Mehčalna naprava za vodo

O mehčanju vode do nedavnega nisem vedel prav veliko. Kaj šele o tem, da lahko ob vstopu vode v hišo to z mehčalno napravo zmehčamo na poljubno trdoto in s tem odstranimo kalcij in magnezij, ki povzročata nezaželeni vodni kamen. Dolgoročno lahko s tem zaščitimo vodovodno inštalacijo in naprave, ki so priključene na vodo in s tem podaljšamo njihovo življenjsko dobo (pralni in pomivalni stroj, bojlerji ipd.). Nenazadnje z mehko vodo nimamo toliko čiščenja kopalniških armatur in danes vse bolj popularnih steklenih tuš sten ter prihranimo še na stroških čistil.

Za mehčanje vode za domačo hišno uporabo se najpogosteje srečamo z magnetnimi nevtralizatorji vodnega kamna in ionsko mehčalno napravo. Kakšen je princip delovanja obeh?

Magnetni nevtralizator vodnega kamna

Prva opcija o kateri smo razmišljali je magnetni nevtralizator vodnega kama. Pri tem gre za spremembo strukture vode, kemična sestava in količina kamna v vodi pa ostane enaka. Pri magnetnem nevtralizatorju voda teče skozi magnetno polje, ki povzroči spremembo sestave določenih sestavin v vodi, zato karbonati ne preidejo v kalcitno obliko, temveč aragonitno, ki ni toliko agresivna in se ne oprime napeljave. V praksi naj bi se na armaturah namesto trdovratnega vodnega kamna poznal kamen v “praškasti” obliki, ki ga je moč enostavno obrisati s krpo.

Skozi različne forume in navodila je ugotoviti, da je sicer magnetni nevtralizator učinkovit, učinkovitost pa je odvisna od kar nekaj različnih dejavnikov. En izmed teh, ki me je zmotil je bila dolžina cevi takoj za nevtralizatorjem. Ta bi morala biti pri enem izmed proizvajalcev 1 m ravne vodovodne cevi takoj za nevtralizatorjem za optimalno delovanje in to pri nas ni bilo izvedljivo. Hkrati se mnenja delijo tudi o lastnostih nevtralizirane vode, če ta stoji v bojlerju. V praksi naj bi se voda čez čas povrnila v svojo prvotno obliko.

Vsekakor bom vesel vseh izkušenj tistih, ki nevtralizator uporabljate. Svoje praktične izkušnje lahko zapišete v komentar na dnu 😉

Ionska mehčalna naprava

Če želimo vodo brez vodnega kamna je edina opcija, da odpravimo sam izvor nastanka – kalcij in magnezij. Z ionsko napravo lahko preko ionske izmenjave delcev vode kemično spremenimo strukturo vode tako, da ne vsebuje vodnega kamna. Mehčanje vode poteka s pretakanjem vode skozi ionski izmenjevalec. Ko se ionski izmenjevalec zasiči in ne more vezati nase kalcijeve in magnezijeve ione, se sproži čiščenje. Ionski izmenjevalec se regenerira z raztopino natrijevega klorida. Za pravilno delovanje ionske mehčalne naprave je potrebno redno dodajati tabletirano sol, ki je zraven elektrike edini potrošni material naprave.

Večina ionskih mehčalnih naprav ima možnost nastavitve trdote vode z mešalnim ventilom, kjer na izhodu vode iz mehčalne naprave nastavimo koliko vode se bo primešalo k zmehčani vodi. Optimalna nastavitev naj bi bila 5 nemških stopinj. Takšna voda vsebuje dovolj mineralov za prehrano in pitje. Za ionsko mehčalno napravo smo se odločili tudi sami, saj je bila cena te v primerjavi z magnetnim nevtralizatorjem zgolj malo višja. Glavna razloga sta zagotovo manj čiščenja in zaščita naprav. Tudi pomislek glede tega ali je voda zdrava za pitje smo po posvetu z različnimi strokovnjaki iz področja filtracije zavrgli.

Ionsko mehčalno napravo kapacitete 25l sem kupil pri podjetju Prima filtertehnika. S podjetjem sem se srečal že ob nakupu vodnega filtra v službi. Zaradi super svetovanja Primoža, dobre ponudbe za napravo in montažo pa sem se odločil mehčalno napravo in vodni filter kupiti pri njih.

Mehčanje ≠ filtracija

Z mehčalno napravo lahko vodo zgolj zmehčamo, če jo želimo še filtrirati pa je potreben dodatni mehanski vodni filter. S filtri lahko iz vode odstranimo:

 • slab vonj ali okus vode,
 • pesek, kovine in druge grobe delce v vodi,
 • mikroorganizme.

Vodni filter je lahko centralni – nameščen za števcem ob vstopu vode v hišo, obstajajo pa še lokalni, ki se namestijo pred porabnikom – običajno pod kuhinjskim pultom. Vsekakor je dobro že v fazi gradnje predviditi prostor za centralni filtrirni sistem, kjer so med najbolj popularnimi trojni filtri vode. Tukaj trije ločeni prekati s filtrirnimi elementi skozi katere teče voda poskrbijo za mehansko filtracijo, kot tudi odstranitev neprijetnega okusa in vonja.

