Načrtovanje, izbira in montaža kuhinje

Kuhinja je v domeni žensk in tako bo tudi pri nas, zato moški ne bodo imeli nobene besede pri tem 🙂 Sama sem se v kuhinjo zaljubila na enem izmed  ogledov vzorčnih hiš. Vedela sem, da si želim odprto, moderno kuhinjo in prav takšna kuhinja v eni izmed vzorčnih hiš me je takoj prevzela. Pri postavitvi mi je pomembno, da je v kuhinji svetloba iz vseh strani, vse potrebno pa se nahaja na velikem kuhinjskem otoku. V kuhinji preživim veliko časa, zato mi je pomembno, da kuhinja ni odmaknjena in bom, ko bom kuhala v središču dogajanja z dobrim pregledom na okolico 🙂

Pred načrtovanjem kuhinje si je priporočljivo postaviti nekaj vprašanj …

 • Koliko prostora boste namenili kuhinji?
 • Želite klasično ali moderno kuhinjo?  
 • Ali veliko kuhate?
 • Za koliko oseb boste kuhali?
 • Želite, da vas pri kuhanju nihče ne moti?
 • Ste radi v središču dogajanja?

Izbiro kuhinje je smiselno opraviti že v fazi načrtovanja hiše

V času priprave načrtov sem se naročila na natančen izris kuhinje v dveh salonih kuhinj – GA Kuhinje in Dan Kuchen. To je bilo v fazi načrtovanja zelo pomembno, saj so lahko arhitekti na podlagi natančnih dimenzij kuhinjskih elementov, ustrezno projektirali prostor in pripravili natančne načrte inštalacij – kje je potrebno pustiti odtok za vodo, kabel za kuhalno ploščo, vtičnico, napo itd.

S tem smo pridobili tudi že okvirne ponudbe za izdelavo kuhinje. Razlike v ceni med pridobljenimi ponudbami so bile približno 2.000€, cena kuhinje pri trgovcih pa zelo nihajo glede na aktualne akcije.

IZRIS KUHINJE PRI GA KUHINJE

IZRIS KUHINJE PRI DAN KUCHEN

Odločitev za izdelavo kuhinje pri mizarju

V času, ko je naša hiška že rastla in dobivala svojo končno obliko, smo se lotili tudi aktivnejšega iskanja dobavitelja kuhinje. Tukaj me je nasvet pripeljal k mizarjem, ki kuhinjo izdelajo popolnoma po meri. Za izris in ponudbo sem se tako naročila pri dveh bližnjih mizarjih, Mizarstvu Forštnarič in Mizarstvu Tajhmajster. Zelo pozitivno sem bila presenečena nad odzivom in prilagodljivostjo Mizarstva Tajhmajster, zato je na koncu obveljala odločitev, da izdelavo naše kuhinje zaupam mojstrom iz Mizarstva Tajhmajster. Ključno pri odločitvi je bila fleksibilnost, saj si bom kuhinjo lahko popolnoma prilagodila svojim željam, svojo vlogo pa je dodal še Tomaž Tajhmajster, ki je prepričal s številnimi nasveti. Tudi nekoliko višja cena kuhinje izdelane pri mizarju je vsekakor odtehtala prednosti.

Končni izris kuhinje

Prišel je dan, ko vse ideje in obstoječe načrte prenesemo v končni izris kuhinje. Tomaž iz mizarstva Tajhmajster se je ponovno oglasil pri nas in natančno izmeril vse dimenzije, tako stene, kot stropa. Sledil je moj obisk v prostorih mizarstva, kjer smo skupaj glede na dimenzije prostora s projektantom Iztokom iz mizarstva Tajhmajster za vsak predal in vsako poličko določili mere po mojih željah. Ta del je bil dokaj naporen in je trajal kar 4 ure, saj smo vsak del bodoče kuhinje dobro premislili in načrtovali.

3d izris kuhinje mizarstvo
3d izris kuhinje mizar
3d izris kuhinje
barve kuhinje
Potrebno se je bilo odločiti tudi za barvo stranic, front in kuhinjskega pulta

Čez nekaj dni sem prejela končni izris kuhinje. Sledilo je še nekaj manjših popravkov in izris kuhinje je dokončan. S tem so bili pripravljeni tudi natančni načrti in dimenzije za proizvodnjo.

