo že od vsega začetka vedeli, da bodo naše notranje okenske police lesene, zunaj pa iz marmorja antracit barve. To je bilo nenavsezadnje tudi skladno z našim stavbnim pohištvom, kjer smo izbrali kombinacijo les – aluminij. Lesenimu stavbnemu pohištvu v notranjosti so tako popolnoma ustrezale notranje lesene police v isti barvi, v zunanjem delu pa antracit granitne okenske police v kombinaciji z antracit aluminijasto masko oken.

Kljub temu, da smo točno vedeli kakšne bodo naše notranje police, nas je na dobavo polic opozoril naš izvajalec ometov. Tako smo hitro aktivirali našega mojstra, ki je izdelal že okna in vrata, da so izdelali še naše lesene okenske police.

Za okenske police smo uporabili les smreke, končna obdelava pa je lak z odtenkom bele barve za končni videz beljene smreke. Polica je debeline 3cm, v širino pa je na vsaki strani okna podaljšana za 3cm v omet (celotna širina police je za 6cm večja od okenske odprtine).

Vgradnja lesenih okenskih polic

Vgradnjo naših lesenih okenskih polic sem odkrito rečeno zamudil, saj so mojstri pri mojih pritiskih po pravočasni montaži res pohiteli z izdelavo in montažo. Police so prilepljene na stirodur s katerim je obdelana špaleta okna. S tem v predelu okenske police ni toplotnega mostu.

vgradnja lesenih okenskih polic
Vgradnja lesenih okenskih polic

Izkušnje z uporabo lesenih okenskih polic

Z izbiro lesenih polic smo zelo zadovoljni. Največja prednost je odličen, topel izgled, ki je povsem skladen z izgledom oken in vrat. Najbolj nas je skrbela občutljivost na poškodbe, saj na police radi kaj odložimo. Ko smo police vgradili smo jih zaščitili s stirodurjem, po dveh letih uporabe pa težav s poškodbami ni, zato je bila vsa skrb odveč.

lesene okenske police
notranje okenske police
cena lesenih okenskih polic
okenske police

Dodaj odgovor