V našem primeru smo za pitno vodo uporabili trojni filter, za ločeno inštalacijo za pralne stroje in kotličke pa dvojni filter.

Zaključek in kako je v praksi?

Že v fazi izvedbe PZI načrtov strojnih inštalacij je potrebno načrtovati ustrezno filtracijo vode in mehčalno napravo. Zraven ustreznih inštalacij in priključkov pa je potrebno najti še nekaj prostora za mehčalno napravo, če se zanjo odločite. Pri mehčalni napravi je zraven električnega priključka potreben še odtok za vodo.

KAPACITETA

Naprava ima 25 litrov ionske smole, to pomeni da ima kapaciteto 100 dh X m3. Če ima voda trdoto 20 dh (nemške stopinje), to pomeni, da bo regeneracija na 100 dh X m3 / 20 dh = 5m3. To velja za standardno soljenje, ki je 0.15kg na liter ionske smole = 25 X 0.15 = 3.75 kg soli na regeneracijo. Soljenje je lahko tudi večje ali manjše in se nastavi na napravi.

PORABA SOLI

Naprava porabi za pripravo 5m3 mehke vode 3.75 kg soli. Ne pozabimo še na podatek, da imamo izhodno trdoto vode okrog 5 stopinj, torej mehčamo iz 20 na 5 stopinj trdote. Na eno regeneracijo s 3.75 kg soli pripravimo 6.66m3 mehke vode. 

DELOVANJE IN PORABA VODE

Naprava ima 5 faz delovanja:

 1. Mehčanje (normalno delovanje) 
 2. Izpiranje v povratni smeri toka (1. faza regeneracije) 
 3. Soljenje (2. faza regeneracije) 
 4. Izpiranje v smeri toka (3. faza regeneracije) 
 5. Polnjenje vode v stolnico (4. faza regeneracije) 

Kot sem zapisal že zgoraj se ob zasičenju ionskega izmenjevalca sproži faza čiščenja. Pri tej se za čiščenje porablja voda in sol, ki se dodaja v mehčalno napravo. Ob odločitvi za mehčalno napravo se je tako dobro zavedati, da bo nekaj vode ob vsaki regeneraciji oz. čiščenju šlo v odtok. Obstajajo sicer tudi naprave, ki regeneracije ne potrebujejo a njihova učinkovitost naj ne bi bila takšna.

V fazah 2 in 4 gre v odtok vode toliko kot da odpreš pipo (300-600 l/h, odvisno od  modela naprave, pritiska v vodovodu,… ), trajanje je 15 min, torej ta čas v odtok steče 75 – 150 litrov vode. V fazah 3 in 5 je poraba vode nižja, oziroma do 50 litrov skupaj.. 

Zraven kapacitete, se vnese še max število dni med regeneracijo. Zadeva služi predvsem temu, da se naprava spere vsaj na 14 dni, tudi če slučajno ne doseže kapacitete (ali če gre stranka na dopust) . Izpiranje je potrebno zato, da voda ne stoji predolgo v napravi. 

Vse zgoraj našteto se opravi pri zagonu in ponovno preveri pri letnem servisu.

KAKO JE V PRAKSI Z NAŠIM ČIŠČENJEM?

Naša mehčalna naprava je na pravi preizkušnji, saj smo v hiši izbrali kopalniške armature v črni barvi, oba tuša pa imata stekleno steno. Po dveh mesecih odkar bivamo v hiši smo zaenkrat opravili zgolj eno čiščenje steklenih površin. V praksi na pipah in sifonih ni večjih sledi vodnega kamna. Glede na to, da mehčalna naprava ni nastavljena na popolnoma mehko vodo, se predvsem na tuš steni vseeno opazijo sledi kamna a so te resnično minimalne. Na črnih pipah in sifonih pa manjše sledi enostavno obrišemo z vlažno krpo.

Kaj bi naredili drugače?

Sam bi v primeru ponovne izvedbe vodovodnih inštalacij na kuhinjski otok dodatno napeljal še ločeno vodovodno inštalacijo, kjer bi bila nemehčana voda. S tem bi lahko na večji del hiše dovajali skoraj popolnoma zmehčano vodo, v kuhinji pa bi imeli običajno vodo.

9 misli o “Mehčalna naprava za vodo”

 1. Tako je, za naše telo in zobe je trda voda koristna. Voda v javnih vodovodnih ceveh je pa skoraj v celotni Sloveniji pitna brez kakršnih koli filtrov in je uporaba filtrov nepriporočljiva. Je pa res da se na zadevah pač nalaga vodni kamen.

  1. Da je uporaba filtrov nepriporočljivo je nekoliko za lase privlečeno. S filtri se lahko izogneš marsikateri težavi, ki bi lahko povzročila škodo na napeljavi, gospodinjskih aparatih, pa tudi za pitje je filtrirana voda boljša. Če govorimo o mehčanju pa so pogosto mnenja deljena. Telo rabi kalcij in magnezij in voda bogata z minerali je tako dobra za zdravje. Zato je potrebno mehčalno napravo optimalno nastaviti, da se v vodi še zmeraj ohrani dovolj mineralov, po drugi strani pa da teh ni preveč 😉

Dodaj odgovor