Oprema pri nastajanju bloga naša hiška

dji spark in gopro 5

Veliko vprašanj prejmem glede opreme, ki jo uporabljam pri ustvarjanju bloga o gradnji hiše, zato mislim, da je prav, da z vami delim vpogled v tehnično zakulisje 🙂

1. Mobilni telefon Samsung S7 Edge / Huawei P20 PRO

Kot najbolj priročen pri ustvarjanju foto in video materialov se je zagotovo izkazal mobilni telefon. Ta je zmeraj pri roki in glede na to, da zmeraj ob obisku gradbišča nisem razmišljal še o opremi, sem z njim ustvaril največ uporabnega materiala. Zahvaljujoč zmeraj boljšim fotoaparatom na pametnih telefonih sem prepričan, da bodo ti v kratkem času praktično izpodrinili klasične fotoaparate (predvsem za domačo uporabo). Pri podjetju Huawei so s fotoaparati na mobilnih telefonih naredili pravo revolucijo in pameten telefon s tremi lečami in vrhunsko programsko opremo resnično dela čudeže. Tako bodo vsebine kmalu še kvalitetnejše 🙂

2. Klasični zrcalno-refleksni fotoaparat Canon EOS 500 D

Dobra stara preverjena klasika. Na gradbišču in tudi sicer zaradi svoje velikosti malo v uporabi. Ko sem imel namen fotografirati podrobnejše detajle in fotografije v slabši svetlobi, je namensko pristal ob meni na gradbišču.

3. Kamera GOPRO HERO5

Le kdo ne pozna akcijskih kamer Gopro, ki so zadnja leta preplavile trg in zaradi svoje majhnosti in kompaktnosti postale zelo priljubljene. Tudi sam sem se dve leti nazaj odločil za nakup kamere Gopro kot nadomestek zrcalno-refleksnega fotoaparata Canon EOS 500 D. Gopro se je odlično izkazal pri snemanju posnetkov, na gradbišču pa je bil najpogosteje uporabljen za snemanje time-lapse posnetkov. Gre za tako imenovano sekvenčno fotografiranje, kjer iz sestavljenih fotografij nastane video hitrega dogajanja.

S spominsko kartico 64GB je kamera neprekinjeno fotografirala vsakih 30s. Iz narejenih fotografij sem nato sestavil filmček, kjer 30 zaporednih fotografij predstavlja 1 sekundo videa. Druga možnost je tudi neprekinjeno snemanje a velikost takšnih posnetkov je neprimerljivo večja in v mojem primeru nesmiselna. Seveda je bilo potrebno poskrbeti tudi za neprestano električno napajanje kamere. Kamera Gopro 5 je vodoodporna, kar pa ne pomeni, da sem bil ob nalivih popolnoma brez skrbi. Največjo skrb je predstavljal kabel za napajanje s katerim kamera ni več popolnoma vodoodporna. Za to sem poskrbel tako, da sem mesto na katerem je kabel priključen na kamero dodobra prelepil z izolacijskim trakom. Kamera je preživela 🙂

Zraven majhnega in ne najbolj posrečenega zaslona občutljivega na dotik so slabost, ki me pri kameri Gopro najbolj moti, slabi posnetki v slabši svetlobi. Ob mraku in v temi so tako posnetki precej slabi.

Dron DJI Spark in akcijska kamera Gopro5

4. Dron DJI Spark

Igračka, ki sem si jo zaželel nekaj dni pred gradnjo je bil dron. Odločil sem se za nakup drona DJI Spark v paketu s Fly More Combo, kjer je v paketu še dodatna baterija in daljinec za krmiljenje. Tudi tehnologija teh majhnih letečih naprav je naravnost osupljiva. S GPS sledljivostjo, smodejnim prepoznavanjem ovir, stabilizatorjem za kamero in še bi lahko naštevali je letenje z njim resnično otročje lahko. Na prvem mestu je zagotovo potrebno poskrbeti predvsem za varnost ljudi okrog naprave. Veliko govora in prelitega črnila je bilo tudi o dovoljenjih za letenje s droni in slovenska zakonodaja je iz popolnoma svobodne prešla do skrajnega omejevanja letenja z droni. Sam ga uporabljam zelo previdno in skrbim, da se na posnetkih pojavlja izključno naš objekt.

Vsekakor je prav, da omenim tudi brezplačno platformo WordPress na kateri temelji blog našahiška in grafična tema Fashify od FRT. Že z malo znanja si lahko vsakdo na omenjeni platformi ustvari čisto svojo spletno stran ali blog.

Zaključek

Glede na uporabnost mobilnih telefonov za dokumentiranje multimedijskih vsebin, resnično že razmišljam o razprodaji vse tehnologije. Na prvem mestu kamere Gopro, ki razočara pri slabi svetlobi, sledi ji zrcalno refleksni fotoaparat, ki je zaradi svoje velikosti pogosto nepraktičen.

Namesto teh dveh naprav bi se dodatno odločil zgolj za stabilizator za telefon oz. gimbal, ki je precej priljubljen pripomoček za snemanje video posnetkov.

Dodaj odgovor