Luči in svetila

Ker je glede naših luči v hiši ogromno vprašanj, sem se odločil, da bom izbiro luči v vseh naših prostorih še podrobneje opisal.

Vse se začne pri načrtih

Čeprav natančnih načrtov elektro inštalacij v času začetka gradnje še nismo imeli, je bilo potrebno zaradi betonskega stropa v pritličju natančno določiti pozicije svetil na stropu. V nadstropju, kjer bomo imeli spuščeni strop bo lahko ta odločitev še nekoliko počakala. Da lahko določiš svetila, se je na prvem mestu potrebno odločiti za tip luči. Idealno bi bilo seveda že točno izbrati in kupiti luč za vsak prostor a je običajno zraven vseh ostalih aktivnosti v tem času gradnje to težko izvedljivo.

Tukaj so mi prav prišla poznanstva in prijatelj zaposlen v podjetju Marchiol mi je pripravil idejno zasnovo razporeditve svetil. Ta osnova mi je zelo pomagala pri načrtovanju luči za vsak prostor, sem pa glede na idejno zasnovo razporeditev svetil vseeno prilagodil glede na vrsto luči, ki sem jih že prej želel.

Tako smo naše končne načrte osvetlitve narisali kar na natisnjene načrte PZI. V večini spalnih prostorov večjih posebnosti nismo predvideli – tam smo zastavili eno luč v sredini sobe, nekoliko več pozornosti pa smo posvetili kuhinji, dnevenemu prostoru, kopalnicama, hodnikom, pa tudi stopnišče je bilo deležno posebne pozornosti.

Običajno se v vsaki sobi namesti ena luč v sredini sobe, sodobna vgradna in točkovna svetila pa potrebujejo več pozornosti pri načrtovanju. V eni sobi je potrebno namestiti več takšnih svetil, da zagotovimo enakomerno svetlobo po celotnem prostoru. Seveda lahko določene predele sob in detajle še dodatno osvetlimo s pozicijami luči na točno določenih mestih, dodamo pa lahko tudi ambientalno in indirektno osvetlitev, kjer luč prostor osvetli z odbojem svetlobe od stene.

Izvedba grobih razvodov elektro inštalacij

Že v začetnih gradbenih fazah je potrebno, vsaj tam kjer je betonski strop, natančno namestiti ustrezne doze za luči in od doz za luči kanale do predvidenih stenskih stikal za vklop in izklop osvetlitve.

Sami nismo izvedli pametnih inštalacij za luči, zato so v večini primerov luči povezane zgolj do stikal na steni. Tudi načrte stikal smo pred tem skupaj z našimi elektro inštalaterji, podjetjem Zerox narisali na načrte PZI.

Ker smo v pritličju vse luči predvideli nadometne, smo na stropu namestili klasične električne doze. V primeru vgradnih oz. podometnih luči oz. LED traku v betonskem stropu je potrebno v tej fazi že izbrati ustrezno dozo oz. vgradni profil za LED trak.

Tako sva z ženo Mojco ob namestitvi opaža za betonsko ploščo nad pritličjem na opaž natančno narisala pozicije vseh doz za luči. Tukaj sva morala biti resnično natančna in vsako pozicijo sva trikrat preverila. Vse spremembe bi bile kasneje težavne, saj bi bilo potrebno razbijati betonski strop. Zraven električnih doz in vodnikov smo v tej fazi izvedli tudi grobe razvode centralnega sistema za prezračevanje z rekuperacijo. Naši elektroinštalaterji so zatem na določene pozicije namestili doze in jih medsebojno povezali ter povezave uredili še do predvidenih mest za stikala na steni.

doza za luči s povezavami
Doza za luč in povezave za električne kable do stikal
električni vodniki v betonski plošči
Grobi razvodi elektro inštalacij in vgradnja doz

