Odločili smo se za klasično zidano gradnjo hiše

Načinov gradnje hiše je kar nekaj, od klasične masivne gradnje, masivne montažne gradnje, do lesene montažne, lesene skeletne itd. V naši okolici je še zmeraj najbolj priljubljena masivna gradnja z zidaki (t.i. mokra gradnja), kjer so glavne sestavine za gradnjo opeka, vezivo in voda. Ker je klasična opečna gradnja praviloma manj izolativna od lesene je kot zanimivost v Skandinaviji praktično ne poznajo. Glavne prednosti lesene gradnje so torej boljša toplotna izolativnost (akumulacija toplote) in odpornost na ekstremne vremenske pojave (potres in veter).

Pri klasični gradnji je glavna prednost ta, da lahko gradimo postopoma, glede na svoje finančne zmožnosti in po lastni volji izbiramo material. Pri gradnji lahko priskočijo na pomoč tudi sorodniki in prijatelji, ter s tem tudi znižamo ceno same gradnje. Ta način gradnje praviloma traja dalj časa, zaradi gradnje z vodo, ki potrebuje svoj čas za sušenje.

Pri montažni gradnji gre za vnaprej sestavljene dele hiše , ki se na gradbišču zgolj sestavijo oz. povežejo v celoto. Zidovi montažnih hiš so pripravljeni v proizvodnih halah, v nadzorovanem okolju, običajno tudi že vsebujejo potrebne inštalacije (elektrika, vodovod ipd.). Takšna gradnja je bolj natančna, kvalitetnejša, hitra in pri njej je potrebno že na začetku zagotoviti celotni del kupnine. Hiša je v tem primeru zgrajena na ključ ali do določene gradbene faze (do IV. faze – zunaj dokončan objekt). Če so bile takšne hiše pred leti pri nas še neznanka, so nam ponudniki že zelo približali ta način gradnje (Marles, Lumar, Rihter, Kager in številni drugi).

Kako smo se odločili mi?

Tudi sama sva se v začetku zanimala za montažno gradnjo. Do tega so naju pripeljali predvsem različni dnevi odprtih vrat, primeri zgrajenih montažnih hiš in ostali marketinški pristopi že zgoraj omenjenih podjetij, ki so zadnje čase precej agresivni. Ne vem ali sva preveč staromodna in na montažno gradnjo gledamo kot nezanesljivo ali pa imamo res pred očmi različne viharje in druge ekstremne pogoje po svetu, kjer lesene hiške praktično zravna s tlemi (ne vem sicer kako bi se v primerjavi izkazala zidana, verjetno v določenih pogojih še slabše).

Menim, da glavni razlog za najino odločitev tiči v tem, da naju dejansko noben izmed ponudnikov ni prepričal v leseno montažno gradnjo. Če dobro pomislim, se noben izmed ponudnikov niti ni potrudil prepričati ali pripraviti specifično ponudbo. Še najboljše mnenje sva si ustvarila o Marles hišah, kjer so nama na dnevu odprtih vrat večkrat predstavili različne detajle in postopke pri gradnji a po dnevih odprtih vrat tudi iz njihove strani nisva prekela nobenega klica ali druge aktivnosti, ki bi naju usmeril v kakšnega izmed naslednjih korakov. Mgoče je razlog v tem, da so ponudniki trenutno precej obremenjeni z izgradnjo in posebnih aktivnosti v pridobivanje novih kupcev niti ne rabijo vlagati. Ali pa potrebujejo zgolj dober sistem za CRM (tega ponujamo v podjetju Intera, kjer sem sam zaposlen), ki jih bo opomnil na kakšen klic stranke 🙂

Naša hiška bo zidana

Naša hiška bo torej masivna, zidana, se pa še odločamo ali bodo to klasični opečni zidaki Wienerberger Porotherm, Goriške opekarne ali pa porobetonski zidaki Ytong. Tukaj so še tudi nekatere druge alternative – Jub home wall a o tem kdaj drugič.

Zidak Goriške opekarne GO Mini 29 PU
Zidak Goriške opekarne GO Mini 29 PU
Zidak Wienerberger Porotherm 30
Zidak Wienerberger Porotherm 30
Zidak Ytong
Zidak Ytong

2 misli o “Odločili smo se za klasično zidano gradnjo hiše”

  1. Pravkar se odločamo o tem in odločitev bomo sprejeli v kratkem. Bom še natančno zapisal okrog tega kaj vse smo primerjali.

Dodaj odgovor