Notranja vrata s skritimi podboji (2. del)

O razlogih za odločitev za notranja vrata z nevidnimi podboji sem pisal že v 1. delu prispevka tukaj, tokrat pa bo prispevek namenjen vgradnji podbojev in slikopleskarski obdelavi le teh.

Za nas bo celotno dobavo, od montaže skritih podbojev in notranjih vrat izvedlo mizarstvo Tajhmajster.

Izmere notranjih vrat

Ko so prišle na vrsto meritve odprtin notranjih vrat, smo ugotovili, da so širine standardne, kot so bile določene v načrtih, višine pa so se razlikovale za +-3cm. Glavna prednost notranjih vrat, ki jih izdela mizar so dimenzije po meri. Te so lahko vse prej kot standardne. Tako smo po opravljenih meritvah večino višin pustili takšnih kot so bile pripravljene (saj razlika v višinah niti ne bo opazna), zgolj tista vrata v spalnih prostorih nadstropja, ki so v isti liniji smo z višino poenotili.

Montaža skritih podbojev

Najprej so prišli na vrsto ALU profili skritih podbojev, ki se bodo seveda s slikopleskarskimi deli skrili in bodo tako resnično skriti podboji. Glede na videno gre za res kompakten ALU profil.

ALU skriti podboji
ALU profil za skrite podboje Tajhmajster
ALU profil za skrite podboje

ALU skrite profile je monter najprej natančno postavil, utrdil z montažno peno in na koncu še fiksiral z vijaki. Praktično neverjetno je, da bi se profil lahko kakorkoli prestavil iz svojega mesta.

Pleskarska obdelava skritih podbojev

Na vrsto je prišel pleskarski del izvedbe, ki bo dejansko skril aluminijaste podboje. Za nas so ta del opravili slikopleskarski mojstri, ki bodo izvedli tudi vsa ostala slikopleskarska dela. Žal je tukaj ponovno prišlo do stroška, ki ni bil predviden.

Na zunanji strani, kjer bodo vrata v liniji stene je bilo potrebno izpolniti luknjo minimalne globine, za kar smo uporabili kit Rigips Rimano 6-30. Ta se je nanesel na diletacijsko mrežico za preprečevanje razpok. Vse skupaj se je zgladilo in poravnalo s steno. Tako je na zunanji strani bil podboj že skrit.

vgradnja inline podboja
inline vratno krilo
nevidni alu podboj vrat

Nekoliko več pleskarskih oz. suhomontažnih del je bilo potrebnih na notranjem delu podboja, torej običajno je to na strani v prostoru kamor se bodo odpirala vrata. Tukaj smo morali dodati material, da smo z ravnino prišli v linijo samega podboja. To smo izvedli z našimi gips ploščami debeline 15mm, ki so ostale od izdelave spuščenega stropa.

Gips plošče so mojstri prilepili z lepilom in kasneje še dodatno fiksirali z montažno peno. Sledil je še ALU vogalnik na notranji strani in fina pleskarska obdelava s kitom. Pripravljeni smo na vrata 🙂

inline notranja vrata pleskarsko
notranja vrata poravnana
pleskarska obdelava notranjih vrat z nevidnimi podboji
pleskarska obdelava skritih podbojev

8 misli o “Notranja vrata s skritimi podboji (2. del)”

 1. Pozdravljeni, sem v fazi obdelave notranje strani podboja, imel bi vprašanja:
  1. Kakšno lepilo ste uporabili ? Fleksibilno za keramiko ali kaj drugega ?
  2. Ste knauf pustili ravno z linijo ometa, ali kaj zamaknili, da je prostor za ALU vogalnik in potem mrežico + kit ?
  3. Knauf plošče – cele, imajo na obeh koncih “poševnino” ste tisto izrezali in obdelovali samo z kosi z isto debelino ?

  Hvala

  1. Kristjan izvedbo so uredili naši pleskarji in žal pri postopku nisem bil ves čas zraven, da bi poznal vse detajle.

 2. Zivijo!
  Super hiska. 🙂
  Zanima me, za koliko se je zmanjsala zidarska odprtina vrat, ko ste uredili vse potrebno z alu profili za vrata oziroma koliksna je razlika med zidarsko odprtino in koncanimi vrati (dejanska uporabna sirina odprtine)?
  Upam, da je razumljivo vprasanje …
  Hvala!
  Lp, Natasa

  1. Nataša pozdravljena. Pri nas smo imeli zidarsko odprtino 90cm, na koncu smo prišli s skritim podbojem in zidarsko obdelavo na 84cm. Je čisto dovolj 🙂

Dodaj odgovor