Luči v kuhinji, hodniku in dnevni sobi

Čeprav sem že pred začetkom gradnje točno vedel kakšne bodo naše nadgradne stropne luči v kuhinji, dnevni sobi in hodniku, smo na koncu izbiro nekoliko spremenili. Prvotne valje, ki so bili dolžine 20 cm so nadomestili pol krajši valji. Ti so nam postali enostavno bolj všeč. Da bodo prostori bolj povezani smo enaka svetila izbrali tako na hodniku, kuhinji in dnevni sobi. Ker gre za luči z dokaj ozkim snopom svetlobe je potrebno namestiti več luči, ki se razporedijo po prostoru. V našem primeru je 6 luči moči 12W zadostovalo za osvetlitev kuhinje, enako število pa tudi za osvetlitev dnevne sobe. V kuhinji so luči med seboj razmaknjene 90cm, v dnevni sobi pa 120cm.

luči v kuhinji
Nadgradne točkovne luči v kuhinji ob montaži

Če že govorimo o hodniku je vredno omeniti še detajl v predprostoru, kjer smo LED trak namestili v omaro in kateri se aktivira preko senzorja gibanja. To je zelo priročno ob vstopu v hišo, kjer brez iskanja stikala že pred vstopom zasveti luč.

LED trak vgrajen v omaro s senzorjem poskrbi, da je naš prihod domov zmeraj osvetljen

Luči v kopalnici

V kopalnici je zraven osrednje osvetlitve prostora najpomembnejša osvetlitev ogledala. Tukaj priporočam, da izberete kopalniško ogledalo, ki ima že integrirano osvetlitev. Sami smo izbrali kopalniško ogledalo Geberit Xeno² z neposredno in posredno osvetlitvijo. To pomeni, da lahko vključiš posredno osvetlitev za ogledalom, ki osvetljuje prostor ali neposredno osvetlitev pred ogledalom. Zelo pomembno je, da v fazi izvedbe elektro inštalacij na mestu kjer bo ogledalo pripraviš električni priključek.

Čeprav že naše kopalniško ogledalo prostor osvetli v zadostni meri, smo na stropu dodali osrednjo kopalniško luč. Črni kabel z žarnico smo kupili v Ikeji, bomo pa kmalu dodali še črno ogrodje.

Nenazadnje ne smem pozabiti še na ambientalno osvetlitev WC školjke, ki se vsak dan v mraku samodejno aktivira in nam olajša nočno pot na WC brez prižiganja luči. Gre za modul Geberit Duofresh, ki zraven osvetlitve poskrbi še za odzračevanje neprijetnih vonjav iz WC školjke. Več o tem sem zapisal v prispevku o WC aktivirni tipki.

Osvetlitev stopnišča

Z lučmi ob stopnišču je bilo nekaj več izzivov, saj jih ob izvedbi inštalacij še nisem imel izbranih. Tako smo v fazi inštalacij ob stopnišču vgradil kar klasične globoke doze. Te bi bile sicer ustrezne, če bi izbral luči, ki ustrezajo montaži v klasične doze. Teh je na izbiro kar nekaj a z izgledom in svetilnostjo nisem bil zadovoljen.

Na koncu sem le našel stopniščne luči, ki so me zadovoljile s svojim izgledom in svetilnostjo. Seveda klasična doza ni bila ustrezna in tako smo morali v ometu povečati luknjo in namestiti ustrezno dozo. Svojevrsten izziv je predstavljal še kamen na steni, ki sem ga zelo natančno izrezal, da se luči do potankosti prilegajo steni.

Prilagoditev prostora za vgradne luči ob stopnišču

Luč v jedilnici

Luč v jedilnici je bila svojevrsten projekt. Izdelave luči sem se lotil kar sam. Glavna ideja je bila uporabiti leseni hlod na katerega bi obesil žarnici. Vse se je začelo z iskanjem primernega lesenega hloda, ki sem ga hitro našel pri tastu. Hlod sem najprej odrezal na primerno dolžino, odstranil lubje in obdelal z žično ščetko. Za zaščito lesa sem uporabil kar olje, ki sem ga kupil za oljenje parketa, da je barva skladna z barvo parketa. Preko aliexpress-a sem nato naročil še vrv z vgrajenim električnim kablom in grlom za žarnico.

