Izbira in nakup kuhinjskih aparatov

Izbiro kuhinjskih aparatov je tako kot izbiro kuhinje prevzel ženski del naše družine 🙂 Izbiro smo opravili že pred izdelavo in montažo kuhinje, da je lahko mizar natančno izdelal omarice in pripravil izrez plošče glede na dimenzije aparatov.

K izbiri sva pristopila z raziskavo izkušenj uporabnikov na različnih forumih in blogih. Tukaj sva prebila precej časa in analiza različnih mnenj in priporočil je vodila do enega proizvajalca, ki je prejel največ dobrih mnenj. Seveda je en del odločitve slonel tudi na izkušnjah pri uporabi aparatov, ki jih uporabljamo v našem trenutnem domu. Tukaj imamo celotni mix različnih proizvajalcev. Hladilnik Gorenje, mikrovalovko Candy, pečico in steklokeramično ploščo Zanussi ter pomivalec Beko. Iz izkušenj staršev, ki uporabljajo aparate Candy, smo kot edinega manj zanesljivega proizvajalca črtali aparate Candy. Razlog je v pečici, ki je tako staršem, kot tudi sestri v roku 5 let začela praktično razpadati v notranjosti. Mogoče je to en izmed tistih “trikov” proizvajalcev, kjer s slabimi materiali dosegajo to, da aparate zamenjamo prej kot bi bilo potrebno.

Katere gospodinjske aparate smo izbrali?

Čeprav ta trenutek niti ne uporabljamo nobenega aparata, niti proizvajalca nismo dobro poznali, smo po priporočilih glavnino aparatov izbrali od proizvajalca AEG. Kolikor smo ugotovili gre za koncern, ki pokriva znamke Electrolux, Zanussi in AEG. V primerjavi z ostalima znamkama naj bi se AEG uvrščal v višji rang kvalitete. Garancija za aparate AEG je 2 leti, je pa smiselno preveriti možnost podaljšanja garancije ali pa počakati na trenutek, ko proizvajalec ponudi podaljšano, 5 letno garancijo ob registraciji izdelka. Izbrani modeli aparatov za našo kuhinjo:

  • Pečica AEG BPK742320M
  • Indukcija AEG IKE64441FB
  • Mikrovalovka AEG MSB2547D-M
  • Pomivalec AEG FSB53627Z
  • Hladilnik Gorenje NRKI4181E1
pecica AEG

Izbira najugodnejše ponudbe

Glede na to, da gre za enak izdelek, smo se odločili, da bomo izdelke kupili tam, kjer bo to najceneje. Pridobivanja ponudb smo se lotili tako, da smo natančno specificirali želene modele in se podali na lov za najcenejšo ponudbo pri različnih trgovcih.

Pri primerjavi cen različnih prodajalcev smo spoznali, da so cene zelo odvisne od datuma nakupa. Proizvajalec namreč cene konstantno spreminja in tako je možno ob pravem trenutku dobiti izdelek ceneje. Kdaj je pravi trenutek pa je zelo težko določiti. Tudi na največjih razprodajah na črni petek cene niso bile nižje kot sicer. Pričakovali smo, da bomo za komplet dobili najboljši popust pri enem trgovcu a pokazalo se je, da ima vsak trgovec svojo specifično ceno, zagotovo odvisno od količine nakupov pri dobavitelju in zalogi.

Precej slučajno smo pri nakupu naleteli na za nas čisto nepoznano podjetje JEZ, kjer smo kupili večino aparatov. Tudi hitrost in odnos pri nakupu pa je bil presenetljivo dober. Kako se bodo izbrani aparati obnesli v praksi pa zapišem po kakšnem letu uporabe 😉

Pa še beseda okrog garancije. Kar nekaj proizvajalcev, med njimi tudi AEG, ki smo ga izbrali tudi sami, nudi podaljšano 2 + 3 leta garancije ob registraciji izdelka na spletu. Vsekakor pa je miselno počakati pravi trenutek, da bo na voljo brezplačno podaljšanje garancije. Včasih ima tudi kdo od prodajalcev “interno” informacijo ali bo na voljo brezplačno podaljšanje jamstva. Opcija je, da garancijo podaljšamo sami, z doplačilom.

Dodaj odgovor