Nasveti za iskanje in nakup gradbene parcele

Pred gradnjo hiše je ena izmed bistvenih stvari zemljišče, kjer bo stala hiša. Sam sem v letih iskanja parcele za gradnjo naše hiške ugotovil, da sanjske parcele ni. To pomeni, da je pri iskanju potrebno sprejemati kompromise med željami, ponudbo na trgu in denarjem, ki si ga pripravljen/a nameniti nakupu zemljišča. Upam, da vam bom s spodnjimi idejami in nasveti olajšal pot do vašega koščka zemlje pod soncem 😀.

1. Zapišite svoje želje

Prvi korak pred začetkom iskanja je določitev ključnih želj glede zemljišča. Tukaj poskusite čimbolj natančno določiti lokacijo, potrebe po velikosti, orientacijo, bližino sosedov, želeno bližnjo infrastrukturo ipd.

Sami smo v začetku med glavnimi željami zapisali velikost v okvirjih 1.000 m2, orientacijo v smeri sever – jug, kjer bi lahko hišo popolnoma orientirali proti jugu. Tudi lokacijo smo želeli na obrobju mesta, vendar vseeno z dobrimi povezavami do službe in šole.

2. Ideje za iskanje gradbene parcele

Pri iskanju gradbene parcele vas bo pot zagotovo zanesla na spletne portale s ponudbo nepremičnin. Pri tem je v sloveniji med najbolj znanimi Nepremicnine.net, nekaj ponudbe pa lahko najdeš tudi na Bolha.com. Zraven tega lahko preveriš še nepremičninske agencije, čeprav tudi te svojo ponudbo ponavadi objavijo na prej omenjenih spletnih portalih.

Pojdi naokrog. Enostavno se odpravi na sprehod ali izlet po ulicah in krajih, ki so ti všeč. Najlažje bo, če zraven zemljišča, ki ti je všeč poiščeš najbližjega soseda. Soseda povprašaj za ime lastnika in kontakt. Tudi vprašanje ali pozna kakšno gradbeno zemljišče v okolici ne bo odveč. Mogoče pa boš že stal/a pred svojim prodajalcem ali novim sosedom 😀.

Tako smo mi našli našo zazidljivo parcelo za gradnjo hiše.

Če ti je katero izmed zemljišč všeč, poišči lastnika. Najprej uporabi portal PISO – prostorski informacijski sistem občin (povezava https://www.geoprostor.net/PisoPortal/), kjer lahko na zemljevidu najdeš natančen podatek o številki parcele, katastrski občini in vsej komunalni infrastrukturi na zemljišču. S temi podatki nato na portalu Zemljiške knjige (povezava https://www.sodisce.si/javne_knjige/zemljiska_knjiga/) poišči ime, priimek in lokacijo lastnika. Z nekaj iznajdljivosti in pomočjo družabnih omrežij lahko kontaktiraš lastnika in preveriš interes za prodajo.

Portal PISO je brezplačen za uporabo in podaja zelo veliko uporabnih informacij

Še ena možnost so oglasne deske, ki jih lahko opaziš v mestu ali trgovskih centrih. Tudi tam je na voljo nekaj ponudbe zemljišč ali objektov za prodajo.

Oglas na radiu. Sami smo izkoristili še en kanal za iskanje svoje idealne parcele – objavili smo oglas na radiu. Lokalne radijske postaje običajno posluša starejša populacija in lahko se zgodi, da bo slišala oglas ravno prava oseba, ki dosedaj niti ni aktivno prodajala zemljišča in vam jo ponudi po odlični ceni. Pri nas te sreče ni bilo, smo pa vseeno dobili nekaj klicev prodajalcev.

3. Našel si zemljišče, kako naprej?

Pred nakupom parcele obvezno preveri, kakšno hišo je možno na izbrani parceli postaviti in ali obstajajo kakšna pravne, okoljske, zgodovinske ali druge omejitve, ki bi lahko postopek gradnje otežile in podražile.

Že pred nakupom predlagam, da preveriš:

  • stanje v zemljiški knjigi – tukaj lahko vidiš kdo je lastnik, ali je lastnikov več, so na parceli tudi služnosti tretjih oseb in ali je zemljišče prosto bremen.
  • kataster zemljišč – tukaj lahko vidiš dejansko stanje zemljišča, njegove velikosti ipd.
  • občinske akte in prostorski načrt – tukaj ugotoviš kakšno hišo lahko na parceli zgradiš, koliko bo ta lahko velika, koliko bo morala biti hiša odmaknjena od sosedov in ali je do parcele možen dostop iz javne ceste. Dostop iz javne ceste je tudi pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja.
  • višino komunalnega prispevka – komunalni prispevek lastnike zemljišča pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja zavezuje plačila dela stroškov, ki jih ima občina za izgradnjo komunalnega omrežja. Vsaka občina ima svoj Pravilnik o merilih za odmero komunalnega prispevka, po katerem se izračuna cena komunalnega prispevka. Cena je odvisna od velikosti parcele in površine hiše. Okvirni strošek komunalnega prispevka lahko enostavno preveriš na občini. Nekatere občine ponujajo tudi nižjo ceno komunalnega prispevka za mlade družine.

Sami smo že pred končnim nakupom parcele za pomoč zaprosili tudi arhitekte. Ti so glede na stanje zemljišča pomagali in podali napotke, kaj moramo preveriti. Največjo skrb je v našem primeru predstavljal rimski vodovod, ki vodi ob parceli. Tako smo se že pred nakupom obrnili na Zavod za varstvo kulturne dediščine in se pozanimali o morebitnih zapletih. Tudi izkušnje sosedov smo na tej točki preverili in ugotovili, da večjih zapletov ni za pričakovati.

4. Nakup zemljišča

Če po vsem naštetem vidiš, da si našel pravo mesto za svoj bodoči dom, ti preostane le še nakup. Seveda bodo prav prišle tudi pogajalske veščine za dogovor o končni ceni.

Sami smo kupoprodajno pogodbo za nakup zemljišča sestavili kar v lastni režiji (ogledaš in preneseš si jo lahko tukaj). Sledila je overitev podpisov prodajalcev pri notarju in plačilo kupnine. Ko je bila kupnina poravnana in podpisi na pogodbi overjeni, smo lahko oddali tudi vlogo za vpis novega lastnika v zemljiško knjigo.

Dodaj odgovor