Meter ris in priprave na estrih

Meter ris, vagenris je višinska linija, ki označuje 1 meter višine od končnega tlaka (npr. ploščic). To višino izmerijo že zidarji ob gradnji hiše, da lahko natančno zazidajo višine parapetov, zidu in vseh ostalih zidarskih elementov. Pri nas smo se va meter ris doslej največ ozirali ob pripravi doz za elektriko in pri vgradnji stavbnega pohištva, kjer je bilo pomembno, da so vsi omenjeni elementi na istih višinah.

Običajno po izvedbi ometov, ko pridejo na vrsto estrihi in hidro ter termoizolacija tal, izvajalec estrihov natančno določi višinske točke v posameznih prostorih. Te višine se lahko na tej točki še nekoliko prilagodijo, predvsem zaradi izbranih talnih oblog, kjer so debeline med posameznimi materiali razlikujejo.

Pri nas smo za izdelavo estriha izbrali estrihe Domanjko, izvajalca pa mi je že v času izdelave strehe zaradi njegove izredne natančnosti priporočal krovec. Tako smo se na tem mestu z Andrejem Domanjkom prvič srečali in natančno določili vse višine. Največ pozornosti smo namenili lokacijam kanalet in ustreznim padcem na tem delu, v pralnici smo po nasvetu dodali še talni sifon ter pralnico znižali za 1 centimeter. Prav tako smo naklon predvidili tudi v garaži, kjer se za sifon kljub nasvetu nisem odločil. Upam, da nismo na kaj pozabili in bodo višine pravilne 🙂

Na podlagi določenih višin sem imel tudi natančne dimenzije termoizolacije, ki bodo nameščene pod estrih. Te bomo naročili pri podjetju Fragmat.

Dodaj odgovor