Med glavnimi materiali za izdelavo kuhinjo bodo uporabljene MDF plošče, ki bodo barvane v nam izbrano mat belo barvo. Tudi zadnji deli omar, ki so običajno iz zelo tanke iverke bodo iz debelejše, 8 mm iverne plošče za boljšo stabilnost. Vsi robovi bodo prevlečeni z robnimi trakovi, ki bodo še dodatno zaščitili vse dele kuhinje. Za pult pa smo priporočilu mizarja izbrali dokaj nov material Fenix, ki ga bo krasila črna barva.

Leseni del kuhinje s prostorom za pomivalni stroj in predali pod kuhinjskim otokom
Leseni del kuhinje s prostorom za pomivalni stroj in predali pod kuhinjskim otokom

Čez mesec dni so me iz mizarstva Tajhmajster poklicali, da je moja kuhinja pripravljena za montažo. Roko na srce, noč pred montažo kuhinje nisem dobro spala, saj sem bila polna pričakovanj …

Montaža kuhinje

In začelo se je. Omare so na hišo prispele že praktično sestavljene, manjkale pa so v večini zgolj prednje fronte. Tako sta monterja postavljala skupaj omaro za omaro, predal po predal in visoke omare so bile postavljene. Za natančno montažo visokega dela kuhinje je bil kljub dobrim pripravam potreben cel dan.

2. dan montaže kuhinje je bil na vrsti kuhinjski otok. Preden so monterji zaključili montažo je bil potreben še obisk vodovodarja za priklop vodovodnega odtoka pipe in pomivalnega stroja, ter za piko na i na koncu še montaža črnega kuhinjskega pulta. Tudi odprtine v pultu so bile skrbno načrtovane glede na izbiro kuhinjskih aparatov, ki smo jih imeli v času montaže kuhinje že v hiši in so jih monterji ob montaži namestili.

Rezkane stranice visokih omar (zaradi profilov), da smo dobili enake dolžine omar.
Rezkane stranice visokih omar (zaradi profilov), da smo dobili enake dolžine omar.
Visoke omare do stropa kuhinje.
Visoke omare do stropa kuhinje.
Vrhnji predali za shranjevanje stvari, ki jih ne uporabljamo vsak dan.
Vrhnji predali visokih omar bodo namenjeni shranjevanju stvari, ki jih ne uporabljamo vsak dan.
Med predali smo pustili nekaj prostora za inštalacije.
Med predali smo pustili nekaj prostora za inštalacije.
kuhinja izdelana po meri pri mizarju
izdelava kuhinje po meri
izdelava kuhinje mizarstvo
fenix kuhinjski pult s koritom in pipo blanco
Kuhinjsko korito in kuhinjska pipa Blanco v črni barvi.
BLUM notranji predali z delno stekleno ličnico, ki služi za lažji preglednosti.
kuhinjski pult fenix
Notranja stran kuhinjskega otoka in pult iz FENIXA.
kuhinja mizarstvo tajhmajster

Kaj menite, vam je všeč? Meni in moji družini je fantastična… če bi še enkrat izbirala, ne bi razmišljala in se takoj obrnila na mizarstvo Tajhmajster. So zares fantastični, tako z odzivnostjo, natančnostjo, prilagodljivostjo in prijaznostjo… in tako bo zraven notranjih vrat s skritimi podboji iz njihove strani v kratkem narejena po meri še predsoba in vgradna omara v spalnici. Se že veselimo 🙂

Uporaba kuhinje

Po nekaj mesecih uporabe naše kuhinje lahko zapišemo še nekaj izkušenj iz prakse. Prva stvar o kateri je bilo največ vprašanj je zagotovo črni kuhinjski pult iz materiala Fenix. Črni pult se oblikovno odlično obnese, res pa je njegova površina nekoliko bolj občutljiva na madeže. Po trenutni uporabi na pultu prask ni, kar je dober znak, je pa potrebno po kuhanju pult vsekakor obrisati, če ne želiš, da so na njem vidni sledovi olja ali vode. Tako povsem idealna površina za tiste, ki vam niso všeč sledovi na površini ni. Za trdovratnejše madeže na pultu smo s strani proizvajalca dobavili še posebno “čudežno” gobico s katero iz pulta hitro odstraniš vse sledi madežev.

