Nasveti kako prihranimo pri porabi električne energije – iz izkušenj v naši hiški

Ob prispevku o porabi električne energije za ogrevanje s toplotno črpalko velikokrat prejmem vprašanja kako je možno, da je poraba elektrike pri nas tako nizka. V času zadnjih dveh let, ko z vami delim te informacije, sem ugotovil, da tukaj nikakor ne izstopamo in podobne številke dosegate tudi drugi. Zato sem se tokrat odločil z vami deliti vse navade in priporočila, ki vam bodo pomagale dosegati optimalno porabo električne energije. In da ne bo pomote – pri nas pri porabi ne varčujemo, le optimalno in odgovorno uporabljamo vse električne aparate. Zraven tega se trudimo kolikor se le da koristiti nočno oz. nižjo tarifo električne energije.

8 splošnih nasvetov iz prve roke

1. Začne se že z arhitekturno zasnovo in izolacijo stavbe: Veliko lahko naredite že pred začetkom gradnje. Dobra izolacija stavbe vam bo pomagala zmanjšati potrebo po uporabi klime in ogrevanja, kar bo zmanjšalo vaše stroške za električno energijo. Enako tudi ustrezna orientiranost proti sončnim legam.

2. Pozimi dvignite senčila in tako omogočite soncu prosto pot v prostor, ki ga bo sonce posredno ogrevalo in s tem ne bo tolikšne potrebe po ogrevanju.

3. V letnem času zasenčite okna in s tem zmanjšajte pregrevanje notranjosti s čimer ne bo takšne potrebe po hlajenju. Tudi z arhitekturno zasnovo hiše (napušči, nadstreški, izzidki) lahko poskrbite, da sonce ne bo pregrevalo okenskih površin. Imejte v mislih, da je v poletnih mesecih sonce visoko in že 1m izzidka nad oknom bo zasenčilo površino okna. V zimskem času je sonce nižje in bo imelo prosto pot v prostor.

Simulacija "osončenja" naše hiše, ki so jo izdelali naši arhitekti Arhi Biro v načrtih pred začetkom gradnje.
Simulacija “osončenja” naše hiše, ki so jo izdelali naši arhitekti Arhi Biro v načrtih pred začetkom gradnje.

4. Izkoristite sončno svetlobo: Omogočite, da sončna svetloba vstopa v stanovanje in tako zmanjšajte potrebo po umetni svetlobi.

5. Izključujte nepotrebne naprave, kot so televizorji, računalniki in druge elektronske naprave, ko jih ne uporabljate.

6. Uporabljajte energetsko učinkovite naprave: Že ob nakupu izberite energetsko učinkovite žarnice in tudi hladilnike ter pralne in pomivalne stroje z visokimi energijskimi učinkovitostmi. To se vam bo dolgoročno povrnilo v prihrankih energije.

7. Redno čistite hladilnik, zamrzovalnik in morebitne električne bojlerje.

8. Ustrezno zračenje. Če gradite novogradnjo vam toplo priporočam investicijo v centralni prezračevalni sistem z rekuperacijo energije, ki bo samodejno poskrbel za konstantno in energetsko učinkovito prezračevanje.

Naredite seznam električnih naprav in po potrebi izmerite koliko energije porabijo

V vseh večjih trgovinah z elektro opremo lahko kupiš preprost merilnik električne energije in izmeriš koliko energije porabi posamezna naprava. Seznam električnih naprav pri naši hiški je sledeč:

  • Toplotna črpalka
  • Pečica
  • Mikrovalovka
  • Indukcijska kuhalna plošča
  • Pomivalec
  • Pralni stroj
  • 2 x hladilnik z zamrzovalnikom
  • Rekuperator
  • 2 x TV
  • varnostne kamere s snemalnikom

Izbira ugodnega dobavitelja električne energije

Super primerjavo cen različnih ponudnikov električne energije so pripravili pri Zvezi potrošnikov Slovenije, celotni prispevek najdeš na tej povezavi.

Dvotarifno merjenje električne energije

Zagotovo si že slišal/a, da obstaja dvotarifno merjenje električne energije. Namen različnih cen oz. dveh tarif cene električne energije je spodbuditi gospodinjstva, da bi čim manj električne energije porabljali takrat, ko je elektro sistem polno obremenjen, in več, ko sistem ni polno obremenjen – to je v času manjše tarife.

Dvotarifno merjenje je običajno boljša izbira kot enotarifno, ni pa to pravilo. Kdaj se splača, je odvisno od porabe električne energije v gospodinjstvu in od razmerja med cenami za višjo, manjšo in enotno tarifo. Praviloma velja, da se dvotarifno merjenje splača že, če gospodinjstvo v času manjše tarife porabi približno 30 odstotkov vse elektrike. Dvotarifni obračun je tako dobra izbira, če opravila, kot so pranje in sušenje perila, likanje, pomivanje posode in podobna opravila, kjer aparati porabijo več energije večinoma namensko opravljate v času manjše tarife.

Kdaj velja višja (VT) in kdaj nižja (MT) tarifa?
VT – Višje dnevne tarife se obračunavajo vsak delovnik med 6. in 22. uro.

MT – Manjše dnevne tarifne postavke se obračunavajo vsak delovnik med 22. in 6. uro, ob sobotah, nedeljah in dela prostih dnevih pa 24 ur na dan.

ET – Enotna tarifna postavka velja 24 ur na dan, vsak dan, in sicer v primerih, ko ima končni odjemalec nameščeno enotarifno merilno napravo ali ko odloči za enotarifni način obračunavanja.

Kako mi izkoristimo dvotarifno merjenje električne energije?

Pri nas se trudimo večino gospodinjskih aparatov uporabljati v nočnem času. tako pomivalni stroj in pralni stroj svoje delo opravljata čez noč oz. v zgodnjih jutranjih urah. Seveda smo zato že v času projektiranja hiše poskrbeli, da je pralni stroj dovolj daleč od spalnice in tako ponoči neslišen.

Tudi ogrevanje s toplotno črpalko prilagajamo dvotarifnemu merjenju električne energije. V nočnem času in čez vikende moč delovanja toplotne črpalke povišamo, skozi dan pa toplotna črpalka deluje z nižjo močjo.

Kako zamenjaš enotarifno merjenje električne energije za dvotarifno merjenje?

Cena za zamenjavo enotarifnega merjenja električne energije na dvotarifno je lahko različna glede na ponudnika storitve in regijo v kateri živite. Nekateri ponudniki ponujajo storitev brezplačno, drugi pa za to zaračunavajo. Pri našem elektro distributerju je zamenjava ob predpogoju, da je električni števec novejši oz. digitalni z daljinskim odčitavanjem brezplačna. Najbolje je, da se obrnete na ponudnika električne energije v vaši regiji in zahtevate informacije o ceni zamenjave.

Znesek računa električne energije

Če želite primerjati svoj račun z nami, lahko to sedaj tudi storite. Preverite v katerem času porabite največ energije, kakšna je vaša obračunska moč in podobno ter po potrebi zamenjajte dobavitelja ali optimizirajte katerega od zgornjih dejavnikov, da boste prihranili pri porabi elektrike.

Dodaj odgovor