Luč v spalnici in otroških sobah

Tudi v spalnih prostorih smo dodobra razmislili glede ustrezne osvetlitve. V vseh treh sobah, eni spalnici in dveh otroških sobah smo pripravili inštalacije in namestili luč na sredini sobe. Izbrali smo kar luč iz Ikeje, ki smo jo v otroških sobah še dodatno dekorirali. V otroških sobah bomo dodatno luč za osvetlitev mize dodali kasneje, ko otroka odrasteta.

luči otroška soba
Luč REGOLIT / HEMMA iz Ikeje, ki smo jo dekorirali z metulji

Več izzivov z detajlom osvetlitve smo si zadali v spalnici. Tukaj smo zraven stikala na levi in desni strani postelje dodali še ambientalno osvetlitev pod posteljo. LED trak sem enostavno namestil pod našo Boxspring posteljo, da nudi nežno ambientalno osvetlitev prostora, ko nimamo potrebe po močni svetlobi. To je predvsem v nočnem času. Smo pa za vklop in izklop dveh ločenih luči v spalnici morali namestiti dvojno stikalo ob straneh postelje, da lahko neodvisno upravljamo z glavno in ambientalno lučjo. Nameraval sem sicer luč pod posteljo vezati na senzor gibanja a v praksi vidim, da te potrebe nimamo.

Ambientalna osvetlitev pod posteljo

Pri razsvetljavi spalnice nam je najbolj zagodla postavitev opreme spalnice, ki smo jo po že urejenih elektro inštalacijah po nasvetu arhitektov obnili za 180°. K sreči v tem trenutku še nismo imeli fasade in je bila stena zunanja, zato sem ustrezno električno napeljavo uredil po zunanji strani fasade. Doze za stikala in vtičnice pa smo morali izvrtati v že pobarvane stene v notranjosti. Trud se je vseeno izplačal.

Luč v garaži in tehničnem prostoru

O lučeh v garaži in utilityu pišem na koncu, čeprav so bile na svojem mestu praktično prve v naši hiši. Tukaj smo namestili nadometne LED panele. Gre za praktično najcenejšo možno opcijo, ki odlično opravlja svojo funkcijo v tehničnih prostorih.

V fazi izvedbe elektro inštalacij v garaži in tehničnem prostoru smo od naših električarjev dobili še eno zelo uporabno idejo – namestili smo senzor gibanja. Ker sta tako garaža kot tehnični prostor naša prehodna prostora pred vstopom v hišo, je zelo uporabno, da se luči prižgejo kar same. Tako se že ob samodejnem dvigu garažnih vrat samodejno razsvetli celotna garaža, na poti proti hiši pa se vključi še luč v utilityu. Vredno je omeniti dve vrsti senzorjev gibanja – IR in radarski. Glavna prednost radarskega senzorja v primerjavi z IR senzorjem je v tem, da radarski gibanje zazna tudi skozi vrata in tanko steno. Tako bo luč prižgana že preden vstopimo skozi vrata.

LED trak na hodniku

Za hodnik v nadstropju smo idejo dobili v načrtih razporeditve, ki sem jih dodal na začetku prispevka. V načrtih sta bili sicer dve L luči in nekaj točkovnih luči v nadaljevanju hodnika. Odločili smo se ohraniti L osvetlitev in ga podaljšati skozi celotni hodnik. Tako smo ob izvedbi suhomontažnega stropa namestili ALU profil za LED trak. Ko je bil strop pleskarsko obdelan pa smo namestili LED trak.

Pri LED trakovih je potrebno biti zelo pozoren na ustrezno izbiro ALU profila, ki je lahko vgradni, nadgradni, kotni itd. Posebno pozornost je potrebno posvetiti še elektro napeljavi, saj je praviloma za LED trak potreben pretvornik 220V na 12V. Sami smo napajalnik namestili v elektro omarico. Več o celotni montaži našega LED traku sem opisal že v blog prispevku LED trak v spuščenem stropu.

2 misli o “Luči in svetila”

Dodaj odgovor