Oljenje parketa – kdaj oljiti parket in kakšen je postopek oljenja parketa?

Po treh letih od polaganja parketa in dveh letih bivanja v naši hiški, smo se odločili, da bomo prvič osvežili videz našega oljenega parketa z osvežitvenim oljenjem. Že ob odločitvi za oljen parket smo vedeli, da bo parket potrebno vzdrževati in redno oljiti. To nam ni predstavljalo nobene ovire pri odločitvi za to vrsto končne obdelave.

Natančen interval oljenja je odvisen od različnih dejavnikov, kot so obremenjenost tal, vlaga v hiši, izpostavljenost sončnim žarkom in nenazadnje tudi samega parketa in kvalitete njegove končne obdelave. Slišal sem že, da ste nekateri morali parket naoljiti ponovno že ob samem polaganju.

Praviloma naj bi parket oljili enkrat letno, iz prakse pa je interval običajno nekoliko daljši. Da je res že skrajni čas za oljenje opazimo s tem, da se na parketu pojavijo madeži ali začne izgubljati sijaj. Pri nas je bil izgubljen sijaj glavni pokazatelj potrebnega oljenja. Če je parket potreben oljenja vidimo tudi tako, če nanj kanemo kapljico vode – v primeru, da se kapljica vode vpije v les je parket potreben oljenja.

Pri oljenem parketu je odlično to, da lahko v primeru poškodbe na eni deščici to deščico popravimo in naoljimo samo to popravljeno deščico. Ko bomo ponovno naoljili mesto poškodbe praviloma ne bo vidne razlike v barvi sanirane deščice.

Ročno ali strojno oljenje parketa

Oljenje je preprost in cenovno ugoden postopek vzdrževanja parketa. Parket lahko naoljimo ročno, lahko pa si izposodimo stroj za strojno oljenje. Sami smo pri prvem oljenju ubrali kar ročno opcijo in obenem malo potelovadili, bomo pa v prihodnje zagotovo še preizkusili s strojem za nanos olja.

Seveda lahko oljenje zaupamo tudi kateremu izmed podjetij in mojstrom za polaganje in vzdrževanje parketa. Sam menim, da lahko to opravilo opravi vsakdo, če ste le dovolj vztrajni in si rezervirate en vikend za to opravilo.

Pri oljenju ni nujno potrebno umikati vsega pohištva iz hiše in naoljiti celotne površine v enem kosu. Lotimo se ga lahko fazno, kjer najprej naoljimo en del, nato pa še drugi del prostora. Tako smo tudi sami pohištvo najprej prestavili na eno stran sobe ter naoljili polovico sobe, zatem pa pohištvo preložili na drugo stran in naoljili še drugo polovico. Nekateri pohištva sploh ne umikajo in oljijo samo do pohištva.

Postopek oljenja parketa

  1. Čiščenje. Porvršino parketa je potrebno pred oljenjem dobro očistiti in posušiti. Poskrbimo, da na parketu ni umazanije in prahu. Sami smo parket najprej temeljito posesali in nato še obrisali z vlažno krpo.
  2. Zaščita sten in pohištva. Da boste tla lahko naoljili karseda učinkovito in ne boste umazali pohištva, vrat ali sten, je vse to dobro zaščititi. Ker sami nimamo stenskih letev smo na stene prilepili pleskarski zaščitni trak in s tem bolj sproščeno nanašali olje, brez skrbi da bi to zašlo še na steno.
  3. Sanacija poškodb. Oljen parket je enostavno sanirati v primeru poškodb. Če so na parketu madeži, ki jih ni možno odstraniti s čistilom, lahko parket enostavno ročno pobrusimo z brusnim papirjem. V primeru vdolbin od padcev težkih predmetov in drugih površinskih poškodb je tudi to možno enostavno sanirati z voskom. V trgovini lahko kupiš vosek za sanacijo parketa, kjer dobiš v kompletu različne barve voska, ki ga enostavno z vžigalnikom raztopiš in nakapljaš na mesto poškodbe. Ko se vosek strdi poškodba praktično ni več vidna.
  4. Oljenje. Z namenskim oljem za oljenje parketa na parket enakomerno in ne preveč izdatno nanesemo olje, ki ga ročno ali strojno vtremo v površino parketa. Precej proizvajalcev svetuje, da površino naoljimo v dveh korakih – v prvem nanesemo olje, nato pa v drugem koraku še enkrat vtremo olje in pri tem odstranimo vso morebitno odvečno olje. Malo vztrajnosti in končali smo 🙂
  5. Sušenje. Naše olje je bilo suho v 12. urah, smo pa raje počakali en dan preden smo po parketu začeli hoditi. Tudi smradu pri olju ni takšnega kot ga poznamo pri lakiranju in lahko že naslednji dan normalno bivamo v prostorih.

Ne pozabimo na čiščenje parketa

Občasno je parket potrebno tudi očistiti. Pri nas ga redno čisti kar robotski sesalec, vsaj 2 krat letno pa se namenoma odločimo za čiščenje z vodo. Pri čiščenju z vodo je potrebno vodi obvezno dodati namensko čistilo za oljen paket. Z ustreznim čistilom, ki ponavadi vsebuje tudi olje, lahko negujemo in posledično podaljšujemo življenjsko dobo zaščitnega premaza na parketu. Ob čiščenju z vodo seveda poskrbimo, da bo krpa dobro ožeta in s tem ne preveč mokra.

Dodaj odgovor