Od danes smo pod streho!

Ko je bila konstrukcija ostrešja pripravljena so se na gradbišče takoj vrnili zidarji, da so dokončali stene hiše do poševne vezi oz. ostrešja. Na vrhu opeke je ponovno sledila železna armatura in poševna betonska vez.

Kot uigrano so bili naslednji dan na objektu ponovno krovci podjetja Srečko Jelen s.p., ki so začeli z deskanjem oz. latanjem ostrešja. Med late in poševno betonsko vezjo smo položili še hidroizolacijo Fragmat Izotekt P4, ki bo preprečevala stikanje omenjenih materialov. Na late je bila položena sekundarna folija Creaton Trio, gramature 320 g/m², pred folijo pa so krovci namestili odkapno pločevino, ki bo skrbela za stekanje morebitnega kondenza v žleb. Sledile so vertikalne letve in na koncu še letve za kritino.

Pred kritino je bilo potrebno namestiti še pravokotne žlebove, čelne obrobe in dimniške obrobe ter prezračevalno mrežico. Presenečen sem bil nad prezračevalno mrežico, ki ni bila plastična, kot je to običajno, ampak je izdelana iz pločevine, ki se zatakne za odkapno pločevino in pribije samo na spodnji strani. Tukaj je dobro biti pozoren, da je pločevina v barvnih odtenkih kritine. Pri pločevini so na voljo različni barvni odtenki po RAL lestvici. Tukaj smo izbrali izdelke kovinarstva Bučar.

Po številnih primerjavah, pridobljenih ponudbah in mnenjih prijateljev ter strokovnjakov smo se odločili za glineno strešno kritino nemškega proizvajalca Jacobi Walther, model Stylist, barve skril engoba. Prodajalec in zastopnik je podjetje Dom – Streha. Kritina nas je prepričala z modernim izgledom ter možnostjo polaganja brez zamika, poseben vtis name pa je naredila tudi ga. Dragica, ki se je posvetila vsem detajlom pred pripravo ponudbe. Posebnost kritine je tudi v zračniku, ki je nameščen v slemenjaku, zato dodatnih zračnikov ni potrebnih. Zračniki in polovičke, ki so običajno potrebni pri ostalih strešnikih nanesejo tudi precej dodatka pri sami investiciji v strešnike, pa tudi izgled je brez zračnikov nekoliko lepši. Naša hiška je sedaj zaščitena pred vremenskimi vplivi 🙂 Na vrsti bo kmalu še ravna streha garaže in terase a o tem več prihodnjič.

 

Dodaj odgovor