Druga stvar so omare z mehkim zapiranjem. Vsekakor bi se še enkrat odločili tudi za omare in predale z mehkim zapiranjem. Druga priljubljena opcija brez vidnih ročajev je še odpiranje na dotik oz. angleško touch. Po izkušnjah z omaro v predsobi, kjer je potrebnega nekaj dodatnega truda za pritiskanje je pri kuhinji zagotovo bolj priročno zapiranje in odpiranje brez pritiskanja.

13 misli o “Načrtovanje, izbira in montaža kuhinje”

   1. Cena lesenega dela je bila 7.500€. Nas je prepričalo, da je lahko vse povsem po naši meri in zagotovo bi se ponovno odločili enako.

    1. Pozdravljeni,

     mene pa zanima, če mogoče veste kateri odtenek bele ste izbrali, saj se mi zdi taka lepa bela? Mogoče se motim, ampak imam občutek, da ni tista ostro/hladna bela in mi je res všeč, ker deluje toplo bela.

     Hvala in lep pozdrav,

     Katja

     1. Pozdravljeni ga. Katja, kuhinja je barvan mdf RAL 9016 v struktur perla izvedbi. Belih odtenkov je več kot 10 nians, ki jih lahko izbirate iz RAL ali NCS barvnih kart. Lp, Tomaž Tajhmajster

 1. Pozdravljeni,

  mogoče nisem zasledil, pa je bilo omenjeno, ampak mene vseeno zanima,
  kako ste si zamislili odvajanje “vonjav” pri kuhanju?

  Če dobro vidim niste izbrali ploščo z napo, niti ne vidim nikjer, da bi imeli zmontirano zunanjo napo.
  Ali bo to vlogo opravljal kakšen zračnik v bližini priključen na rekuperator?

  Hvala in lep pozdrav!

 2. Marko odvajanje vonjav pri kuhanju je zastavljeno z rekuperacijo. V kuhinji sta dva odvodna ventila prezračevanja, ki bosta imela dodatno nameščen maščobni filter. Za vsak slučaj imamo predviden tudi električni priključek, če bi bilo potrebno kadarkoli v prihodnje dodati otočno napo nad kuhališčem. Po pol leta v hiši ne vidim potrebe.

  Glede odvoda v zunanjost se ta pri rekuperaciji odsvetuje, saj bi se porušil zračni tlak v hiši – iz hiše bi šlo veliko več zraka, kot ga prezračevalni sistem dovaja v hišo. So nekateri sicer rešujejo s stikali, ki ob vključitvi nape izključi rekuperacijo ipd. Težava hitro spet nastane, če imaš kamin in z napo, ki je speljana v zunanjost zrak in dim vlečeš iz kamina…

  Glede plošče z napo sem prejel deljena mnenja. Prva je cena, ki je absolutno previsoka, druga pa je sama funkcija. Olje je lažje od vode in naj bi pri kuhanju vseeno uhajalo v zrak in ga naj ne bi učinkovito sesalo navzdol. Vsekakor želim dobro odločitev.

 3. Zdravo, sedaj ko že nekaj časa uporabljate kuhinjo me zanima kako se obnese kuhinjski pult v črni barvi? Glede morebitnih poškodb, čiščenja itd…hvala Špela

  1. Špela, odkrito, je občutljiv na packe in sledi vode. Poškodbe niso vidne, je pa potrebno redno čiščenje, če želiš, da je površina brezhibno čista.

 4. Zdravo.

  Vse dobro v letu 2022!

  Najprej bi pohvalil blog, ki je poln odličnih informacij za novograditelje.
  Zanima me katero vgradno vtičnico ste uporabili na otoku?

  Skrbi me, saj imajo vgradne vtičnice IP20 zaščito. Pomeni, da v primeru politja lahko pride do težav. Prosim, če še tukaj lahko ponudite kakšen nasvet.

  Hvala, Miha

  1. Miha hvala. Vtičnica na kuhinjskem otoku je EVOline BackFlip, naročena preko spleta iz tujine. Tudi ta ima rang zaščite IP20, vendar je nekoliko dvignena iz pulta, da je voda ne doseže tako enostavno v primeru razlitja. Če poliješ direktno po njej ko je odprta pa hude zaščite res nima. Jo sploh katera ima? 🙂

Dodaj odgovor